IndyCar

Indycar: Takuma Sato het snelst tijdens regen verstoorde open test op Indianapolis

2019 Sato

Met een tijd van 226, 993 mph was Rahal Letterman-rijder Takuma Sato het snelst tijdens de open test die gisteren, 32 dagen voor de Indy 500 plaatsvond. Met 226.414 km/u liet teameigenaar en coureur Ed Carpenter de tweede tijd noteren. Vanwege regen moest open test meermaals onderbroken worden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar


2019 Indy oPEN tEST


Een derde regenbui maakte een voortijdig aan de open test op Indianapolis. Takuma Sato: "Het programma werd enkele malen onderbroken en gestopt. Vandaag betekende eigenlijk alleen maar een shake-down van de auto. Checken of hij goed aanvoelde en of alle systemen werkten. Vanuit dat standpunt was het een goede dag."

Ook teameigenaar/coureur Ed Carpenter was tevreden met de toch wel onsamenhangende dag. Ed Carpenter: "Het was een beetje vreemd maar goed. Wij hebben een aantal noodzakelijke dingen gedaan, maar door de pauzes en onderbrekingen niet alles. Uiteindelijk hebben we meer gedaan dan dat we verwachtte te doen. In ieder geval een gped begin voordat de volle trainingsweek begint. Het is goed om het vertrouwen weer terug te vinden."

De open test stond open voor veteranen en rookies. Colton Herta doorliep alle drie fases van de rookie oriëntatie met glans en liet met 226.108 km/u de vierde snelste tijd noteren in de Steinbrunner Harding Dallara Honda.

Colton Herta, onlangs nog de allerjongste winnaar in de NTT Indycar-series: "De eerste ronden waren met dezelfde snelheid als van de Indy Lights. Dus dit was niet echt indrukwekkend. Maar toen ze mij in de derde fase met tijden van 215 mph. lieten rijden was het fantastisch. Mijn droom om hier met een Indycar te rijden komt uit. Hoewel het slechts testen is, was ik toch wel een beetje onder de indruk van alles.

  2019 Aloso sleep

Voor tweevoudig F1 wereldkampioen Fernando Alonso verliep de dag wat minder succesvol. Een elektrisch probleem gedurende zijn installatieronde vertraagde zijn programma behoorlijk waardoor hij het z.g. "opfris"-programma niet volledig kon voltooien. Fernando Alonso: "Goed om op deze magische plek weer terug te zijn." Voor Alonso kwamen de problemen uiteindelijk niet echt als een verrassing omdat bij de McLaren Technology Group vorige week de laatste hand pas aan het Dallara-chassis werd gelegd.


2019 Alonso  Interview

"In het begin verloren we wat tijd. Het was eigenlijk wel te verwachten want dit is een gloednieuw chassis en gloednieuwe auto. Wij hadden ook wel verwacht langzaam te beginnen. Stap voor stap en korte runs en rustig aan. We zijn vroeg in de ochtend begonnen, zodat je in de middag uren gelegenheid hebt om aan de auto te werken. Het weer heeft echter alles vertraagd, als je om 17.30u rijdt dan heb je nog weinig tracktime over."
  2019 Conor Daly

Conor Daly uitkomend voor Andretti Autosport was de enige andere rijder die wel het gehele programma kon doorlopen. Alonso had hiervoor 10 rondjes meer nodig, Helio Castroneves reed drie ronden van meer dan 215 mph. Oriol Servia acht ronden en J.R. Hildebrand twee. Op dinsdag 14 mei krijgen alle vier de rijders een herkansing.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet