DTM

DTM: Ducati-coureur Andrea Dovizioso gastrijder tijdens DTM Misano

190508 DTM Dovi portret
Andrea Dovizioso start als gastrijder in de DTM op Misano

Toegegeven, Valentino Rossi was natuurlijk nog iets spectaculairder geweest, maar ook de aankondiging van Andrea Dovizioso is goed nieuws voor de DTM-ronde van 7-9 juni in Misano. De Italiaanse Ducati-coureur komt in Misano als gastrijder met een Audi RS 5 DTM in actie. Van tevoren krijgt hij twee testdagen om vertrouwd te raken met de ruim 600 pk sterke turbo-toerwagen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi

Vorig jaar kwamen met Mattias Ekström, Alex Zanardi en Sébastien Ogier drie gastrijders tijdens DTM-evenementen in actie. Het concept wordt dit jaar voortgezet. Voor Andrea Dovizioso, afgelopen weekeinde vierde tijdens de MotoGP in Jerez, is een race op vier wielen niet geheel nieuw: in 2016 trad hij tijdens de finale van de Lamborghini Super Trofeo in Valencia als gastrijder op.

"Ik kijk ernaar uit in een zo fel bevochten raceserie als de DTM uit te komen", zegt 'Dovi' in een eerste reactie. "Voor elke Italiaanse rijder is Misano een bijzonder circuit, waar ik vorig jaar een ongelooflijke overwinning behaald heb. Daarom ben ik zeer dankbaar, dat ik deze mogelijkheid krijg." De verbintenis met Audi ligt voor de hand: Dovizioso is fabriekscoureur bij Ducati, dat een dochteronderneming van Audi is. In de afgelopen twee jaar werd hij telkens tweede in de eindstand van de MotoGP achter Marc Marquez. Dit seizoen won hij de eerste race in Qatar, momenteel is hij vierde in de WK-stand.

In Misano neemt Dovizioso de plaats in van Pietro Fittipald bij het Belgische Audi-klantenteam WRT. Fittipaldi geeft dat weekeinde voorrang aan zijn taak als test- en reserverijder van het Haas-Formule 1-team. Het DTM-weekeinde in Misano valt samen met de Formule 1-Grand Prix van Canada.

190508 DTM Dovizioso actie
Op het Audi-testcircuit in Neuburg deed hij eerste ervaringen op

Gerhard Berger, voorzitter van de DTM-organisatie ITR en een groot MotoGP-fan, zegt: "Dit is groot nieuws, niet alleen voor MotoGP-fans. Ik ben blij dat de fabrikanten ook dit jaar het idee met de gastrijders voortzetten. Het wordt spannend om te zien hoe een van de beste motorcoureurs van dit moment het in de DTM zal doen." Dovizioso is de eerste motor-wereldkampioen sinds Johnny Cecotto, die van 1898 tot 1992 voor BMW in de DTM reed, die in de serie uitkomt. Cecotto won in 1975 de wereldtitel in de 350-cc-klasse, Dovizioso werd in 2004 wereldkampioen 125 cc. Zou een gastoptreden in Assen iets zijn voor Wilco Zeelenberg?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet