Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Zolder

19.45 uur: Daarmee sluiten we voor vandaag onze berichtgeving vanuit Zolder af, we kijken terug op een mooie racedag met prachtig Nederlands succes en uiteindelijk toch heerlijk voorjaarsweer met zon in de middag. De verwachting voor morgen omvat een flinke kans op regen, maar dat zien we dan wel weer. Voor nu vanuit Belgisch Limburg een prettige avond!


19.40 uur:
De overwinning in de Belcar-race was voor vader en zoon Bert en Stienes Longin in de Krafft Racing-Norma, maar de beslissing viel achter de groene tafel, want het was de Russell Racing by PK Carsport-Norma van Frank en Hans Thiers, Jeffrey van Hooydink en Gilles Magnus die als eerste over de streep gekomen was. Vanwege ongeoorloofd inhalen onder de safety car legde de wedstrijdleiding naderhand een tijdstraf van 30 seconden op als substituut voor een 'drive-through', zodat Bert en Stienes Longin de overwinning in de schoot geworpen kregen. Overigens kregen maar liefst vijf teams een dergelijke straf opgelegd. De Russell Racing-Norma eindigde nu als tweede, voor de beide Norna's van Deldiche Racing by JTB van respectievelijk Luc de Cock/Tim Joosen/Tim Verbergt en Sam Dejonghe/Tom Boonen/Thomas Piessens. De best geklasseerde GT-auto was de EMG Motorsport-Lamborghini van Ward Sluys en Bas Schouten op de vijfde plaats. Er was een lange safety-car-interventie na een zware crash van de PG Motorsport-Porsche van Tjarco en Tijn Jilesen, maar de betrokken rijder kon gelukkig ongedeerd uitstappen.

190518 Beitske 1

17.10 uur: Beitske Visser heeft haar eerste overwinning in de W-Series binnen. Bij de start nam onze landgenote al direct de leiding en hield die, mede geholpen door een tweetal interventies van de safety-car, tot het einde van de 19 ronden lange race vast. Achter haar maakten de beide Britse dames Jamie Chadwick en Alice Powell elkaar in de slotfase het leven zuur, waardoor Visser na de laatste neutralisatie relatief eenvoudig kon uitlopen en met een voorsprong van bijna 8,5 seconden de wedstrijd op haar naam schreef. Chadwick kwam als tweede over de eindstreep en behoudt daarmee de leiding in de tussenstand van het kampioenschap, waarin Visser haar tot op zes punten naderde. Powell eindigde als derde.

190518 Carrera Benelux

15.50 uur: De safety-car reed de meeste ronden aan de leiding van de race voor de Porsche Carrera Cup Benelux. Er waren twee interventies nodig, ondermeer na een flinke crash van Speedlover-rijder Meulders in de chicane voor de Sacramentsheuvel. De overwinning ging naar Dylan Derdaele, voor Max van Splunteren en Xavier Maassen.

1905 PF Ericsson Eng
Grote vreugde bij Eriksson en Eng.

14.45 uur: Philipp Eng heeft zijn eerste overwinning in de DTM. Na een sterk gereden race op Zolder kwam de Oostenrijker na 38 ronden als winnaar over de eindstreep. De Zweed Joel Eriksson completeerde het dubbele succes voor BMW, nadat hij zich in de slotfase de aanvallend rijdende Nico Müller van het lijf wist te houden.

1905 Di Resta 2

Mascottes brengen dus duidelijk geluk.


Müller eindigde als derde, gevolgd door zijn Audi-merkgenoten Loïc Duval, Mike Rockenfeller en Jamie Green. Met name Rockenfeller kende een goed optreden, nadat hij vanwege een overtreding van de parc-fermé-regels door zijn team na de kwalificatie als laatste moest starten. Degenen die vanaf de eerste rij vertrokken, hadden minder geluk: pole-sitter Marco Wittmann verloor snelheid na een safety-car-fase, die nodig was omdat de Aston Martins van Daniel Juncadella en Jake Dennis op verschillende punten op de baan gestrand waren. Wittmann eindigde nog als zevende. René Rast, die als tweede startte, verloor steeds meer power en viel in de slotfase uit.

190518 Di Resta 1
Loon naar werken bij R Aston Martin.

Voor Aston Martin waren er punten dankzij de achtste plaats van Paul Di Resta en de negende plaats van Ferdinand von Habsburg, die zijn eerste punten in de DTM scoorde. Bruno Spengler, die in de beginfase de race aanvoerde, eindidge als tiende. Robin Frijns kon eveneens geen potten breken. Hij kreeg een vijf-seconden-tijdstraf bij de pitstop vanwege een valse start en kwam uiteindelijk niet verder dan de twaalfde plaats. Als schrale troost restte hem in ieder geval nog de snelste raceronde.

190518 Frijns
Teleurstellend eerste thuisoptreden voor Robin Frijns, die in ieder geval nog de snelste raceronde reed.

12.15 uur: De tweede kwalificatie van de Porsche Carrera Cup Benelux eerder vanmorgen moest worden geschrapt als gevolg van de koelvloeistof op de baan uit de auto van Xavier Maassen. Daarom kregen de Porsche-rijders nu alsnog een kans, waarbij dat wel ten koste ging van de 'pitwalk' voor het publiek. Het beeld van het weekeinde hield aan, met Max van Splunteren en Dylan Derdaele die het tempo bepaalden. Ditmaal eindigde de Nederlander bovenaan met een tijd van 1:33,096 minuten, 0,439 seconden sneller dan Derdaele. Ook Loek Hartog blijft sterk presteren, getuige zijn derde startplaats, twee tienden achter Derdaele. Xavier Maassen kwalificeerde zich als vierde. Roger Grouwels reed de snelste tijd in de B-klasse.

11.45 uur: Ronny Scheer sloot de eerste kwalificatie van de Tourenwagen Classics als snelste af. Met zijn Opel Astra DTM, verreweg de meest recente auto in het veld, was hij ruim vijf seconden sneller dan zijn naaste concurrenten, Eric van de Poele en Marc Hessel met de BMW M3. Ook de derde positie was voor een M3-duo, en wel Harald Grohs en serie-organisator Ralf Bahr.

190518 Wittmann Pole
Marco Wittmann op weg naar de pole.

11.10 uur: Net als voor de eerste race op Hockenheim start Marco Wittmann ook in Zolder vanaf de pole-position op zaterdag. Hij reed een tijd van 1:21,307 minuten en bleef daarmee René Rast 0,042 seconden voor. Met BMW-rijder Wittmann en René Rast in de Audi staan de beide racewinnaars van Hockenheim samen op de eerste startrij. De tweede rij is met Bruno Spengler en Sheldon van der Linde volledig in handen van BMW, daarachter start onze landgenoot Robin Frijns als vierde.

190518  Chadwick PolePole voor de Britse Jamie Chadwick

10.30 uur: Lange tijd leek Beitske Visser op weg naar de pole-position in de W-Series, maar uiteindelijk was het de Britse Jamie Chadwick die haar toch de loef afstak. Met een tijd van 1:28,681 minuten realiseerde de Britse de snelste tijd in de kwalificatie en gaf daarmee onze landgenote met 0,116 seconden het nakijken. Niettemin heeft Visser met een plek op de eerste startrij natuurlijk een prima uitgangspositie voor de wedstrijd van vanmiddag. De Britse Alice Powell en de Spaanse Marta Garcia starten vanaf de tweede startrij. De Finse Emma Kimilainen daarentegen start helemaal niet: zij werd ziek en kreeg het advies om vandaag niet in actie te komen. Haar plaats in het veld wordt ingenomen door de Hongaarse Vivien Kestzhelyi, een van de beide reserverijdsters. Eerder al werd bekend dat iook de andere reserve, de Belgische Sarah Bovy, vandaag mag racen.

190518 Liveblog Maassen
Er gingen heel wat flesjes Spa Blauw in de auto van Xavier Maassen, maar het liep er even hard weer uit

9.30 uur: Het akoestisch genoegen van de Porsches was helaas maar van korte duur, want net als in de vrije training van gisteren was het Xavier Maassen die de volledige inhoud van de radiateur van zijn 911 op het Zolderse asfalt deponeerde, waarop de wedstrijdleiding wederom geen andere keuze had dan de rode vlag te laten zwaaien. Omdat de baan te zeer vervuild was om snel te kunnen worden schoongemaakt, werd de sessie niet meer hervat. Zo eindigde Dylan Deardale met een tijd van 1:33,367 minuten bovenaan, op 0,056 seconde gevolgd door Max van Splunteren. Maassen werd als derde geklasseerd, voor Loek Hartog en de beide GP Elite-broers Jesse en Daan van Kuijk.

190518 Liveblog HBVL

9.15 uur: Het is goed om te zien hoe enthousiast de Belgische dagbladen de DTM volgen. Paginagrote verhalen in Het Belang van Limburg van collega Marc Cornelissen, die Robin Frijns interviewde (boven), en Het Laatste Nieuws van Joost Custers, die de activiteiten van het Belgische team WRT belicht.

190518 Liveblog HLN

zaterdag 9.00 uur:
Goedemorgen vanuit Zolder. Wat is er mooier dan de dag te beginnen met het geluid van Porsches op de baan? Het is nog steeds bewolkt en grauw in Belgisch Limburg, maar het programma belooft volop actie. Dit is er vandaag te doen:

9.00-9.35 uur: kwalificatie Porsche Carrera Cup Benelux
9.50-10.15 uur: kwalificatie W-Series
10.35-10.55 uur: kwalificatie DTM
11.15-11.35 uur: 1e kwalificatie Tourenwagen Classics
13.30-14.30 uur: 1e race DTM
15.15-15.45 uur: 1e race Porsche Carrera Cup Benelux
16.10-16.45 uur: race W-Series
17.10-18.15 uur: race Belcar

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet