Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen 2019, driven by Max VerstappenIMG 8656Klaas1


17:30 uur – Duel Klaas Zwart en Max Verstappen
Het moet toch niet gekker worden met Klaas Zwart, geboren in maart 1951. Al in de vrije training stuurde de onverschrokken coureur zijn Jaguar R5 F1 naar een tijd van 1:23.932. Een tijd waarvan wij echt dachten dat het niet sneller kon. Aan het begin van de kwalificatie ging Zwart zo te keer met zijn wagen uit 2004 dat hij naar een ongelofelijke 1:20.948 reed. Het ronderecord van Zandvoort staat op naam van Max Verstappen, geboren in september 1997, met een tijd van 1:19.511. De verschillen in leeftijd en techniek van de wagen zijn enorm. Een hele diepe buiging voor Zwart. Een echte held.


IMG 9392


16:40 uur - Het grote veld met van de Youngtimer Touring Car Challenge gaat van start met Jan Bot aan kop en Daniel Schrey op de tweede plaats Na een korte raceperiode wordt de race onderbroken door een hele lange safety car periode. Zonder enige vorm van beelden in het media centrum is het ons onbekend, wie en wat. Met nog vijf minuten wordt het veld weer losgelaten. Een beetje vreemde race met weinig actie en maar kort racen. Met nog twee minuten strijd komt koploper Jan Bot met technische malheur de pits in, waarschijnlijk te lang achter de safety car gehangen, waardoor de boel een beetje verhit raakte. Peter Stox is de nieuwe tweede man gevolgd door Mathijs Bakker, Hans de Graaf en Erik den Dekker. Daniel Schrey wint de wedstrijd.


IMG 0423 Bjork


16:00 – Thed Björk de snelste in tweede vrije training FIA WTCR

Iedereen gaat gelijk de baan op voor de laatste de vrije training van 30 minuten. Attila Tassi pakt net als in de eerste vrije training de koppositie, voor de twee Lynk & Co wagens van Yvan Muller en Andy Priaulx. Tom Coronel duikt vanuit het middenveld naar de achtste positie met één plaats daarachter Niels Langeveld. Jean-Karl Vernay met de Audi en Esteban Guerrieri met de Honda verdringen de Lynk & Co's ui te top drie. En daar is dan plotseling Nicky Catsburg die vanuit de achterste regionen achter Tassi de twee plaats inneemt.

IMG 0398

Yann Ehrlacher met de Lynk & Co pakt de kop. Het is duidelijk dat Zandvoort de Chinese wagens goed ligt, want ook merkgenoot Andy Priauxl meld zich helemaal bovenaan het klassement. Tom Coronel pakt net als in de eerste vrije sessie de kop met zijn Cupra, zijn merkgenoot Aurelien Panis pakt de derde positie, maar die wordt gelijk overgenomen door Niels Langeveld. Mike Azcona gaat zich pas druk maken in tweede helft van de sessie en gaat naar de tweede plaats. De vierde Lync & Co hadden we nog niet aan de kop gezien. Het was nu de beurt aan Thed Björk.

Johan Kristoffersson duwt Coronel terug naar een derde plaats. Niels Langeveld knalt naar een zesde plaats. Nicky Catsburg heeft een tiende tijd. In de slotronden van de vrij training sluipt Norbert Michelisz naar een tweede plaats. Het is bijzonder close allemaal. De eerste 21 wagens rijden binnen een seconde. Björk is de snelste voor Yann Ehrlacher, die echt in de laatste ronde Michelisz verdringt naar de dere plaat. Uiteindelijk wordt Tom Coronel zevende, Niels Langeveld twaalfde en Nicky Catsburg 15de. Morgenochtend om 8.05 uur, vroeger kon niet, de spannende kwalificatie voor de eerste race. Wel wat vroeg, maar wel lekker.


480-Kiraly

15:00 uur - András Kiraly weer de snelste in de Mazda MX-5 Cup

Jasper Bijl heeft het te druk op zijn werk en laat de vrijdag schieten. Ook Milan Teekens is afwezig vanwege een schoolexamen. John van der Voort is verhinderd. De twee Belgische rijders kiezen er dit weekend voor om naar de DTM op Circuit Zolder te gaan en zijn er jammer genoeg niet bij tijdens het debuut van de klasse. Zo staan er 18 wagens klaar voor de kwalificatie en zullen er 20 deelnemen aan de race. Teekens en Bijl zullen vanaf achteraan moeten starten.

De Mazda's zijn nog maar net op de baan en het is weer András Kiraly die zich bovenaan de lijst plaatst. Marcel Dekker is ook met een snel rondje bezig en pakt de kop.


480-Kraan


Dominique Kraan meldt zich ook van voren. András Kiraly herstelt weer de rangorde in zijn voordeel. Paul Sieljes schiet naar de tweede plaats, gevolgd door Kraan, Max de Bruijn en Dekker. Het zit dicht bij elkaar. De eerste acht wagens strijden binnen één seconde. De laatste 5 minuten gebeurt er niets meer. Kiraly mag morgen de eerste race van deze nieuwe klasse van poleposition aanvangen met naast hem Paul Sieljes.

Uitslag kwalificatie:
1. András Kiraly 1:56.813
2. Paul Sieljes +0.251
3. Dominique Kraan +0.479
4. Max de Bruijn +0.636
5. Marcel Dekker +0.783
6. Dirk Warmerdam +0.809
7. Max Weering +0.899
8. Joshua Kreuger +0.982
9. Rogier de Wit +1.185
10. Olivier Naaktgeboren +1.221
12. Michael Bleekemolen +1.701 (gastrijder)

13:30 uur – Fraaie tweede positie voor Tom Coronel

Wie vorige week de drie races heeft bekeken op de Slovakia Ring kan alleen maar beamen dat deze FIA WTCR klasse het beste in de wereld op de baan brengt qua toerwagens. Eigenlijk kan alleen het Engelse BTCC de strijd nog enigszins aan. Hopelijk krijgen wij dezelfde strijd en spanning ook te zien in de drie races op Circuit Zandvoort. We gaan ons vanmiddag bezig houden met de eerste vrije training. Goed om te zien dat halverwege de 45 minuten durende sessie, binnen de top vijf drie auto's zijn te zien van het in dit seizoen debuterende Lynk & Co. Het Chinese merk kende de laatste wedstrijden wat tegenslag, maar dit ziet er vooralsnog positief uit.


480-langeveld


Niels Langeveld profiteert optimaal van zijn baankennis en pakt de snelste tijd, voor de Volkswagen van Johan Kristoffersson en de Lynk & Co's van Björk en Muller.


480-catsburg


Nicky Catsburg heeft de zesde tijd gedraaid, terwijl Tom Coronel zich naar een 21ste positie heeft gereden. Zoals we bij een vrije training gewend zijn verandert er nog veel in de slotfase. De rijders die zich een beetje verstopt hebben, schieten als een raket naar voren.


480-coronel


Vanaf een 23ste positie schiet Tom Coronel naar de beste tijd, om een paar seconden later die plek weer te verliezen aan Attila Tassi. Door alle snellere ronden is Niels Langeveld teruggezakt naar de 12de plaats en Nicky Catsburg naar de 17de positie. Heel leuk om te zien is dat Coronel zich prima kan meten met de concurrentie. Vanmiddag de tweede vrije training.


red-bull-racing-truck

12:20 uur - Dames en heren, jongens en meisjes. De truck met de beide Red Bull Racing bolides is gearriveerd...


IMG 0038

... en gelijk controle van het corps mariniers vanuit de duinen.

IMG 8793

11:50 uur -
Een dik vol startveld, dat kan je wel aan de Yountimer Touring Car Challenge overlaten. Onder het motto "Smile, it makes you faster", hebben er zich 42 brullende Historische toerwagens, sportwagens en prototypes tot het bouwjaar 1990 op Zandvoort gemeld. Jan Bot reed tot een code rood situatie, wat tevens het einde van de kwalificatie betekende, naar de snelste tijd gevolg door Daniel Schrey, die in de eerste fase lang de poleposition vast hield. Udo Rienhoff reed naar de derde tijd gevolgd door Mattijs Bakker en Patrick Andriessen. De kwalicatie Vanmiddag start het grote veld rond vier uur hun eerste race.

IMG 8685

11:10 uur – Klaas Zwart steelt de show bij MAXX Formula

Eerst hadden we de EuroBOSS, toen de BOSS GP en nu is er daar een afsplitsing van, genaamd de MAXX Formula. Het is Klaas Zwart die in het begin van de vrije training de show steelt en als enige op de baan een supersnelle tijd neerzet van 1:23.932 met zijn Jaguar R5 F1. Een snelle tijd waar Max en Pierre morgen en overmorgen, toch nog even hard voor moeten trappen. Ondanks dat er maar weinig wagens op de baan zijn is het geluid weer ouderwets imposant. Muziek voor de oren. Een ware symfonie. Natuurlijk komt niemand in de buurt van de tijd van Zwart. Bernd Herndlhofer blijft op 10.519 sec steken terwijl Christopher Brenier 16.074 seconde moet toegeven. Tien wagens zetten een tijd neer, en dat is in het verleden wel eens veel beter geweest.


Gerry 2


10:30 uur - Het blijft een indrukwekkend gezicht om een superkart zo dicht op het Zandvoortse asfalt op hoge snelheid voorbij te zien vliegen. De bekende Peter Elkmann reed iedereen zoek in de vrije training. De verschillen tussen de maar 14 karts waren enorm. Ik hoop dat er eind van de middag bij de kwalificatie nog een paar extra deelnemers aantreden, wellicht zijn zij nog onderweg.

10:00 uur - András Kiraly snelste in vrije training nieuwe Mazda MX-5 Cup

András Kiraly trekt de lijn gewoon door dit seizoen. De kampioen van de Mazda Max-5 Cup van 2017 en 2018 was gedurende de vrije training van de nieuwe debuterende Mazda MX-5 Cup niet te verslaan. Kiraly bleef de gehele training jonkie Dominique Kraan voor, die er nog alles aan deed om dichterbij te komen, om uiteindelijk op een verschil van 0.324 seconde te blijven steken. Het jonge talent Max de Bruin reed naar de derde plaats. Gastrijder Michael Bleekemolen wist zich halverwege nog in de top 4 te mengen, maar moest in de slotfase toch nog enkele plaatsen toegeven om uiteindelijk achtste te worden.

Uitslag vrije training:
1. András Kiraly 1:57.282
2. Dominique Kraan +0.324
3. Max de Bruijn +0.661
4. Dirk Warmerdam +0,691
5. Paul Sieljes +0.722
6. Olivier Naaktgeboren +1.199
7. Marcel Dekker +1.210
8. Michael Bleekemolen + 1.251
9. Maxime Oosten +1.523
10. Max Weering +1.650

Het is nog vroeg als we vrijdagochtend arriveren op het circuit. In het dorp zijn de diverse instanties al druk bezig met het plaatsen van de verbodsborden. Het gaat druk worden zaterdag en zondag, daar is echter vanochtend vroeg nog niets van te merken.


480-jumbo-vrijdag

Wat kunnen wij vandaag vrijdag 17 mei allemaal verwachten:

09:00 - 10:00 Mazda MX-5 Cup – Vrije training
10:10 – 10:30 Superkarts – Vrije training
10:40 – 11:05 MAXX Formula – Vrije training
11:15 – 11:45 CSN Groep Youngtimers Touring Car Challenge - Kwalificatie
11:45 - 12:45 Break
12:45 – 13:30 FIA WTCR – Vrije training
13:40 – 14:05 MAXX Formula – Vrije training
14:15 – 14:35 Superkarts – Vrije training
14:45 – 15:05 Mazda MX-5 Cup – Kwalificatie
15:20 – 15:50 FIA WTCR – Vrije training
16:10 – 16:40 CSN Groep Youngtimers Touring Car Challenge – Race 1
16:55 – 17:25 MAXX Formula – Kwalificatie
17:35 – 17:55 Superkarts – Kwalificatie
18:05 – 18:30 Ladies GT Race – Vrije training

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet