Liveblogs

Liveblog Jumbo Racedagen 2019, driven by Max Verstappen


16:00 uur – Minimale MAXX Formula
Beetje droevig startveld voor de eerste race van de MAXX Formula. Een nieuwe klasse die is afgescheiden van de BOSS GP en zelf zijn eigen zaken wil bestieren zonder inmenging. Gelijk een Full Course Yellow vanwege een hele flinke rookwolk vanuit de Formule 1 Orange Arrows van Bernd Herndlhofer, tot groot verdriet van de meekijkende monteurs. Van de negen wagens blijven er maar acht over. Meteen daarna een safety car de baan op. Marshalls aan de slag om alle (olie) troep van de baan af te vegen. Klaas Zwart probeert door te geven dat de snelheid van de SC omhoog moet, alles wordt te heet in de motor. Klaas Zwart baalt ervan en gaat de pits in en wil niet verder. Gelijk heeft hij, nog langer doorrijden en alles gaat kapot. Christopher Brenier won deze vreemde race met zijn Panoz Superleague Formula. Gooi alle grote dikke Formulewagens weer bij elkaar. Spreek alles uit, want dit kan echt niet.

2 964

15:00 uur: FIA WTCR - Thed Björk wint voor Lynk & Co teamgenoot Yvan Muller eerste race op Zandvoort
De vier Lynk & Co wagens kregen voor Zandvoort wat meer vermogen toebedeeld. Met Thed Björk op poleposition en Yvan Muller en Andy Priauxl op twee en drie profiteerden zij hiervan optimaal. Vierde Lynk & Co man Yann Ehrlacher heeft zich vanochtend als vierde gekwalificeerd, maar werd teruggezet naar de negende plaats. Alles zit zo dicht bij elkaar, dat een klein foutje gelijk een aantal plaatsten kost. Dat ondervinden Niels Langeveld, die als 17de mag vertrekken, terwijl Tom Coronel een beetje tegenslag had met de rode vlag situatie aan het eind van de kwalificatie. Coronel vertrekt vanaf een 20ste plaats. Nicky Catsburg is de beste Nederlander op de grid met een 10de plaats.


untitled-8246

Thed Björk heeft de beste start gevolgd door Muller. Priauxl verliest een plaats aan de Spanjaard Mikel Azcona met de Cupra. Het is duwen en trekken in de beginfase van de race. Niels Langeveld verliest een plaats en heeft nu gelijk Tom Coronel achter zich.

untitled-8221

Een lint van wagens door de Zandvoortse duinen, maar nog geen gerichte inhaalacties. Norbert Michelisz zakt terug in de klassering en moet zijn Hyundai in de pits zetten. Sluwe vos Gabrielle Tarquini hoopt dat niemand zijn valse start vanuit de achterhoede heeft gezien. Dat doen ze echter wel en de Italiaan krijgt een vijf seconde straf te verduren. Ook Rob Huff moet vanuit de achterhoede zijn Volkswagen de pits in rijden.

Ondanks de hoge verwachtingen valt de strijd op de baan een beetje tegen. Geen inhaalacties of pogingen daartoe brengt uiteindelijk Thed Björk de overwinning voor Yvan Muller en Mikel Azcona. Nicky Catsburg, gestart vanaf de tiende plaats, behoudt deze plaats. Niels Langeveld komt als 16de over de finish met een plaats daarachter Tom Coronel.

Uitslag race 1:
1. Thed Björk
2. Yvan Muller +0.704
3. Mikel Azcona +1.270
4. Johan Kristoffersson +3.062
5. Andy Priauxl 3.631
6. Mehdi Bennani +4.277
7. Yann Erhrlacher +4.592
8. Benjamin Leuchter +5.179
9. Frederic Vervisch +5.870
10. Nicky Catsburg +5.984


untitled-8092


13:45 uur: Ladies GT Race - Vorig jaar bij de eerste Jumbo Ladies GT Race hadden wij in het media centrum de grootste lol. Enorme hilariteit over de aparte lijnen en auto's die in de vernieling werden gereden. Gisteren ging het mis voor presentatrice Sandra Schuurhof, die een auto afschreef en zo geschrokken was dat ze nog even voor de check naar het ziekenhuis moest. Johan Kraan Racing had genoeg reserve gele boodschapwagentjes naar het circuit meegenomen en Schuurhof stapte gewoon weer in.


untitled-8089

Het werd een keurige race, met een paar spinnetjes en een safetycar vanwege een grindbezoek. Schaatster Antoinette de Jong gleed door het veld heen en won de wedstrijd.


za 855

12:55 uur -
De tweede demo moest Max Verstappen het helemaal alleen doen. Collega Pierre Gasly bleef aan de kant vanwege versnellingsbak problemen. Max verzorgde een keurige show met donuts en al.


za 797


12:30 uur - Mazda MX-5 Cup: Marcel Dekker wint eerste fraaie race op Zandvoort
De debuutrace van de Mazda MX-5 Cup zorgde voor de nodige spanning en fraaie autosport. De ervaren Marcel Dekker won deze eerste race, mede geholpen door een uitstapje van zijn belager Olivier Naaktgeboren, die op zijn beurt weer geluk had door een spin van achtervolger Paul Sieljes in de Hans Ernst Bocht. Daarachter een spannende strijd tussen meerdere wagens, waar uiteindelijk Max Weering de lachende derde werd. Een fantastisch debuut van deze nieuwe klasse, dit smaakt naar meer.

LEES VERDER


untitled-7796

10:30 uur:
Het is bijna Verstappen demo tijd. Het circuit loopt al lekker vol. Max is inmiddels op het circuit aangekomen en het zonnetje breekt flauwtjes door. De tweede historische YTCC race wordt net als gisteren gewonnen door Daniel Schrey voor de andere podiumgangers Jan Bot en Udo Rienhoff. Ook de drifters mochten zich met veel rook en gierende banden helemaal uitleven.


untitled-7770


untitled-7689

08:45 uur: Kwalificatie 1 FIA WTCR – Thed Björk op poleposition eerste race

Geen moeilijke toestanden bij deze eerste kwalificatie. De nummer 1 pakt gewoon de pole met de rest daar gewoon achter. Na negen minuten een Full Course Yellow vanwege het raken van een baanbegrenzing blok aan de binnenkant van de Hans Ernstbocht.


untitled-7645


Farfus gaat er even af in de Gerlachbocht met voorschade tot gevolg. De monteurs zijn tot aan het einde van de kwalificatie bezig om de wagen weer racewaardig te krijgen. Tot nu toe vier Lynk & Co wagens aan de kop met Thed Björk als snelste voor Yvan Muller, Yann Ehrlacher en Andy Priaulx.


untitled-5530

Op een tiende plaats Nicky Catsburg, 17de Niels Langeveld en als 19de Tom Coronel. Code rood in de slotfase nadat Tiago Monteiro zijn wagen in de grindbak van Bocht 9 ingraaft.


IMG 9693

De sessie wordt niet meer doorgezet. Thed Björk met de Lynk & Co mag vanmiddag de eerste race vanaf poleposition aanvangen met achter hem zijn drie merkgenoten Yvan Müller, Andy Priaulx en Yann Ehrlacher. Mikel Azcona werd vijfde gevolgd door Benjamin Leuchter, Johan Kristoffersson, Daniel Haglöf, Jean-Karl Vernay en Mehdi Bennani maakt de top tien compleet. Nicky Catsburg is de beste Nederlander op de elfde plaats.


untitled-7606

Een teleurstellende 19de en 21ste plaats voor Niels Langeveld en Tom Coronel, die vanmiddag flink aan de bak moeten.


DSCN3405
De betonblokken, tegen kwaadwilligen zijn geplaatst.


DSCN3404
De wegomzettingen zijn geregeld.

We zijn er al weer vroeg bij vanochtend op Circuit Zandvoort. Beetje vreemd om je hoofdprogramma, qua races dan wel, al om vijf over acht te laten beginnen. Het loopt al aardig vol naar Zandvoort.


DSCN3403

Slimme inwoners hebben hun tuin of oprit al helemaal als een soort koek en zopie racekraam omgebouwd om wat extra's te verdienen en om warm te draaien voor de Grand Prix van volgend jaar.

Wat gaan we vandaag 18 mei allemaal meemaken op het circuit:
08:05 – 08:35 FIA WTCR – Kwalificatie race 1
08:50 – 09:10 Superkarts – Race 1
09:25 – 09:40 NL Drift Series
10:05 – 10:35 CSN Groep Youngtimer Touring Car Challenge – Race 2
10:50 – 11:05 Red Bull Racing – Demonstration 1
11:10 – 11:20 Max Verstappen – Podium Presentation
11:35 – 12:05 Mazda MX-5 Cup – Race 1
12:20 – 12:35 Red Bull Racing – Demonstration 2
12:40 – 12:50 Jumbo LMP2/LMP3 – Demonstration 1
12:55 – 13:25 Max Verstappen – Bus tour / Drifting demo
13:30 – 13:45 Ladies GT Race – Race 1
14:35 – 15:05 FIA WTCR – Race 1
15:35 – 16:00 MAXX Formula – Race 1
16:15 – 16:30 Red Bull Racing – Demonstration 3
16:40 – 18:00 VIP Taxi Rides

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet