Retro

Retro: Boeiende Internationale races op Zandvoort van 21 april 1991

int-races-1991-6

Veel spanning in de uursrace voor de kleine productiewagens en close racing bij de Citroën AX Cup, waarbij Tom Coronel zijn eerste race nipt wist te winnen voor broer Jip. De eerste Nederlandse Opel Lotus Race leverde een mooi startveld op. Kortom prachtige ingrediënten voor een boeiende racedag.

Tekst: Bron WheelSpin, Citroën Bulletin
Foto's: Gerrie Hoekstra

int-races-1991-12

Dunlop Opel Ascona Cup
Bij de Ascona's ging de strijd aan kop tussen Leo Kemmer en Jan van Rijn, waarbij de eerstgenoemde aanvankelijk de leiding nam. In de slotfase schoof Jan van Rijn met zijn gele Pennzoil wagen naar de kop. Door een aanlopend wiel moest Leo Kemmer in de laatste ronde ook nog zijn meerdere erkennen in Derk Hartland. Maarten Jansen werd vierde voor René van Ling.

  int-races-1991-13
Weer veel spactakel tijdens de Ascona race


Uitslag:
1. Jan van Rijn 20 ronden in 28'17"121
2. Derk Hartland op 1.115
3. Leo Kemmer op 4.114
4. Maarten Jansen op 16.318
5. René van Ling op 16.318

  int-races-1991-9
Tom Coronel wint zijn eerste race

Veel spanning in de Citroën AX Cup
Het kleurrijke veld Franse bolides bood weer een spannend en fraai schouwspel. Na de start ging het driedik de Tarzanbocht in, waaruit John de Vos als eerste te voorschijn kwam. Rob Karst en Henk Colijn wisten het tempo het beste bij te houden. Helaas raakte Liesbeth Budel in de Tarzanbocht het juiste spoor kwijt en zij moest opgeven met een zwaar beschadigde auto. Echtgenoot Arthur kwam danig geschrokken een ronde later de pits in om te kijken hoe zijn Liesbeth het er had afgebracht. Behalve wat blauwe plekken bleek zij gelukkig in prima conditie te zijn.


int-races-1991-15
René Cardol zoekt het hoger op

Jip en Tom Coronel en Leon van der Slik kregen later aansluiting en meldden zich in de slotfase aan de kop, zodat er een aantal rondelang vier auto's binnen één seconde passeerden. Het was een fascinerend gezicht en bij elke doorkomst kreeg het kwartet het publiek van de nieuwe tribunestoelen omhoog. De laatste ronde moest de ontknoping brengen, met John de Vos op kop en de andere drie auto's er bumper aan bumper achter. In een uiterste poging het trio achtervolgers uit zijn slipstream te schudden zwaaide De Vos dermate van links naar rechts over de hele breedte van de baan en zelfs daarbuiten, zodat het leek alsof hij de vouwen uit de broek van de wedstrijdleiding reed. Een actie die hem na afloop diskwalificatie opleverde. Zo zegevierde Tom Coronel voor het eerst in zijn nog prille racecarrière, die daarmee zijn oudere broer Jip aftroefde. Francoise Loogman eindigde als beste dame. Maar na afloop werd haar de vijfde plaats ontnomen, omdat haar remblokken niet conform zouden zijn. De Samson-coureur ging echter in beroep. Beste dame werd vooralsnog Monique Rosier.
  int-races-1991-a

Uitslag race 2 van het seizoen:

1. Tom Coronel 20 ronden 27'47''881
2. Jip Coronel op 0.912
3. Leon van der Slik op 0.994
4. Frank Kerseboom op 11.134
5. Michael Siemerink op 11.800

Stand na twee races:
1. Tom Coronel 30
2. Leon van der Slik 27
3. Jip Coronel 27
4. John de Vos 20
5. Frank Kerseboom 18
 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet