TCR Series

TCR Europe: Gilles Magnus wint eerste race op Spa-Francorchamps

Spa R1 start 2

Gilles Magnus mocht voor de eerste race van de TCR Europe in Spa-Francorchamps vanaf poleposition vertrekken en heeft de verwachtingen helemaal ingelost. De rijder van het RACB National Team domineerde deze eerste race van start tot finish, hij won met de Audi RS 3 LMS van Comtoyou Racing voor de Uruguayaan Santiago Urrutia (Audi RS 3 LMS - Team WRT) en Maxime Potty (VW Golf GTI TCR - Team WRT), die na een gemiste start een mooie inhaalrace neerzette en Aurélien Comte in de laatste ronde naar de vierde plaats terug verwees. Tom Coronel eindigde als tiende na een zwaar bevochten strijd met een aantal collega's. Hij wist zich vanaf een 14de startplaats op te werken naar plaats acht maar moest na een pittige strijd Stan Paulsen en Luca Engstler nog voor zich dulden.

Tekst: PR en Gerrie Hoekstra
Foto's: TCR Europe


pittige-strijd Dusan Borkovic-111 Teddy Clairet


Gilles Magnus leert snel en goed! Bij zijn eerste race met een toerwagen klom hij in Boedapest al op het podium, en in Hockenheim liet de rijder de tweede tijd van de kwalificaties optekenen. Maar in de race kon de 19-jarige het succes niet herhalen. In zijn thuisrace op Spa-Francorchamps liet de Antwerpenaar een perfecte score optekenen. Eerst veroverde de rijder van Comtoyou Racing de poleposition (met slechts 65 duizendsten van een seconde verschil), voor de andere Audi van de Uruguayaan Santiago Urrutia. Bij het uitgaan van de lichten nam hij vervolgens een perfecte start en stond de leiding nooit meer af. Of toch bijna, want toen Urrutia in La Source van ver een aanval plaatste liet hij de rijder van Team WRT even voor.

Omdat zowel Julien Briché (Peugeot 308 TCR – JSB Compétition) als Josh Files (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target), hard van de baan gingen tijdens de kwalificaties en voortijdig de strijd moesten staken, werd Gilles Magnus ook de nieuwe leider, zowel in TCR Benelux als in TCR Europe.

  Tom Coronel 1

Maxime Potty stond derde op de startgrid, maar miste zijn start volledig. Op de Raidillon kwam hij pas als achtste door. Toen begon de Belg echter aan een schitterende inhaalrace! In de allerlaatste ronde wist hij aan de buitenkant van Stavelot ook nog Aurélien Comte (Peugeot 308 TCR van DG Sport Compétition) te passeren, om zo de derde plaats te veroveren. Op het podium dus de enige twee Belgen uit het startveld en de Belgische teams bezetten bij hun thuis alle plaatsen in de top-4. De Slovaak Mat'o Homola (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) tikte bij de rijders van TCR Benelux als vijfde aan, voor Tom Coronel (Honda Civic – Boutsen Ginion Racing), Dusan Borkovic (Hyundai i30 N TCR – Autodis Racing by Target) en gastrijder Ashley Sutton (vierde op de grid, maar na een technisch probleem bij de start met de VW Golf GTI TCR van Team WRT als allerlaatste vertrokken). Marie Baus-Coppens (Cupra Leon) moest na een contact voortijdig naar de kant, en haar teamgenote bij JSB Compétition Lilou Wadoux was in de laatste ronde het slachtoffer van een spectaculaire crash, na te zijn geraakt door een rondspinnende wagen. De Française werd overgebracht naar het hospitaal voor een medische controle, maar de eerste berichten zijn geruststellend.

Op zondag wordt de grid voor de top-10 gevormd door de omgekeerde uitslag van de kwalficaties. Gilles Magnus, de snelste in deze oefening, vertrekt dus als tiende.

  Gilles Magnus 1

UITSLAG RACE 1Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet