DTM

Sportscars: Toyota vooraan in Spa, Job van Uitert pakt LMP2-pole in WEC-debuut

190503 WEC Toyota
Pole voor Conway en Kobayashi

Ook op het circuit van Spa-Francorchamps bezet het Toyota Gazoo Racing-team de eerste startrij voor de FIA WEC-race. In de kwalificatie reden Mike Conway en Kamui Kobayashi de nummer 7-Toyota naar een gecombineerd gemiddelde van 1:53,747 minuten en stelden daarmee de pole-position veilig. In de LMP2 was de pole voor de G-Drive Racing-Aurus 01 met Job van Uitert, die dit weekeinde in België zijn WEC-debuut beleeft, en Jean-Eric Vergne. In de GTE-Pro-klasse reden Andy Priaulx en Harry Tincknell in de nummer 67-Ford de snelste kwalificatietijd, terwijl het TF Sport-team met Salih Yoluc en Charlie Eastwood in de Aston Martin de pole-position in de GTE-Am-klasse behaalde.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

De pole voor Conway en Kobayashi was de derde voor het duo in het lopende 'Super Season'. In de zusterauto kwamen Kazuki Nakajima en Sébastien Buemi een halve seconde tekort. Na overvloedige regen gistermiddag en vanmorgen vond de kwalificatie bij lichte regenval plaats. De sessie werd eenmaal onderbroken nadat de Kolles-Enso CLM, vanaf dit weekeinde met Gibson-motor, op het rechte stuk van start en finish tot stilstand kwam. De derde plaats op de grid is voor het SMP Racing-duo Sergey Sirotkin en Egor Orudzhev, die duidelijk snelheid hebben gevonden. Ze kwamen minder dan een seconde tekort op de Toyota, terwijl SMP gisteren in de eerste vrije training zelfs helemaal bovenaan eindigde. De Rebellion met Thomas Laurent en Gustavo Menezes staat op de vierde positie, voor de andere SMP met ex-F1-rijders Stoffel Vandoorne en Vitaly Petrov.

190503 WEC Pole LMP2
Job van Uitert (r.) behaalde samen met 'JEV' Vergne de pole in de LMP2-klasse

Net als vorig jaar rijdt G-Drive de race in Spa ter voorbereiding op de 24 Uur van Le Mans. In de kwalificatie was dit in ieder geval al een succes, niet in de laatste plaats voor Job van Uitert, die in Spa voor het eerst in de WEC in actie komt. Samen met routinier Jean-Eric Vergne kwam hij tot een tijd van 2:00,674 minuten, waarmee ze de voltallige LMP2-concurrentie te snel af waren. De nummer 38-Jackie Chan DC Racing-Oreca met Ho Pin Tung, Gabriele Aubry en Stéphane Richelmi start als tweede, voor de zusterauto van David Heinemeier Hansson, Jordan King en Will Stevens. Frits van Eerd en Giedo van der Garde namen de kwalificatie met de Racing Team Nederland-Dallara voor hun rekening en kwamen tot de zesde tijd.

190503 WEC Ford

In de GTE-Pro-klasse herhaalden de Britten Priaulx en Tincknell in de nummer 67-Ford (foto boven) hun pole-position in Spa van vorig jaar. Priaulx reed als eerste, alvorens het stuurwiel aan Tincknell te overhandigen, maar daarmee bleef duo buiten de top drie. Vervolgens stapte Priaulx nog een keer in en reed met nieuwe banden naar de pole-winnende tijd, een tiende voor de Aston Martin van Maxime Martin en Alex Lynn. Het BMW Team MTEK bezet de tweede startrij, met Augusto Farfus en António Félix da Costa vier tienden voor Nicky Catsburg en Martin Tomczyk. De beide Porsches starten op de plaatsen zeven en acht, voor de beide Ferrari's.

Charlie Eastwood reed in de TF Sport-Aston Martin een snelle tijd, waarop de Turkse rijder Salih Yoluc in de slotfase de pole-position in de GTE-Am-klasse binnenhaalde. Daarachter volgden Gianluca Roda en Matteo Cairoli in de nummer 88-Dempsey Proton-Porsche. Ook de volgende posities gingen naar Porsche-teams, respectievelijk Project 1 en de nummer 77-Dempsey-Porsche.

190503 FIA WEC Spa uitslag kwalificatie

Reacties

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 04 mei 2019 00:09

  Job van Uitert verbaast me in zeer positieve zin, Frits kwam helaas weer veel tekort t.o.v. Nyck en Guido. Niets nieuws onder de zon.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 04 mei 2019 11:38

  Daarom begrijp ik ook niet dat Frits die kwalificatie rijdt.

  • 0
  • 0
   
  René de Boer 04 mei 2019 17:25

  Je moet in de LMP2 de als 'brons' gecategoriseerde rijder de kwalificatie laten rijden.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 05 mei 2019 08:41

  Vier van de acht teams hebben geen bronzen rijders René, de laagst gecategoriseerde rijder moet zilver zijn. Als Frits zich laat vervangen door een zilveren coureur (wat nooit gebeurt) dan doet RTN serieus mee in de competitie.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet