24H Series

24H Series: Nederlandse promotor Creventic in de race voor nieuw evenement op Bathurst

190501 Bathurst
Het prachtige circuit van Bathurst - zien we hier binnen afzienbare tijd een Nederlandse organisatie?

Het is een van de mooiste circuits van de wereld, maar het gebruik ervan voor competitiedoeleinden is, niet in de laatste plaats vanwege het feit dat er ook particuliere huizen op de berg staan, beperkt tot vijf toegestane evenementen per jaar. We hebben het over het Mount Panorama-circuit in het Australische Bathurst, waarvan tot dusver slechts vier van de vijf beschikbare weekeinden voor evenementen benut worden. Voor de invulling van het vijfde evenement is nu een tender uitgeschreven, waarbij zich met het bureau Creventic, bekend als organisator en promotor van de 24H Series powered by Hankook, ook een Nederlandse partij als kandidaat gemeld heeft.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: Porsche AG/Jürgen Tap

De jaarlijkse 12-uursrace in februari en de 1000-kilometer-race als ronde van het Australische Supercars-kampioenschap in oktober zijn uiteraard de bekendste evenementen in Bathurst, daarnaast is er nog een zes-uursrace tijdens het Paasweekeinde en Challenge Bathurst, een trackday-achtig evenement dat eind november of begin december gehouden wordt. De wetgeving van de deelstaat New South Wales (Mount Panorama Motor Racing Act 1989) maakt een vijfde evenement mogelijk en onlangs nodigde de Bathurst Regional Council geïnteresseerde partijen uit voor deelname aan een tender voor de organisatie van zo'n evenement.

De Supercars-organisatie behoort tot de zes kandidaten die zich hebben gemeld, evenals de organisatie van de dit jaar nieuwe TCR Australia-serie. Ook de promotor van de Australian Production Car Series heeft interesse getoond, plus de organisatie van het Australisch rallykampioenschap op gravel en een instantie met de naam 24 Hours of Lemons Australia. Het Nederlandse Creventic is de enige niet-Australische organisatie die zich heeft aangemeld als kandidaat.

"We kijken natuurlijk altijd naar mogelijkheden voor nieuwe evenementen en een wedstrijd op Bathurst zou een geweldige aanvulling zijn voor ons 'Championship of the Continents'", verklaarde Helen Roukens van Creventic. "We hebben officieel onze interesse kenbaar gemaakt en wachten nu op de volgende stap." Voor Creventic is het circuit van Bathurst niet helemaal onbekend terrein: in 2012 ondersteunde het Nederlandse bureau bij de internationale promotie van de 12-uursrace van Bathurst, maar dat bleef vooralsnog een eenmalige aangelegenheid. Wellicht dat er nu toch een vervolg in zit. Uit Australische bronnen begreep Autosport.nl dat het Bathurst Regional Council in augustus een beslissing neemt over de toewijzing van de organisatie van het evenement.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet