Formule 1

Formule 1: Räikkönen en Alonso ‘gewoon’ aan het front

Kimi Räikkönen heeft in Melbourne de eerste pole van het jaar gescoord. De naar Ferrari verkaste Fin hoefde in de laatste sessie niet meer tot het gaatje te gaan om de eerste startplek te waarborgen. Naast hem staat de eveneens overgestapte wereldkampioen Fernando Alonso. Grootste tegenvaller was Felipe Massa, die de tweede sessie stilviel en zodoende morgen vanaf de zestiende plek moet starten. Problemen waren er ook voor Christijan Albers, hij kampte met een structureel snelheidstekort en was maarliefst 2,6 seconde langzamer dan zijn teamgenoot, die de voorlaatste startplaats bekleedt.

Tekst: Daan Jeuken

Opvallend in de eerste sessie zijn de onderlinge verschillen. Wanneer Massa zich op 68 duizendste stukbijt op de snelste tijd van Räikkönen lijkt dit minimaal, maar het is wel het verschil tussen plaats 1 en 5. Tussen de Ferrari’s staan beide McLarens (met Alonso op 0,023 seconde achterstand) en Robert Kubica (0,001 seconde sneller dan Alonso). Als dit de verhoudingen voor 2007 voorspelt, dan kan het nog wel eens heel spannend worden.

Minder positieve opvaller is Christijan Albers. De Nederlander komt met zijn tijd van 1:31.932 als enige niet onder de 1:30 en is 2,6 seconde trager dan teamgenoot Adrian Sutil. Albers spreekt zelf van een structureel probleem in zijn auto, maar probleem of niet, beide Spykers komen niet van de laatste plaatsen af; de plaatsen die zij vorig jaar deelden met het team van Super Aguri. De Japanners brengen het er nu echter beter vanaf, want Davidson en Sato eindigen respectievelijk als achtste en twaalfde. Een prima prestatie, zeker gezien het feit dat Barrichello de sessie niet overleeft: hij eindigt als zeventiende. Jenson Button zit op plaats vijftien net goed. De andere uitvallers zijn de rode stieren Speed, Coulthard en Liuzzi op plaats achttien tot twintig.

Opvallend in de tweede sessie zijn de teleurstellers van de winter: Toyota. Eerst brengt Jarno Trulli de krik achteraan zijn wagen mee de pits uit, maar hij kan na wat kontschudden gewoon verder. Ralf Schumacher echter krijgt de gang niet in zijn Toyota en sukkelt het circuit rond om de pits weer in te draaien. Na een bezoekje aan de pits weet de enige Schumacher van het veld zich echter wel naar plaats negen te rijden; een plaats achter zijn teamgenoot en dus allebei in de laatste sessie.

Pech is er voor Felipe Massa. De titelfavoriet krijgt in zijn vliegende ronde met technisch
malheur te kampen wanneer hij over de kerbstone dendert en moet zijn Ferrari langs de baan parkeren. Net als Felipe Massa weet ook Heikki Kovalainen zich opvallenderwijs niet tot de laatste tien te scharen. Voor het kampioenschapsteam komt de Fin niet verder dan de dertiende plaats. Eveneens niet door zijn Davidson en Rosberg op de plaatsen tien en elf en
Button en Wurz op de plaatsen veertien en vijftien. Beide Honda’s dus niet in de laatste sessie, terwijl dat Takuma Sato met de gekloonde Honda wel lukt.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet