Liveblogs

DTM: Liveblog vanuit Hockenheim

18.15 uur: Daarmee sluiten we de berichtgeving via dit liveblog voor vandaag af. Een prettige avond vanuit Hockenheim en graag tot morgen!

190504 R8 Cup Rahel

18.10 uur:
Rahel Frey heeft de eerste race van de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup gewonnen. De Zwitserse had na 15 ronden een voorsprong van bijna vijf seconden op de Italiaan Fabio Citignola. De Duitser Robin Rogalski eindigde als derde. De Zwitser Rudolf Rhyn, die vanaf de pole-position was gestart, vertrok iets te enthousiast en kreeg daarvoor een drive-through-penalty, waarna hij slechts als achtste geklasseerd werd.

190505 Chadwick 1
Kleine meisjes grote resultaten.

16.55 uur: Jamie Chadwick is de eerste racewinnares in de W-Series. De Britse startte vanaf de pole-position en moest alleen in de eerste ronde en in de daaropvolgende safety-car-fase Alice Powell voor zich dulden. Na de herstart pakte Chadwick bij het aanremmen van de hairpin, waar ze in de eerste ronde de leiding verloren had, de eerste positie op dezelfde manier terug en reed vervolgens de overwinning naar huis. Powell eindigde als tweede, de Spaanse Marta Garcia kwam als derde over de eindstreep.

190505 Chadwick 2
Historische overwinning van de Britse Jamie Chadwick dat moeten we wel zeggen.

Beitske Visser werkte zich na een lastige kwalificatie op vanaf de achtste plaats op naar de vierde positie aan de finish. In de eerste ronde kwamen de Canadese Megan Gilkes en de Finse Emma Kimilainen bij de hairpin met elkaar in botsing, waarna de safety-car in actie kwam. In ronde vier werd de race weer vrijgegeven.


190505 Larry Vla
Prachtig gebaar. Jaap van Lagen feliciteert winnaar Larry ten Voorde.

16.00 uur: Nederlands succes in de Porsche Carrera Cup, deel 2: met een loepzuivere start-finishzege schreef Larry ten Voorde de eerste wedstrijd van het seizoen in de merkencup op zijn naam. Een prachtige prestatie van de Twentenaar bij zijn eerste optreden voor het Overdrive Racing by Huber-team. Jaap van Lagen, rijdend voor Förch Racing, eindigde op de tweede plaats en completeerde daarmee het dubbele succes voor Nederlandse rijders in de Duitse cup. De Nieuw-Zeelander Jaxon Evans eindigde als derde. De wedstrijd kende een tweetal safety-car-fases, waarbij Ten Voorde telkens bij de herstart zijn leidende positie wist te verdedigen. Voor Van Lagen was het een stuk lastiger, want die had eerst de Oostenrijker Rettenbacher in de nek en vervolgens stond hij zwaar onder druk van Evans, maar de Edese rijder speelde zijn ervaring volledig uit en behield de tweede plaats, die hij tot aan de finish vasthield.

190505 Wittmann

14.45 uur: Marco Wittmann profiteerde optimaal van zijn pole-position, leidde van start tot finish en behaalde de twaalfde DTM-racezege in zijn loopbaan. Op een opdrogende baan kwam de eerste positie van de Duitse BMW-rijder eigenlijk nauwelijks echt in gevaar. De enige die het Wittmann nog enigszins lastig maakte, was Audi-coureur René Rast, maar die strandde zes ronden voor het einde met een defecte versnellingsbak in het Motodrom. Zo kwam er een einde aan de zegereeks van Rast, die aan het einde van het voorgaande seizoen zes DTM-races op rij wist te winnen. Mike Rockenfeller hield de eer voor Audi hoog en eindigde als tweede, voor Robin Frijns, die in de beginfase na een sterke start duidelijk snelheid tekort kwam en aanvankelijk terugviel, maar uiteindelijk het seizoen dus toch met een podiumplaats begon.

Timo Glock werd in de eerste bocht na de start door René Rast in de rondte getikt, maar wist toch nog als vierde te eindigden, voor Loïc Duval en debutant Sheldon van der Linde, die een ijzersterke indruk maakte. Bruno Spengler werd zevende, voor Nico Müller. Daniel Juncadella bezorgde als negende het R-Motorsport Aston Martin-team de eerste kampioenschapspunten, terwijl Pietro Fittipaldi als tiende namens WRT eveneens scoorde en daarmee zijn zelfverklaarde doel voor dit weekeinde al realiseerde. Teamgenoot Jonathan Aberdein gokte en wisselde in de slotfase op slicks, maar dat bleek duidelijk nog te vroeg op de opdrogende baan, waardoor de Zuid-Afrikaan genoegen moest nemen met de 15e plaats in de eindrangschikking.

190505 Race Erbarmelijke weersomstandigheden in de openingsfase.

René Rast was niet de enige uitvaller in de race, want ook de beide Aston Martin-rijders Paul Di Resta en Ferdinand Habsburg haalden als gevolg van technische problemen de eindstreep niet.

190505 Visser
Teleurstellende kwalificatie voor Beitske.


13.00 uur: Jamie Chadwick blijft een klasse apart in de W-Series: in de kwalificatie reed ze met 1:58,894 minuten naar de pole-position, maar liefst 1,8 seconde sneller dan de Liechtensteinse Fabienne Wohlwend (die we gisteren abusievelijk als Zwitserse hebben aangeduid, waarvoor excuses). Nog eens bijna een seconde daarachter kwalificeerde de Britse Sarah Moore zich als derde, gevolgd door Emma Kimmilainen, Marta Garcia, Alice Powell, Vicy Piria en Beitske Visser, die vanaf de achtste plaats vertrekt. Ook in de W-Series was er een rode vlag, nadat Powell van de baan was geraakt.

12.00 uur: Nederlands succes in de Porsche Carrera Cup op Hockenheim, althans in de kwalificatie. Op een natte baan bleef Larry ten Voorde, rijdend voor Overdrive Racing by Huber, met zijn tijd van 1:53,960 minuten als enige onder de 1:54 en veroverde daarmee de pole-position voor de eerste race van het seizoen. Nieuw-Zeelander Jackson Evans eindigde op de tweede plaats, maar zorgde ook voor een korte onderbreking nadat hij van de baan raakte. Later, met nog vijf minuten te gaan, werden de rode vlaggen opnieuw gezwaaid, nadat Jannes Fittje bij het uitkomen van de laatste bocht de controle over zijn auto verloren had en hard achterwaarts de pitmuur in ging. Zijn Porsche strandde met een gebroken rechter achterwielophanging op het rechte stuk, haaks op de rijrichting.

Larry ten Voorde was niet de enige snelle Nederlander in de Porsche-kwalificatie, want ook Jaap van Lagen kwam sterk voor de dag. De rijder uit Ede, uitkomend voor het Poolse Förch-team, wist zich als derde te kwalificeren en heeft daarmee ook een uitstekende uitgangspositie.


190504 Wittmann Pole
Pole voor Marco Wittmann.

11.00 uur: "Slippery when wet" was het motto in de kwalificatie van de DTM, maar tweevoudig kampioen Marco Wittmann bleek het beste overweg te kunnen met de lastige omstandigheden. De BMW-rijder reed zo'n twee minuten voor het einde een tijd van 1:48,215 minuten, wat genoeg was voor de elfde pole-position in zijn DTM-loopbaan. Audi-rijder Mike Rockenfeller eindigde met een achterstand van 66 duizendste van een seconde op de tweede plaats, terwijl Paul Di Resta er met de derde tijd in de R-Motorsport Aston Martin voor zorgde dat er drie merken op de eerste drie posities staan voor de eerste seizoensrace van vanmiddag.

Audi-rijders René Rast en Robin Frijns kwalificeerden zich als vierde en vijfde, voor Aston Martin-coureur Jake Dennis, die met de zesde startplaats de beste nieuwkomer was. Ook Sheldon van der Linde deed het goed in zijn eerste kwalificatie: hij reed zijn BMW naar de zevende startplaats. De sessie werd na vijf minuten eenmaal met de rode vlag onderbroken, nadat de BMW van Philipp Eng bij het uitrijden van de pitstraat tot stilstand was gekomen. Ook gisteren al kon de Oostenrijker in de tweede vrije training als gevolg van elektronicaproblemen geen volledige ronde afleggen. WRT-Audi-rijder Jonathan Aberdein ging bij het uitkomen van de laatste bocht eenmaal in de rondte en raakte licht de pitmuur, maar kon de sessie voortzetten.

190504 Rhyn 1
Pole voor Rudolf Rhyn in de R8 LMS Cup.

10.20 uur: Rodolf Rhyn was het snelst in de kwalificatie van de Audi R8 LMS Cup. Met een tijd van 2:03,989 minuten eindigde de Zwitser bovenaan in de natte sessie. De eerste strartrij is volledig in Zwitserse hand, want Rahel Frey kwalificeerde zich met een halve seconde achterstand als tweede. Daarachter staan de Pool Jedrzej Szczesniak en de Duitser Mike Hesse op de tweede rij. Hesse zorgde ook eenmaal voor een onderbreking met de rode vlag, nadat hij in het Motodrom van de baan was gegleden en met zijn auto in de grindbak bleef steken. Nadat de Audi met het nummer vier geborgen was, kon de sessie worden voortgezet. De Duitser Mattias Kämpf was ook ditmaal weer de langzaamste met een verschil van zo'n tien seconden op pole-sitter Rhyn.

9.30 uur: Goedemorgen vanuit een compleet verregend Hockenheim. Toch is het hier altijd nog beter dan in Spa-Francorchamps, waar iedereen vanmorgen bij het opstaan werd verrast met een sneeuwlaag van enkele centimeters... Het programma in Hockenheim voor vandaag is als volgt:

9.40-10.10 uur: kwalificatie Audi R8 LMS Cup
10.30-10.50 uur: kwalificatie DTM
11.05-11.40 uur: kwalificatie Porsche Carrera Cup
11.55-12.20 uur: kwalificatie W-Series
13.33-14.30 uur: race DTM
15.15-15.45 uur: race Porsche Carrera Cup
16.10-16.45 uur: race W-Series
17.15-17.45 uur: race Audi R8 LMS Cup

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet