V8 Supercars

V8 Supercars: Fabian Coulthard wint eerste avondrace in Perth

Alle pogingen om de Mustangs in de Supercars hebben tot nu toe weinig effect gehad. Voor de kwalificatie van de avondwedstrijd in Perth kwalificeerden beide DJR Team Penske zich op de eerste startrij. Regerend kampioen Scott McLaughlin pakte zelfs zijn zevende pole dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Shell V Power Racing/Tickford Racing/PR/Nissan


2019 Pense Crew
Fantastische sfeer bij de DJR Team Penske. En zoals de teamgenoten Coulthard en McLaughlin met elkaar omgaan is misschien wel een voorbeeld voor andere teams. Roger Penske wil geen narigheid met kibbelende teamgenoten.


Fabian Coulthard wint eerste avondrace in Perth
Fabian Coulthard behaalde in Perth zijn tweede achtereenvolgende supercar-overwinning dit seizoen. Voor de avondrace in Perth had Coulthard duidelijk een betere start dan regerend kampioen Scott McLaughlin die slecht wegkwam en naar de vierde plek terugviel. Het tempo in Perth lag bijzonder hoog want met een tijd van 54.2341 secs. verbeterde Coulthard al in de vierde ronde het baanrecord. Drie ronden later verbeterde Fabian dit andermaal toen hij een tijd van 54.1803 secs. liet noteren. Overigens waren toen al 25 deelnemers onder het eerste record van Coulthard gedoken. Dankzij het nieuwe asfalt werd het record door McLaughlin met 54.1761 in de zeventiende ronde voor de derde maal verbeterd.

2019 Coulthard start 1 Start van een prachtige avondwedstrijd in Perth. Coulthard had de beste start.

In de 19e ronde ging Fabian voor zijn reguliere stop naar binnen terwijl teamgeboot McLaughlin onder druk van Triple Eight-coureur Jamie Whincup stond. Die haakte echter af. In de 28e ronde werkten Coulthard en McLaughlin nauw samen om van Whincup overigens definitief afstand te nemen.

Met nog vijf ronden te gaan hadden de beide DJR Team Penske Mustangs een voorsprong van 5.6 secs. over Chaz Mostert die inmiddels Whincup het nakijken had gegeven. Met een voorsprong van ruim 2.2. secs. pakte Coulthard zijn tweede seizoensoverwinning. In de tussenstand bij de teams heeft DJR Team Penske overigens een voorsprong van maar liefst 568 punten op Triple Eight Engineering.

2019 Chaz Mostert 2
43e podium voor Chaz Mostert. Maar de echte doorbraak laat nog steeds op zich wachten. Mostert onderhandelt ook met BMW voor de toekomst in de GT Sport.

43e podium voor Chaz Mostert
In de 43e van de 50 ronden tellende wedstrijd ging Chaz Mostert definitief aan Whincup's T8 Holden voorbij en pakte zijn 43e Supercarpodium. Tevens was het voor Mostert ook zijn vierde podium dit seizoen.

2019 Nissans Rear
Night fighters in Perth.

Fabian Coulthard: "Het is prachtig om in het donker te winnen. Alle mooie dingen gebeuren in het donker. Scotty en ik bespraken voor de wedstrijd wat we zouden doen. "Als ik voor je rijdt dan heb ik bescherming nodig en als jij voor me rijdt dan sluit ik me aan. Gelukkig vielen de kaarten mijn kant uit. Fantastisch om over een competitieve auto te beschikken en weer op de hoogste trede van het podium te staan. Hopelijk kunnen we dit zaterdag weer doen."

Scott McLaughlin: "Ik verknalde de start volledig. Moet er echt naar kijken. Mijn teammaat verrichtte fantastisch werk. Weer een dubbeloverwinning prachtig. Ik hoop dat de fans van de avondwedstrijd genoten hebben. De baan was vuil. Ik had een paar momentjes maar het was prachtig."

Chaz Mostert: " Het was fantastisch. Het is alweer een tijdje geleden sinds dat we een podium behaalden. The Pirtek Perth SuperNight is een erg cool event. Had nog niet eens verwacht om als derde te eindigen. In de slotfase van de wedstrijd bevond ik mij in een Triple Eight Sandwich. Was erg verheugd dat Jamie Whincup wat meer moeite met zijn banden had dan ik. Had niet verwacht op het podium te staan. Maar het laat wel de verbeteringen zien die we aan de auto hebben aangebracht."

2019 Simona de Silvestro 1
Beste Supercar resulaat voor Simona de Silvestro tot nu toe.

Met een elfde plek behaalde Simona de Silvestro haar beste Supercars resultaat tot nu toe. De Silvestro: " Omdat ik problemen met de koppeling had, had ik geen beste start. We beschikten over een goede snelheid. Het team verrichtte uitstekend werk door me uit het verkeer te houden. Toen ik weer terug op de baan kwam was ik net zo snel als de koplopers. Dit was erg positief. Omdat we al vroeg in de wedstrijd stopten werden we wat nerveus over de bandenslijtage. Met een positief resultaat wisten we het onder controle te houden."

Uitslag
1 12 Shell V-Power Racing Team Fabian Coulthard Ford Mustang GT 50 ronden 46:05.7716
2 17 Shell V-Power Racing Team Scott McLaughlin Ford Mustang GT 50 ronden 46:07.9941
3 55 Supercheap Auto Racing Chaz Mostert Ford Mustang GT 50 ronden 46:13.6966
4 88 Red Bull Holden Racing Team Jamie Whincup Holden Commodore ZB 50 46:18.4362
5 97 Red Bull Holden Racing Team Shane van Gisbergen Holden Commodore ZB 50 ronden 46:19.1107
6 23 Milwaukee Racing Will Davison Ford Mustang GT 50 ronden 46:22.2474
7 8 Holden Guaranteed Value Nick Percat Holden Commodore ZB 50 ronden 46:25.2213
8 6 Monster Energy Racing Team Cameron Waters Ford Mustang GT 50 ronden 46:26.0206
9 5 The Bottle-O Racing Team Lee Holdsworth Ford Mustang GT 50 ronden 46:26.3263
10 9 Penrite Racing David Reynolds Holden Commodore ZB 50r ronden 46:27.5130
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet