Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Zolder

19.15 uur: De Russel Racing by PK Carsport-Norma van Frank en Hans Thiers, Jeffrey van Hooydonk en Gilles Magnus start vanaf de pole-position in de Belcar-race. Met hun tijd van 1:29,556 minuten bleven ze als enige onder de 1:30. De eerste vier plaatsen waar voor Norma's, daarachrter volgde de Belgium Racing-Lamborghini van Dylan Derdaele en Nicolas Saelens. Daarmee sluiten we de berichtgeving voor vandaag vanuit Zolder af, morgen zijn we vroeg weer terug.

18.30 uur:
Vanuit de organisatie van de W-Serie komt het nieuws dat de Belgische Sarah Bovy, oorspronkelijk aangewezen als reserverijdster, morgen aan de kwalificatie en de race op Zolder mag deelnemen. Het veld wordt daarmee uitgebreid naar 19 rijdsters. Voor Bovy is de deelname een verlaat verjaardagscadeau.

190517 Eng
Waarschuwingsschot van Philipp Eng.

17.45 uur: BMW-rijder Philipp Eng was het snelst in de tweede vrije training van de DTM met een tijd van 1:22.476 minuten, 0,039 seconden voor de verrassend snelle Jonathan Aberdein in de WRT-Audi. René Rast, die in de eerste training nog het snelst was, eindigde ditmaal als derde, voor zijn Audi-merkgenoot Robin Frijns, Daarachter volgden met Timo Glock, Marco Wittmann en Bruno Spengler drie BMW-rijders op de plaatsen vijf tot en met zeven. Nico Müller (Audi), Sheldon van der Linde en Joel Eriksson (beide BMW) completeerden de top tien. Bij de R-Motorsport Aston Martins verliep het wat minder voortvarend, want de vier rijders met de Britse auto's eindigden op de laatste vier plaatsen, met Juncadella voor Dennis, Di Resta en Habsburg.

190517 DTM Liveblog classic

17.15 uur: Harald Grohs, die in 1984 op Zolder de eerste DTM-race in de historie won - destijds nog als Deutsche Produktionswagen-Meisterschaft - was met zijn BMW M3 het snelst in de vrije training van de Tourenwagen Classics. Hij reed 1:46,714 minuten, 0,385 seconden sneller dan de Nederlander Evertjan Alders in een BMW 325 Groep H. Eric van de Poele en Marc Hessel werden als derde geklasseerd. 

16.30 uur: Was het in de eerste vrije training van de Porsche Carrera Cup Benelux nog een Nederlander, Max van Splunteren, die bovenaan eindigde, in de tweede sessie voerde met Dylan Derdaele een Belg de ranglijst aan. Derdaele, die dit weekeinde op Zolder niet alleen in de Porsche-klasse, maar ook in de Belcar start, reed een tijd van 1:35,219 minuten en was daarmee 0,112 seconden sneller dan Max van Splunteren, die op zijn beurt werd gevolgd door zijn GP Eliute-teamgenoot Jesse van Kuijk. Juniorrijder Loek Hartog van Bas Koeten Racing sloot de sessie als vierde af. Snelste rijder in de B-klasse was Ziad Geris.

190517 DTM Terugkeer
Mooi moment: voor het eerst in 17 jaar weer DTM-toerwagens op Circuit Zolder

15.30 uur: René Rast, winnaar van de tweede race op Hockenheim, lijkt zijn goede vorm in de DTM ook in Zolder voort te zetten. In de eerste training reed de Audi-coureur een tijd van 1:22,041 minuten, waarmee hij 0,790 seconden sneller was dan BMW-rijder Marco Wittmann. Onze landgenoot Robin Frijns eindigde in de deels natte sessie, waarin de baan gaandeweg de tijd opdroogde, als derde.

190517 Visser

14.00 uur:
Beitske Visser (foto boven) is voor het eerst bovenaan geëindigd in een sessie van de W-Series. In de tweede vrije training reed ze naar een tijd van 1:29,490 minuten en bleef daarmee de Britse Jamie Chadwick 0,342 seconden voor. De Spaanse Marta Garcia werd derde. De snellere tijden werden in de eerste helft gereden, want daarna werd de regen wat sterker en stond verbeteringen in de weg.

190517 W-Series Spin
Niet voor alle rijdsters in de W-Series ging het goed, Megan Gilkes raakte het spoor bijster

12.00 uur: Met terugwerkende kracht hebben we hier ook nog de resultaten van de eerder verreden sessies. In de eerste vrije training van de Porsche Carrera Cup Benelux was GP-Elite-rijder Max van Splunteren met een tijd van 1:34,515 minuten het snelst, 0,712 seconden voor Xavier Maassen (DVB Racing), die op zijn beurt weer 0,077 seconden sneller was dan Dylan Derdaele namens Belgium Racing, tevens de snelste Belg in het veld.

In de vrije training van de Belcar bepaalden de Norma's het tempo. De gebroeders Frank en Hans Thiers, Jeffrey van Hooydonk en Gilles Magnus eindigden namens Russell Racing by PK Carsport bovenaan met een tijd van 1:31,204 minuten, bijna een hele seconde sneller dan Bert en Stienes Longin in de Krafft Racing-Norma. Bert Longin heeft het overigens druk dit weekeinde, want hij verzorgt ook het live-commentaar bij de live-TV-uitzendingen van de beide DTM-races voor de Belgische televisier. Luc de Cock, Tim Joosen en Tim Verbergt eindigden als derde in de Deldiche Racing by JTB-Norma. De best geklasseerde GT was de Belgium Racing-Lamborghini van Dylan Derdaele and Nicolas Saelens.

190517 Liveblog W-Series vrijdag

11.35 uur: Jamie Chadwick eindigde bovenaan in de vrije training van de W-Series. Met een tijd van 1:28,862 minuten voerde de Britse de tijdenlijst aan, zo'n zes tienden voor de Finse Emma Kimmilainen. Beitske Visser sloot de sessie als derde af. In vergelijking met de seizoensstart in Hockenheim valt op dat de namen van de rijdsters nu aan de zijkant van de cockpits zijn aangebracht, in plaats van op de sidepods, wat de herkenbaarheid zeer ten goede komt.

Vrijdag 11.30 uur: Goedemorgen vanuit Zolder. Nadat we weer stroom en ook internet hebben, kan – zij het met enige vertraging – de eerste bijdrage ook online. Gisteren was het nog zeer aangenaam voorjaarsweer met zon en grotendeels blauwe lucht. Vanochtend is het kil en grijs op Zolder, maar in ieder geval nog droog. Het programma voor vandaag is als volgt:

9.10-9.50 uur: 1e vrije training Porsche Carrera Cup Benelux
10.05-10.50 uur: 1e vrije training W-Series
11.40-12.25 uur: vrije training Belcar
14.15-15.00 uur: 1e vrije training DTM
15.25-16.05 uur: 2e vrije training Porsche Carrera Cup Benelux
16.20-17.00 uur: vrije training Tourenwagen Classics
17.15-17.45 uur: 2e vrije training DTM
18.10-18.55 uur: kwalificatie Belcar
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet