Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Ambitieus jong racetalent popelt naar succes. Een gesprek met Rik Koen

DSCN3530

De Ford Fiesta Sprint Cup is de ideale springplank van het karten naar de autosport. Voor ongeveer het budget van een jaar karten, misschien nog minder, is het mogelijk om een jaar te racen in deze kweekvijver voor jong racetalent. Een cup waar je snel veel kan leren van ervaren teambazen en wellicht met deze nieuwe autosportervaringen kan doorgroeien naar andere aansprekende raceklassen. Een aantal jonge karters heeft de sprong al gemaakt. Eén van die rijders is de pas 15-jarige Rik Koen. Wij spraken op de paddock van Circuit Zolder zijn enthousiaste ouders en het jonge talent zelf.

Tekst en foto's: PR


Het scheelde maar een maand of Rik moest de races op het Circuit van Zolder aan zich voorbij laten gaan. Op 5 mei werd hij 15 jaar en mocht vanaf dat moment actief aan autoracen meedoen. Begeleid door zijn moeder Helmi en vader William debuteert de jonge rijder in de Ford Fiesta Sprint Cup NL bij het team van Cor Euser. "Na 6 jaar karten zochten wij naar een nieuwe uitdaging voor Rik", vertelt zijn moeder enthousiast. "Vorig jaar haalde Rik zijn racelicentie bij de RSZ en gingen we voor dit seizoen op zoek naar een geschikt team. Het klikte gelijk met Cor Euser, die Rik tijdens veel vrij rijden dagen optimaal begeleidde. Wij houden wel van een klein team, met veel aandacht voor de rijder. Bij de karting deden wij bijna ook altijd alles zelf".

  DSCN3529
De jonge rijder legt voor hem zelf de lat ook enorm hoog. Op de vraag wat zijn verwachtingen zijn dit jaar, antwoordt hij gedreven "kampioen worden". "Ik heb de afgelopen maanden op elke baan waar de Ford Fiesta Sprint Cup gaat racen geoefend en mijn tijden vergeleken met de tijden van vorig seizoen en die zaten er erg dicht bij. Ik wil na dit seizoen graag doorgroeien naar de formulewagens. Ook Endurance racen is nog een mogelijkheid, samen met Cor."

Vader William tempert de toekomstverwachtingen van zijn zoon iets. "Laten we eerst maar kijken wat het dit seizoen wordt. Wij als ouders zullen er alles aan doen om te helpen, maar we leggen nergens druk op. Niets moet alles mag."

  DSCN3526

Buiten hoofdsponsor Oostveen Meesterschilders valt het op dat de Ford flink vol zit met stickers van kleine sponsors onder de noemer Friends of Rik. "Wij hebben een eigen bedrijf en vanuit ons relatiepakket zijn er veel bedrijven die Rik willen steunen. Dat deden ze al in onze kartperiode en nu gaan ze gelukkig weer mee. Ook doen wij veel terug voor alle betrokkenen, wij sturen na elke race berichten door en nodigen sponsors uit om mee te doen in een simulator. Met de Rensportschool Zandvoort organiseren wij een klanten rijdersdag, waarbij iedereen kan meerijden", vertelt moeder Helmi.

  20190602 RL1 4263 FFSC Rik Koen

Rik Koen reed zijn twee eerste races op Circuit Zolder zeer verdienstelijk. In het jongeren klassement van rijders onder de 25 jaar reed de debutant naar een vijfde en vierde plaats. Over een paar weken wordt de strijd voortgezet op het aansprekende circuit van Spa-Francorchamps. Wellicht zijn daar zijn eerste podiumplaatsen mogelijk.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet