Diversen

Div: Beitske Visser behaalt eerste overwinning in W-Series

190518 Beitske actie
Beitske Visser bleef op Zolder de Britse concurrenten Jamie Chadwick en Alice Powell voor

Zelf waarschuwde ze van tevoren al voor te hooggespannen verwachtingen, want het is inderdaad niet zo dat Beitske Visser de titel in de W-Series dit seizoen 'wel even naar huis rijdt', zoals sommige optimistische (chauvinistische?) zelfbenoemde kenners van achter het toetsenbord voorspelden. Dat ze samen met de twee Britse rijdsters Jamie Chadwick en Alice Powell en de Spaanse Marta Garcia tot de meest serieuze kanshebbers behoort, mag na de eerste twee weekeinden van het seizoen echter wel worden gesteld. Op het circuit van Zolder ("Maar een kwartiertje van Nederland, dus ook wel een beetje een thuisrace", zo vond Visser zelf) behaalde Beitske Visser haar eerste overwinning in de serie. AUTOSPORT.NL was erbij en sprak na afloop met de blije rijdster.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat

190518 Beitske cockpit

Nee, we gaan het niet 'historisch' noemen. Vrijwel alles wat er in de W-Series gebeurt is op de een of andere manier historisch, zoals de organisatie van de serie zelf bij iedere passende, en soms ook minder passende, gelegenheid niet nalaat om te vermelden. Iedere overwinning voor een rijdster met een nationaliteit die afwijkt van eerdere winnaressen in de klasse kun je als historisch verkopen. Het feit dat blijft staan, is gewoon de nuchtere constatering dat Beitske Visser haar eerste overwinning in de W-Series heeft binnengehaald. En dat is natuurlijk vanuit Nederlands perspectief wel een heel leuk gegeven.

190518 Beitske 1

Met een plek op de eerste startrij had Visser zichzelf al een gunstige startpositie bezorgd en bij het uitdoven van het startlicht nam ze op weg naar de beroemde 'Eerste Linkse' in Zolder ook direct de leiding, waarbij ze pole-sitter Jamie Chadwick het nakijken gaf. Wat we op dat moment nog niet wisten, maar wat Visser zelf naderhand in ons interview onthulde, is dat de periode direct voorafgaand aan de start voor haar behoorlijk hektisch geweest was. "In de opwarmronde ging mijn dashboard uit, er was niks meer op te zien. Toen ik op de grid stond, heb ik het stuurwiel nog een keer losgehaald en er weer opgezet, maar het scherm bleef donker. Ik heb de hele race dus zonder 'dash' gereden, maar gelukkig werkt het ook gewoon zonder."

190518 Beitske van boven

"Ik had een heel goede start en kon meteen de leiding pakken", vervolgde de Nederlandse haar relaas. Dat gold niet voor iedereen: bij de Belgische Sarah Bovy, die als reserverijdster aan het deelnemersveld voor haar thuisrace was toegevoegd, plofte de Alfa Romeo-turbomotor op de startgrid, waardoor Bovy in de race geen meter kon rijden. De safety-car kwam in actie, zodat de gestrande formulewagen zonder gevaar geborgen kon worden.

190518 Bouvy ploft
Bij Sarah Bovy gaf de motor de geest, wat tot de eerste safety-car-fase leidde

Dat was niet de enige neutralisatie, want nadat de wedstrijd bij het begin van de derde ronde weer was vrijgegeven, volgde er nog in diezelfde ronde nog een inzet van de safety-car. Ditmaal was een aanrijding tussen Vivien Keszthely, Esmee Hawkey en Gosia Rdest de oorzaak. "Ja, die twee safety-car-fases moest ik nog wel goed doorstaan, maar ook dat lukte gelukkig zonder problemen", gaf Visser naderhand te kennen. Terwijl achter haar de beide Britse rijdsters Jamie Chadwick en Alice Powell elkaar het leven zuur maakten, kon Visser steeds verder weglopen en zo kwam ze uiteindelijk met een comfortabele voorsprong van ruim acht seconden als winnares over de finish.

190518 Beitske 3
Blijdschap bij racewinnares Beitske Visser

"Een heel goed gevoel dat het nu gelukt is", was de opluchting op haar gezicht te lezen. "Het was ook wel lekker dat, afgezien van het incident met het dashboard, voor de rest alles dit weekeinde gewoon goed verliep, dat er niks stuk ging en dat ik gewoon kon rijden. Alles ging goed, ik ben het hele weekeinde snel geweest en dit is ook veelbelovend voor de rest van het seizoen", verklaarde ze.

190518 Beitske 1

Over drie weken, tijdens het Pinksterweekeinde, wordt de volgende wedstrijd van de W-Series verreden op het circuit van Misano in Italië. "Ik weet nog niet precies wat tot aan dat weekeinde het programma is, maar we gaan natuurlijk sowieso Misano voorbereiden op de simulator. GT-races staan er voor mij voorlopig nog niet gepland, dat zal meer in de tweede helft van het jaar worden, denk ik, als het seizoen in de W-Series afgelopen is."

Voorlopig maakt Visser met haar succes in Zolder een flinke stap in de tussenstand van het kampioenschap, waarin ze nu achter Chadwick op de tweede plaats staat, met zes punten verschil. Visser heeft op haar beurt weer vier punten voorsprong op een andere Britse, Alice Powell. De eerste overwinning heeft ze in ieder geval binnen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet