NASCAR

NASCAR: Kampioen Jimmy Johnson hield het hoofd koel in Las Vegas

NASCAR kampioen Jimmy Johnson hield op de Las Vegas Motor Speedway het hoofd koel en won zijn eerste wedstrijd dit seizoen.

Tekst Willem J. Staat
Foto: GM

Veel problemen door nieuw wegdek
Na kritiek op de wedstrijd in 2006 liet circuit-eigenaar Bruton Smith voor 2007 de nodige veranderingen aanbrengen. Er werd een volledig nieuwe asfaltlaag aangebracht en ook werd de banking in de bochten van 12 naar 20 graden verhoogd. Het resultaat een snelle baan. NASCAR liet de inhoud van de brandstofcel voor de auto’s verkleinen en Goodyear bracht hardere banden mee om meer pitstops te creëren en vooral om de “Big One” te vermijden.
De baan was zo glad dat de coureurs vooral in de trainingen moeite hadden om hun auto’s in het rechte spoor te houden. Hoewel alle coureurs behoorlijk morden verschenen ze toch aan de start. In de eerste 20 ronden waren er drie neutralisaties maar al snel leken de crewchiefs en hun coureurs een passende afstelling te vinden. Jeff Gordon: “Het is één van de slechtste races waaraan ik ooit heb deelgenomen. Het had eigenlijk totaal geen zin om hier aan de start te verschijnen.” Vrijwel alle coureurs deelden zijn mening.

_rcl0546

Jimmie Johnson op weg naar de overwinning.


Ondanks een “kus” met de muur en een “pitlane-penalty” hield kampioen Jimmy Johnson met zijn Chevrolet het hoofd koel en versloeg teamgenoot Jeff Gordon met een verschil van minder dan drie seconden. Danny Hamlin eindigde met een Chevrolet als derde, gevolgd door Matt Kenseth in een Ford. Juan Pablo Montoya kwam in het hoofdstuk Las Vegas niet voor, maar eindigde wel als beste rookie met twee ronden achterstand op de 22e plaats.

Voor Jimmie Johnson was het zijn derde achtereenvolgende overwinning op de Las Vegas Motor Speedway. Jeff Gordon was enigszins teleurgesteld: “Ik dacht dat we de auto hadden om iedereen te verslaan, maar we werden zelf verslagen.” Slechts twee Toyota’s wisten zich te kwalificeren en eindigden ver in de achterhoede. Overigens verscheen er in Newsweek recentelijk een story dat Toyota GM volledig gaat overnemen!

UITSLAG
1. Jimmie Johnson Chevrolet 267 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 267 ronden
3. Dan Hamlin Chevrolet 267 ronden
4. Matt Kenseth Ford 267 ronden
5. Mark Martin Chevrolet 267 ronden
6. Carl Edwards Ford 267 ronden
7. Tony Stewart Chevrolet 267 ronden
8. Ryan Newman Dodge 267 ronden
9. Kyle Busch Chevrolet 267 ronden
10. .Jamie McMurray Ford 267 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet