Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Misano

18.30 uur: De wedstrijdleiding bericht dat de uitslag van de DTM definitief is. De auto van Joel Eriksson, die zijn BMW langs de baan parkeerde en daardoor de interventie van de safety-car veroorzaakte, is onderzocht en er werd inderdaad een aanwijsbaar technisch defect vastgesteld. Daarmee sluiten we voor vanavond de berichtgeving vanuit Misano af. Buona serata e a domani!

17.45 uur: Florian Latorre heeft de 18 ronden lange race van de Porsche Carrera Cup France gewonnen. Hij profiteerde in de slotfase van een spannend duel tussen Enzo Guibbert en Ayhancan Güven achter hem en kon zo een voorsprong van zeven seconden opbouwen. Güven leek lange tijd op weg naar de tweede plaats, maar moest in de laatste ronde toch zijn meerdere erkennen in Guibbert, die daarmee de tweede plek voor zich opeiste. Güven completeerde het podium.

190608 Liveblog Visser actie

17.00 uur:
Met een goede start nam Jamie Chadwick de leiding in de W-Series-race, wist zich gedurende de hele wedstrijd Beitske Visser van het lijf te houden en stelde zo haar tweede overwinning uit drie races dit seizoen veilig. De race begon spectaculair, toen de Britse Alice Powell het linker voorwiel van de vanaf pole matig vertrokken Fabiene Wohlwend trof, half opsteeg, maar gelukkig niet rolde en in de bandenstapels aan de buitenkant van de eerste bocht tot stilstand kwam. De safety-car kwam uiteraard direct in actie, met het begin van de derde ronde werd de race weer vrijgegeven. Chadwick leidde voor Visser en Wohlwend en zo bleef de volgorde ook tot aan de finish. "In de derde sector was ik doorgaans het snelst, maar daar kun je niet inhalen en zo had ik geen andere keuze dan genoegen te nemen met de tweede plaats. Bij mij waren het de voorbanden die wat meer sleten, maar dat is normaal, want als je dicht achter iemand aan rijdt, heb je meer onderstuur", verklaarde Visser, die achter Chadwick tweede in de tussenstand van het kampioenschap is.

190608 Hoogenboom

16.00 uur:
Nederlands succes in Misano: Leonard Hoogenboom heeft de eerste wedstrijd van de Audi Sport Seyffarth Audi R8 LMS Cup op zijn naam geschreven. De Zuid-Hollandse rijder nam bij de rollende start de leiding, moest kortstondig de Zwitser Comini voor zich dulden, maar toen die een 'drive-through' kreeg vanwege een incorrecte positie op de startgrid, was de weg voor Hoogenboom vrij om de leiding over te nemen en vervolgens de overwinning naar huis te rijden. Na 17 ronden reed hij met de meer dan comfortabele voorsprong van 19,1 seconden op Robin Rogalski als winnaar over de eindstreep. Rogalski had het duidelijk lastiger om de hevig aandringende Rodolf Rhynn achter zich te houden: het verschil tussen de twee was aan de finish 0,6 seconden.

190608 Liveblog DTM race Top 3
De top 3 met vlnr Rast, Wittmann en Duval

15.00 uur: Er gebeuren veel opmerkelijke zaken in de DTM, maar vanaf de laatste plaats op de grid een race winnen, dat komt zelden voor. Tweevoudig kampioen Marco Wittmann leverde vandaag in de eerste van de beide races op het circuit van Misano deze opmerkelijke prestatie. Vanwege een motorprobleem in de kwalificatie kon hij daarin geen geklokte ronde afleggen. Daarmee startte hij als laatste, koos voor de enige optie die hij had door aan het eind van de eerste ronde al de verplichte pitstop met bandenwissel te maken, profiteerde vervolgens van een safety-car-fase en reed zo gestaag naar voren, Na 39 ronden kwam hij als winnaar over de eindstreep.

190608 Liveblog Wittmann


"Ik had nooit gedacht dat de banden het zo lang uit zouden houden", zei Wittmann, mede verwijzend naar de hoge temperaturen van 36 graden lucht- en rond de 55 graden asfalttemperatuur. "De laatste zes ronden was het ook echt spannend, maar uiteindelijk is het gelukt." Voor de Duitser was het de tweede overwinning van het seizoen en de 13e uit zijn DTM-loopbaan. Audi-rijders René Rast en Loïc Duval kwamen als tweede en derde over de eindstreep. Robin Frijns viel vanwege een sensordefect uit. "Ik voelde het een paar ronden voor de pitstop al bij het terugschakelen, dus ik had het al gemeld via de radio, en eenmaal in de pits ging de motor gelijk uit", verklaarde een teleurgestelde Frijns.


190608 Liveblog Visser

11.40 uur:
Coureurs uit Liechtenstein zijn er niet zoveel, oud-sportwagenrijder Manfred Schurti is waarschijnlijk de succesvolste uit het kleine prinsdom. In de W-Series is Fabienne Wohlwend actief, die ook uit Liechtenstein komt. In de kwalificatie voor de W-Series op het circuit van Misano behaalde ze met een tijd van 1:33,283 minuten voor het eerst in haar loopbaan de pole-position. Jamie Chadwick kwam 0,044 seconde tekort en kwalificeerde zich als tweede, Beitske Visser (foto boven) start vanaf de derde plaats op de grid.

190608 Liveblog Rast quali

10.55 uur:
Tot dusver stonden BMW-rijders op de pole-position voor alle DTM-races van dit seizoen. In Misano, in de kwalificatie voor de eerste van de beide races van dit weekeinde, kwam er aan deze reeks een einde. René Rast reed met zijn Audi een tijd van 1:25,294 minuten en behaalde daarmee de pole-position. De Duitser voerde een kwartet van Audi-rijders op de eerste vier plaatsen aan. Jonathan Aberdein kwalificeerde zich heel sterk als tweede, het beste kwalificatieresultaat tot nu toe voor het dit seizoen debuterende Audi-klantenteam WRT. Loïc Duval en Robin Frijns reden respectievelijk de derde en de vierde tijd en starten daarmee vanaf de tweede rij.

Beste BMW-rijder was ook een rookie, te weten Sheldon van der Linde met de vijfde tijd, voor zijn beide merkgenoten Bruno Spengler en Philipp Eng. Nico Müller en Mike Rockenfeller (beide Audi) en Timo Glock (BMW) completeerden de top tien. Snelste Aston-Martin-rijder was Jake Dennis als 13e. Gastrijder Andrea Dovizioso reed heel keurig naar de 15e tijd. Voor Marco Wittmann verliep de kwalificatie niet zoals gewenst: na één ronde parkeerde hij zijn BMW met een technisch defect in de pits en kwam daarna niet meer in actie.

10.15 uur: Florian Latorre behaalde de pole-position voor de eerste race van de Porsche Carrera Cup France. Met een tijd van 1:37,341 minuten was hij 0,014 seconden sneler dan Ayhancan Güven, die op zijn beurt weer twee duizendste seneller was dan de Fransman Côme Ledogar.

190608 Liveblog R8 Hoogenboom

9.40 uur:
Leonard Hoogenboom heeft zichzelf de perfecte uitgangspositie verschaft voor zijn eerste race in de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup. In de kwalificatie was hij met zijn tijd van 1:43,028 minuten de voltallige concurrentie te snel af. De Zwitser Stefano Comini, die net als Hoogenboom in Misano als gastrijder in actie komt, reed de tweede tijd, voor zijn landgenoot Rodolf Rhyn. Voor de Duitser Matthias Kämpf blijft de deelname aan de cup, zoals we eerder al in Hockenheim constateerden, een lastige aangelegenheid: bij perfecte omstandigheden moest hij ruim 6,6 seconden toegeven op Hoogenboom en werd daarmee op ruime afstand als twaalfde en laatste geklasseerd.

zaterdag, 8.15 uur: Goedemorgen vanuit een alweer stralend zonnig en warm Misano, waar we ons opmaken voor de eerste racedag van het DTM-weekeinde. Gisteravond werd er nog tot 23.00 uur gereden, maar we hopen dat u ons vergeeft dat we niet tot het einde van de kwalificatie van de Italiaanse TCR-DSG-Endurance-serie gebleven zijn. Mocht het iemand interesseren: de snelste tijd in de kwalificatie was voor het duo Gabriele Volpato/Sandro Pelatti in een Audi RS 3. De tien minuten durende sprintrace ter afsluiting werd gewonnen door Volpato, terwijl Giacomo Barri en Dindo Capello (ja, inderdaad, de drievoudig Le Mans-winnaar) het volledige podium voor Audi completeerden.

Voor vandaag is het programma als volgt:

9.05-9.35 uur: kwalificatie Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup
9.50-10.10 uur: kwalificatie Porsche Carrera Cup France
10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.05-11.30 uur: kwalificatie W-Series
13.30-14.30 uur: race 1 DTM
15.15-15.45 uur: race 1 Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup
16.10-16.45 uur: race W-Series
17.10-17.40 uur: race 1 Porsche Carrera Cup France
20.35-22.35 uur: race TCR DSG Endurance

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet