GT

GT: Onvoorspelbaar. Wie wint de ADAC GT Masters openingswedstrijden op Oschersleben?

Voor 2019 worden de kaarten opnieuw geschud. Na het spannendste seizoen tot nu toe is men in de ADAC GT Masters op zoek naar een nieuwe kampioen. Bij de openingswedstrijden op Oschersleben a.s. weekend zal moeten blijken wie van de winterpauze optimaal gebruik gemaakt heeft en wie de beste seizoenstart maakt. Zegekandidaten zijn er vele 19 teams met GT's van Aston Martin, Audi, BMW, Corvette, Ferrari, Lamborghini, Mercedes AMG en Porsche. De Duitse zender Sport1 zendt de wedstrijden live uit. Ook zijn ze via de livestream van de ADAC GT Masters te volgen.

2019 Porsche favoriet
Zijn Renauer/Preining met de Precote Herberth Porsche 911 GT3 R weer titelkandidaat?

Tekst Willem J. Staat
Foto's ADAC Motorsport

Onvoorspelbaar. Wie wint de ADAC GT Masters openingswedstrijden op Oschersleben?
De voorjaarstest op Oschersleben liet al zien dat de competitiviteit wederom bijzonder hoog is. Met Audi, Porsche, Corvette en Ferrari lieten vier van de acht vertegenwoordigde merken in de zes testsessies minstens eenmaal de snelste tijd noteren. Hoe moeilijk het is om een prognose van de openingswedstrijd te maken blijkt wel uit de statistieken van het verleden. In de laatste acht wedstrijden op Oschersleben zegevierde zevenmaal een verschillend fabricaat.

De onvoorspelbaarheid wordt ook een beetje onderstreept door het resultaat van nieuwkomers in de serie. In 2009 slaagde Luca Ludwig erin om een dubbelzege te behalen. In 2014 zegevierde Kelvin van der Linde en is tot nu toe de allerjongste winnaar. Vorige jaar bevonden zich onder de vier winnaars drie rookies. Max Hofer zegevierde vorig jaar met Philipp Ellis op de zaterdag en vormt nu bij Montaplast by Land Motorsport een combinatie met Christopher Mies.

Max Hofer: " Oschersleben is een uitdagende baan waar het een genot is om te rijden." Christopher Mies: " Oschersleben is één van mijn favoriete circuits omdat de rijder daar het verschil maakt. Dat het daar soms tot verrassingen komt ligt aan het feit dat nog niet alle rijders zich na de winterpauze nog niet op een bepaald niveau bevinden. Vooral in de kwalificatie is dit een nadeel. Inhalen is op Oschersleben niet gemakkelijk. Een goede startpositie is daarom ook belangrijk."

2019 Ellis Vettel
Gaan Philipp Ellis/Fabian Vettel voor verrassingen zorgen?

Regerend kampioen Robert Renauer is voor de openingswedstrijd op Oschersleben vol zelfvertrouwen. Met de Duitse Porsche Carrera Cup kampioen Thomas Preining beschikt hij na het vertrek van Martinet over een nieuwe teamcollega in de Porsche 911 GT3 R. Preining liet met één van de snelste tijden al een goede indruk achter. De verwachtingen over het seizoen en de nieuwe auto zijn bijzonder groot. Robert Renauer: " Wij zijn erg verheugd dat we voor de titelverdediging een goed pakket samen hebben kunnen stellen. Erg moeilijk om een prognose af te geven omdat het startveld wederom goed bezet is. Ons doel is natuurlijk om weer voor de overwinningen te gaan. Op Oschersleben zijn de Porsches altijd goed. Daarom geven wij onszelf een goede kans."

Eveneens hoog gemotiveerd is Maxmilian Götz die samen met Indy Dontje bij http Mannfilter een combinatie vormt. Tot aan de finale in Hockenheim 2018 beschikte Götz over twee titelkansen. Na twee aanrijdingen eindigde hij als vierde in het kampioenschap. Na 2012 wil Götz een tweede titel met de Mercedes AMG GT3. Maximilian Götz: " Sindsdien zat ik er steeds dichtbij maar het aan het slot slaagden we er toch niet in. Wij gaan in de aanval. Wij hebben ons goed op het seizoen voorbereid en met ons moet men rekening houden. Bij de seizoenstart zijn wij zeker niet de favorieten maar we gaan voor een Top 5 klassering. Bij de tests hebben we gezien dat we vooral bij de longruns goed waren." Ook Fabian Vettel staat bij zijn ADAC GT Masters debuut in het middelpunt.

Comeback Aston Martin
Aston Martin keert met de Aston Martin Vantage GT3 weer terug in de ADAC GT Masters. Maxime Martin: " In principe is alles mogelijk maar we moeten realistisch blijven. De ADAC GT Masters is evenals de Vantage GT3 volledig nieuw terrein voor ons. In de punten rijden is dan ook een realistisch doel. In de ADAC GT Masters vormt Martin samen met Daniel Keilwitz een combinatie bij het team van Propeak Performance en heeft goede herinneringen aan Oschersleben. "In 2009 en 2012 heb ik hier vier races gereden en heb er daarvan drie gewonnen. Een technische baan, maar zeker tricky. De rechte stukken zijn tamelijk kort en je hebt veel downforce nodig. De drievoudige linkse is wel bijzonder. Ik verheug me op mijn comeback in de ADAC GT Masters. In 2012 heb ik hier mijn allerlaatste seizoen gereden. Een tijdje geleden dus. Ben benieuwd wat ons te wachten staat."

2019 Lambo BMW Audi
Wat gaan Lamborghini, BMW en Audi in 2019 doen?

Reacties

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 23 april 2019 16:13

  Belooft een mooi seizoen te worden, er zijn minstens 10 equipes die goede titelkansen hebben. Ik denk dat constant punten scoren weer belangrijk gaat worden. Offtopic: Jan Lammers gaat Road to Le Mans rijden met een Bentley GT3, Rob Kamphues en Bob Berber met een LMP3

  • 0
  • 1
   
  Anonieme gebruiker 23 april 2019 22:43

  Dat is wel redelijk offtopic inderdaad. Beetje suf die sprint race op zaterdag ochtend kijkt werkelijk geen hond naar.

  • 0
  • 0
   
  Gixxer17 24 april 2019 14:35

  Als BMW liefhebber doet het wel een beetje pijn dat er dit seizoen maar 1 M6 meerijd. Ik denk persoonlijk dat Audi een grote kans maakt. Land Motorsport is een erg sterk team die ik persoonlijk tip voor het kampioenschap.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet