DTM

DTM: Start Valentino Rossi als gastrijder tijdens de Nederlandse DTM-ronde in Assen?

190610 Rossi DTM 2
Valentino Rossi met DTM-bestuursvoorzitter Gerhard Berger

"One day not far I will come for sure. I will come as a driver." Een duidelijke uitspraak van Valentino Rossi, gisteren in de microfoon van Andrea Kaiser, presentatrice van het DTM-programma op de Duitse televisiezender SAT1. Na het bepaald niet onverdienstelijke optreden van Andrea Dovizioso, afgelopen weekeinde op het circuit van Misano, mag nu dus ook worden uitgekeken naar de komst van een nog prominentere MotoGP-coureur, Valentino Rossi, als gastrijder in de DTM. Er is wat dat betreft nog niets zeker, maar het zou natuurlijk wel heel mooi zijn als dat tijdens de Nederlandse DTM-ronde in juli op het TT-Circuit in Assen is...

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR e.V.

Nadat vorig jaar Mattias Ekström voor Audi bij de seizoensstart in Hockenheim, Alex Zanardi voor BMW in Misano en Sébastien Ogier voor Mercedes-Benz in Spielberg als gastrijders in de DTM in actie kwamen, besloten R-Motorsport Aston Martin, Audi en BMW ook voor dit seizoen het concept met gastrijders voort te zetten. Audi heeft deze belofte inmiddels ingelost door afgelopen weekeinde MotoGP-coureur Andrea Dovizioso in te zetten, wat gezien de status van diens werkgever Ducati als dochteronderneming van Audi een voor de hand liggende optie was.

190610 DTM gastrijders
De DTM-gastrijders van vorig jaar, Mattias Ekström, Sébastien Ogier en Alex Zanardi met Andrea Doviziosio (2e van rechts)

Voor BMW en R-Motorsport Aston Martin zijn nog geen optredens van gastrijders aangekondigd. "Het is zeker iets wat we willen en ook van plan zijn, maar concreet is er nog niks te melden", zei R-Motorsport-teambaas Dr. Florian Kamelger vorige week desgevraagd. AUTOSPORT.NL vroeg bij BMW een reactie aan Rudolf Dietrich, hoofd voertuigontwikkeling bij BMW Motorsport, die in Misano net als eerder in Zolder bij afwezigheid van sportdirecteur Jens Marquardt als woordvoerder optrad. "We zijn met meerdere interessante mensen in gesprek, waarbij ook Assen tot de mogelijkheden behoort", liet Dietrich weten.

190610 DTM Rossi 3
Gerhard Berger op de 'Motor Ranch' van Valentino Rossi

Afgelopen zaterdagavond was Gerhard Berger, bestuursvoorzitter van de DTM-organisatie ITR, samen met SAT1-presentatrice Andrea Kaiser en haar echtgenoot, zesvoudig rally-wereldkampioen Sébastien Ogier, te gast op de 'Motor Ranch' van MotoGP-held Valentino Rossi in Tavullia, vlakbij Misano. Daarbij maakte Kaiser een kort interview met Rossi, die verklaarde, de verrichtingen van zijn collega Dovizioso in de DTM met belangstelling te volgen en binnen afzienbare tijd zelf als gastrijder in de DTM te willen rijden.

Voor Rossi is de DTM niet geheel nieuw: in 2006 testte hij op het circuit van Hockenheim in Duitsland al een keer met een Mercedes-Benz C-Klasse, zoals te zien is op dit filmpje:Voor de Nederlandse DTM-ronde in Assen zou het natuurlijk een prachtige opsteker zijn als Rossi daar als gastrijder aan de start verschijnt. Qua schema zou het perfect passen, want het DTM-weekeinde in Assen op 20 en 21 juli valt middenin de vierweekse pauze tussen de Duitse MotoGP op de Sachsenring (7 juli) en de Tsjechische wedstrijd in Brno (4 augustus). De DTM-races op Brands Hatch (10 en 11 augustus) en Lausitzring (24 en 25 augustus) vallen samen met de MotoGP-evenementen op respectievelijk de Red Bull Ring en Silverstone. Gezien de motor-wegracetraditie zou een gastoptreden in de DTM in Assen natuurlijk ook een uitstekende combinatie zijn. Rossi won acht keer in de MotoGP-klasse in Assen (2002, 2004, 2005, 2007, 2009, 2013, 2015 en 2017) en won er in 1997 en 1998 respectievelijk de 125cc- en 250cc-races.

190610 Berger Rossi Ogier
Gerhard Berger met Valentino Rossi en Sébastien Ogier
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet