IndyCar

Indycar: Top 9 bekend. Spencer Pigot het snelst. Alonso nog niet zeker van startplek

De Top 9 voor de eerste drie startrijen van de 103e editie van de Indy 500 is bekend. Daarvoor vindt morgen de kwalificatie plaats. Mocht het gaan regenen dan blijft de uitslag van vandaag onveranderd. Voor de laatste drie startplekken zal geknokt moeten worden. Spencer Pigot was vandaag met zijn Ed Carpenter Racing Dallara het snelst en Fernando Alonso kwam niet verder dan een 31e tijd en bevindt zich voor de kwalificaties zondag in de gevarenzone. Zes coureurs zullen om de laatste drie startplekken moeten knokken.

 16C0937-1
Spencer Pigot had op zaterdag aan één run voldoende.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Top 9 bekend. Spencer Pigot het snelst. Alonso nog niet zeker van startplek
Met een topsnelheid van 230.083 mph was Spencer Pigot de snelste man zaterdag op de Indianapolis Motor Speedway. Hij was slechts 0.002 mijl per uur sneller dan Penske-coureur Will Power. Daarachter volgden zijn teamgenoten Simon Pagenaud en Josef Newgarden. Mocht het zondag regenen dan komt er geen verandering meer in de startvolgorde.

De gridvolgorde van P11 tot P30 is definitief. De posities van P31 tot P36 liggen nog niet vast. Fernando Alonso, Sage Karam, James Hinchcliffe, Patricio O'Ward,Max Chilton en Kyle Kaiser bevinden zich in de gevarenzone. Van de zes genoemde coureurs crashten er vier deze week. Hinchcliffe was de laatste vandaag.

Weer drama voor James Hinchcliffe

De Canadees James Hinchcliffe verloor in 2015 op de Speedway bijna zijn leven maar kwam terug. In 2018 wist hij zich niet te kwalificeren en na een crash op zaterdag hangt andermaal het zwaard van Damocles boven het hoofd van Hinchcliffe op de Speedway. Hinchcliffe bleef ongedeerd en zat ruim 2,5 uur later alweer in de reserve-auto. Mogelijk was het team van Schmidt Peterson Motorsports iets te ver met de set-up gegaan.

Koopt McLaren Ganassi op?
Zes rijders moeten zich zondag voor de laatste drie startplekken kwalificeren en voor Alonso ziet het er eigenlijk niet goed uit. Ook deed een ander interessant gerucht de ronde.

Bij McLaren zou men er in geïnteresseerd zijn om voor 2020 een bestaand Indycarteam op te kopen. Volgens het geruchtencircuit zou het om het team van Chip Ganassi gaan. Ook zou men belangstelling in Indycar-veteraan Scott Dixon hebben getoond.

2019 Kwalificatie Zaterdag
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet