Diversen

Henny Hemmes overleden

DSCN1413
Henny Hemmes was nog veel op Circuit Zandvoort te zien.

Vanochtend hoorden wij het trieste nieuws dat Henny Hemmes is overleden. Zij was één van de meest succesvolle Nederlandse autocoureurs van de jaren 70 en 80. Vele races bleek zij te sterk voor haar mannelijke collega's. De strijd tegen de verschrikkelijke ziekte ALS was voor haar onmogelijk om te winnen. Nu rust. Wij wensen familie en andere betrokkenen veel sterkte toe. Henny, bedankt voor alles.

Henny Hemmes maakte via haar echtgenoot kennis met de autosport. Zij verzorgde aanvankelijk de publiciteit voor een bevriende coureur en deed later de tijdwaarneming voor het Formula 5000 veld. Medio jaren zeventig, won zij een testdag op het Circuit van Zolder bij de Rensportschool van oud-F1-coureur André Pilette met als hoofdprijs een racecursus Formule Vee. Vervolgens startte zij haar autosportcarrière op Zandvoort met deelname aan het Nederlandse Kampioenschap Toerwagens met een Toyota Celica GT en werd zij instructeur van de Rensportschool en de Anti-slipschool van Rob Slotemaker.
  hemmes
Henny Hemmes voor Fred Krab

In 1984 was zij de eerste vrouw die een FIA Kampioenschap Toerwagens won en deze mijlpaal werd in 1987 herhaald. Hemmes nam bijna 2 decennia lang deel aan 24-uurs races met uitstekende resultaten en onder meer pole position met de Chevrolet Camaro en drie jaar achtereen de klasse-overwinning in de 24-u van Francorchamps met Team Seikel en de Honda Civic. Later vestigde zij onder meer een werelduurrecord met een Saab Turbo op Talladega Superspeedway, vloog met een gevechtstraaljager en bemachtigde zij de Hot Shoe Award met een Saleen Mustang.

Sinds 2010 vertegenwoordigde Henny Hemmes de KNAF in de FIA Women in Motorsport Commissie en is was in ons land vertrouwenspersoon voor vrouwelijke coureurs en coördinator van kwesties met betrekking tot vrouwen en autosport. Zij was in deze functie nog veel op Circuit Zandvoort te zien.

(Bron: Knaf.nl)

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 29 april 2019 10:22

  R.I.P.

  • 3
  • 0
   
  Niels vd Peet 29 april 2019 10:42

  Gecondoleerd familie, vrienden en overige bekenden van Mevr. Hemmes. Ik ken haar vooral uit de jaren '80 toen zij met haar 'Blaupunkt' Sierra Cosworth in actie kwam in de Toerwagens Groep N. Ik was toen een jaar of 13, misschien 14 en zag hoe zij haar mannetje stond t.o.v. de rest van het veld met Mercedessen, BMW's en overige Sierra's. Een mooie periode welke ik nooit meer zal vergeten. Een jeugdherinnering waar mevr. Hemmes voor altijd deel van uit zal blijven maken voor mij. Pas later zag, en besefte ik pas hoe goed zij was in de periode daarvoor, met die machtige Camaro. RIP Henny Hemmes.

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 29 april 2019 12:37

  Henny zal ik nooit vergeten. Zij heeft haar ziekte met veel moed doorstaan, wel met de wetenschso dat het een ongelijke strijd was. Die bevriende coureur was Roelof Wunderink, Henny's man Peter was zijn monteur. Vaarwel Henny.

  • 1
  • 0
   
  Ascona 30 april 2019 22:18

  Wat een bericht. Net vorige maand is mijn broer overleden, en in de Simca en Formule Ford tijd trokken we op met Henny, Peter, en Roelof. Die periode was voor ons zo bepalend. Mijn medeleven voor alle nabestaanden, Peter in de eerste plaats. Jan van der Graaf.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet