Liveblogs

Liveblog 87ième 24 Heures du Mans

7.00 uur: Het Graff-team is zijn pole in de LMP2 kwijt. Vincent Capillaire stopte om 23.36 uur tijdens de derde kwalificatie niet voor het licht van de technische keuring om de auto te laten wegen, waarop de sportcommissarissen alle tot dan toe gereden tijden ongeldig verklaarden. De pole in de klasse gaat daarmee naar TDS.


190613 Pole winners

vrijdag, 0.20 uur: De nummer 7-Toyota van Kamui Kobayashi, Mike Conway en José María López start vanaf de pole-position voor de 87e editie van de 24 Uur van Le Mans. Aan het begin van de avond reed Kobayashi, die gisteren al de voorlopige pole veroverde, een tijd van 3:15,497 minuten, waar in het verdere verloop van de beide kwalificaties van vanavond niemand meer onder kwam. Daarmee start voor het derde jaar op rij een Toyota op de pole-position, en voor de tweede keer na 2017 was het Kobayashi die de snelste tijd voor zijn rekening nam.

Het volledige verslag van de kwalificatie is hier te vinden.

190613 24h Le Mans uitslag kwalificatie 1-3

190612 Liveblog 7

21.15 uur:
Al vroeg in de tweede kwalificatie reed Kamui Kobayashi in de nummer 7-Toyota een tiujd van 3:15,497 minuten, waarmee hij bijna twee seconden sneller was dan zijn voorlopige pole-winnende tijd van woensdagavond. Ook voor de nummer 8-Toyota, gisteren slechts vierde, was er sprake van een verbetering tot 3:15,908 minuten, waarmee de beide Toyota's dus weer zoals gebruikelijk op de eerste twee plaatsen staan.

De sessie werd voor een klein halfuur onderbroken, nadat Thomas Laurent aan het eind van het rechte stuk van Hunaudières met de nummer 3-Rebellion stilgevallen was als gevolg van een motordefect.

Mikhail Aleshin reed met de nummer 11-SMP-BR1 een tijd van 3:16,953 minuten, waarmee hij opklom naar de derde plaats. De nummer 1-Rebellion, waarvan zoals gemeld gisteren alle tijden geschrapt werden vanwege een niet werkende 'fuel flow meter' werd nu als vierde geklasseerd.

In LMP2 verbeterde Pastor Maldonado de tijd van de DragonSpeed-Oreca van gisteren met 0,3 seconden. De nummer 38-Jackie Chan DC-Oreca klom op naar de tweede plaats in de klasse. De Racing Team Nederland-Dallara sloot de sessie als vijfde af.

In GTE-Pro reed Michael Christensen in de nummer 92-Porsche kort voor het einde een tijd van 3:49,388 minuten, waarmee hij de nummer 67-Ford van de voorlopige pole verdrong. Ook de nummer 63-Corvette plaatste zich voor de Ford dankzij een snelle ronde van Antonio Garcia. De enige klasse waarin de voorlopig pole-winnende tijd van gisteren nog staat, is GTE-Am, waarin de nummer 88-Dempsey-Proton-Porsche derhalve nog steeds de ranglijst aanvoert. Hier was er een probleem voor de Keating Motorsports-Ford, waar eigenaar Ben Keating de auto in de bandenstapels parkeerde. Eerder was het team opgeklommen naar de zesde plaats in de klasse.

Verwacht wordt dat de derde en afsluitende kwalificatiesessie van 22.00 uur tot middernacht bij dalende temperaturen nog wel de nodige verbeteringen te zien zal geven.

190613 Liveblog Krohn
Meer gaan we dit weekeinde niet van de groene Dempsey-Proton-Porsche van Tracy Krohn zien...

20.30 uur: De gifgroene Dempsey-Proton Racing-Porsche 911 RSR met het startnummer 99 van Patrick Long, Tracy Krohn en Niclas Jönsson is definitief teruggetrokken voor de 24 Uur van Le Mans. Dat maakte het team bekend naar aanleiding van een beslissing van de wedstrijdleiding. Omdat Tracy Krohn na zijn zware ongeval op het rechte stuk van Hundaudières in de traning van gisteren door de medisch verantwoordelijke in Le Mans niet fit werd geacht om te racen en er geen andere rijder met 'brons'-status beschikbaar was, werd besloten de inschrijving terug te trekken. Het team had al wel een reservechassis opgebouwd.

Krohn had in Le Mans voor de 14e keer samen met Niclas Jönsson willen rijden, wat een nieuw record voor een rijderscombinatie zou hebben betekend. Dat gaat nu echter niet door. De 64-jarige Amerikaan kondigde al aan, volgend jaar weer van de partij te willen zijn...

18.45 uur: Zoals zovaak werd er nauwelijks echt geracet in de eerste van de beide 'Road to Le Mans'-wedstrijden van dit weekeinde. Diverse incidenten zorgden ervoor dat de safety-car het grootste deel van de race het veld aanvoerde. De overwinning ging uiteindelijk naar het Franse duo Adrien Chila en Nicolas Schatz in de nummer 39-Graff-Norma. Rob Kamphues en Bob Herber, die met een door het Luxemburgse DKR Engineering ingezette Ligier in Jumbo-kleuren aan de start verschenen, eindigden als 39e algemeen en 25e in de LMP3-klasse. Jan Lammers deelde de Bentley GT3 van het Zuid-Afrikaanse Team Africa Le Mans met de Zuid-Afrikaan Greg Mills. Na tecnische problemen in de vorm van gebroken aandrijfassen in de kwalificatie eindigde het duo in de race als 42e algemeen en 15e in de GT3-klasse.

17.00 uur: De FIA-sportcommissarissen onder leiding van Jean-François Veroux (de overigen zijn de Belg Yves Bacquelaine, de Amerikaan Tim Mayer, de Duitser Michael Schwägerl, de Japanner Kazuo Hioki en Jean-Pierre Baudriller als vertegenwoordiger van de nationale ASN, in dit geval de FFSA), legden na bestudering van videobeelden en telemetriegegevens een voorwaardelijke 'stop-and-hold'-straf van drie minuten op aan Mike Conway in de nummer 7-Toyota. Daarmee werd de Brit als schuldige aangewezen voor de aanrijding met Roberto Gonzalez in de DragonSpeed-LMP2 tijdens het laatste uur van de kwalificatie van gisteravond, ondanks dat Gonzalez de schuld op zich nam. Volgens de sportcommissarissen had Conway ondanks gele vlaggen en de waarschuwing via het cockpitsysteem niet voldoende verlangzaamd om de aanrijding te vermijden. Als hij zich tijdens het evenement nog een keer aan een soortgelijk vergrijp schuldig maakt, dan treedt de genoemde straf in werking.

Van de nummer 1-Rebellion, aanvankelijk zesde in de kwalificatie, werden alle gereden tijden geschrapt omdat bij de nacontrole werd vastgesteld dat de 'fuel flow meter' niet naar behoren gefunctioneerd had.

donderdag 0.30 uur: De nummer 7-Toyota was goed voor de snelste tijd in de eerste kwalificatie en staat daarmee op de voorlopige pole-position in Le Mans, maar zorgde ook voor een van de zwaarste incidenten in de twee uur durende kwalificatie. Kamui Kobayashi reed al na een kwartier een tijd van 3:17,161 minuten, waar niemand van de concurrentie uiteindelijk meer onder kwam.

Het uitgebreidere verslag van de eerste kwalificatie is hier te vinden.

190612 24h Le Mans uitslag kwalificatie 1

190612 24h Le Mans kwalificatie 1 snelste tijd per rijder

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet