Diversen

Div: In memoriam Jaguar Testrijder Norman Dewis

Afgelopen weekend bereikte ons het droeve bericht dat voormalige Jaguar Testrijder Norman Dewis op 98 jarige plotseling is overleden. Autosport.nl maakte enkele jaren geleden in Antwerpen kennis met een uniek mens die als geestelijk vader van de remschijf waarschijnlijk miljoenen het leven heeft gered.


2019 Dewis 1
Norman Dewis een uniek mens overleed afgelopen weekend op 98 jarige leeftijd. 

Tekst en Foto's Willem J. Staat

In memoriam Jaguar Testrijder Norman Dewis
Ter gelegenheid van het 100 jarige Jaguar jubileum had de organisatie van het Antwerp Classic Car Salon Jaguar testrijder Norman Dewis in 2015 naar Antwerpen gehaald. Een bijzonder indrukwekkend mens met de spirit van een 40-jarige zoals ik toen schreef.

Dewis werkte ruim 33 jaar voor Jaguar en ging in 1985 met "pensioen" maar bleef gewoon als ambassadeur aan het merk verbonden. Dewis wordt gezien als de geestelijke vader van de remschijf die hij voor Jaguar ontwikkelde.

Gedurende zijn carrière bij het merk was Dewis maar liefst bij de ontwikkeling van 25 Jaguars betrokken. Waaronder de fameuze E- C- en D-Types. Verder was hij geen onverdienstelijk coureur die drie zware crashes zonder kleurscheuren overleefde.

2019 XJR 13
De XJR 13 die hem bijna noodlottig werd maar Dewis overleefde alles.

Met België was er een speciale band. Op 23 oktober 1953 vestigde hij een bijzonder record nabij Jabbeke. Op de vliegende mijl behaalde hij een gemiddelde snelheid van 277,47 km/u. De hoogste snelheid die een Jaguar XK ooit haalde. In de Stationsstraat van Jabbeke vind je overigens een gedenkplaat aan dit heugelijke feit.

De meeste kilometers legde de Dewis overigens af op de befaamde MIRA testbaan in Engeland waar hij dagelijks Jaguars met hoge snelheden aan de tand voelde. En soms ging het wel eens fout. Zoals die ene keer toen Dewis met die fraaie XJR 13 zwaar crashte en zelf ongedeerd bleef. Op unieke en humoristische wijze vertelde hij over die crash destijds in Antwerpen dat hij bij thuiskomst aan zijn vrouw maar vertelde dat hij na een zware werkdag toch maar iets vroeger naar bed moest. In 2015 werd hij tevens voor zijn verdiensten onderscheiden.

En ondanks zijn enorm hoge leeftijd bleef Dewis bij de ontwikkeling van Jaguar producten betrokken. Zoals bij de promotie van de electric I-Pace.Norman Dewis moest op 14-jarige leeftijd na het overlijden van zijn vader al de familie onderhouden, overleefde als boordschutter bij de RAF WWII en kwam in 1951 bij Jaguar terecht waar hij voor de rest van zijn leven zou blijven.

Een kleine autosport carrière maar een groot ontwikkelingsman die veel voor Jaguar betekend heeft maar ook voor de automotive industrie in zijn totaliteit. De wereld is hem veel verschuldigd.

2018 Dewis 2
Mooi herinneringen uit 2015. Dewis brengt de presentatrice met zijn antwoorden aan het lachen. Een bijzonder voorrecht om deze man gefotografeerd te hebben.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet