IndyCar

Indycar: Tony Kanaan snelste man op Carburation Day

Tijdens de laatste voorbereidingen op Carburation Day voor de 103e editie van de Indy 500 was de Braziliaan Tony Kanaan verrassend de snelste man met zijn A.J. Foyt Racing Dallara Chevrolet. Sommige coureurs voelden zich goed voorbereid, anderen waren na de laatste mogelijkheid wat minder zeker van hun zaak.

Kanaan CD
Gaat Tony Kanaan a.s. zondag voor een tweede Indy 500 overwinning? Hij heeft in ieder geval het nodige in zijn auto gevonden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Tony Kanaan snelste man op Carburation Day
Tony Kanaan, goed voor 22 jaar Indycar en winnaar in 2013, was met 225.517 de snelste man op Carburation Day in zijn No 14 ABC Supply A.J. Foyt Racing Dallara Chevrolet. Kanaan erkende dat hij die tijd wel wist te realiseren met een "tow" van de auto's die voor hem reden. Wel was Kanaan verheugd over het feit dat men sinds afgelopen maandag een flinke stap voorwaarts had gemaakt.

Tony Kanaan: " Een goede dag voor ons. De omstandigheden worden duidelijk hetzelfde van wat we hopelijk a.s. zondag gaan zien. Het was erg gemakkelijk voor ons. Afgelopen maandag was ik niet echt happy met mijn auto en ik heb dit extreem vocaal laten blijken. Ik denk dat de engineers naar me geluisterd hebben. We deden het beter vandaag."

Kanaan start a.s. zondag vanaf de zesde startrij voor de 18e keer in de Indy 500. Kanaan focuste zich vooral om in het verkeer sterk te zijn. Hij weet dat hij zich voor een groot deel a.s. zondag "in het verkeer" zal bevinden. Tony Kanaan: "Ik heb werkelijk aan mijn auto gewerkt. De hoeveelheid downforce die ik vanuit een 16e startplek wil hebben. We werkten veel in het verkeer waarin ik probeerde grip te vinden en sommige items op de lijst te af te werken als we vooraan rijden. Wij weten wat we moeten doen."

Carburation Day Typische Carburation Day opname. Alle deelnemers proberen nog iets uit te vinden voor a.s. zondag.

Met een tijd van 225.486 mph was rookie Santino Ferrucci de tweede snelste man op de baan. Ferrucci: "De No 19 Del Manufacturing Dallara Honda was in goede vorm. Wij zijn snel en konden iedereen passeren. We kunnen er weinig van zeggen en kijken naar de wedstrijd uit." Takuma Sato liet de derde tijd registreren.

Met 222.856 mph. liet polesitter Simon Pagenaud de 22e tijd noteren. Teamgenoot Will Power was tiende met 224.240 mph. De leider in de tussenstand van het kampioenschap, Josef Newgarden liet de 13e tijd noteren terwijl regerend kampioen Scott Dixon total niet tevreden was.

Scott Dixon: "Ik weet niet wat er gebeurd is. Ik hoop dat we iets vinden want echt fantastisch was het niet. Bizar want de gehele maand hebben we geen problemen gehad. We zijn geheel niet zeker. Fundamenteel is er iets mis met de auto. We moeten uitvinden wat er gebeurd is."

In totaal werden er in 90 minuten training 1755 ronden afgelegd. Vanwege regen werden trainingen in de ochtend 18 minuten ingekort om de baan vanwege regen op te laten drogen.

Succes voor Ericsson in MotoGator Pitstop competitie
Een leuke opsteker voor Marcus Ericsson. De No 7 Arrow Schmidt Peterson Motorsports crew won de MotoGator Pitstop competitie. In een beslissende shoot out tussen de drie beste teams versloeg Ericsson in de beslissende heat de No 9 PNC Ganassi Dallara Honda van Scott Dixon. Met 11.974 secs. was de SPM de snelste man in de pitlane. Op weg naar dit ''succesje" versloeg de crew bestaande uit Bob Jansen, Keith Beck, Brendon Cleave, Timothy Lane en Nic Kaminski het team van Chip Ganassi. In de voorrondes hadden de crews van Josef Newgarden en Will Power het nakijken. Voor Schmidt Peterson Motorsports een mooie opsteker. De afgelopen drie jaar eindigden zij als tweede in deze competitie die traditioneel op vrijdag voor de wedstrijd plaatsvindt.

Ericsson
Mooi shot van pitstopcompetitie winnaar Marcus Ericsson.

Top 10 Carburation Day
1. Tony Kanaan 225.517
2. Santino Ferrucci 225.486
3. Takuma Sato 225.468
4. Jordan King 225.337
5. James Davison 225.314
6. Sebastien Bourdais 225.288
7. Alexander Rossi 224.692
8. Charlie Kimball 224.650
9. Colton Herta 224.527
10. Will Power 224.240

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet