Diversen

Div: Flying start 2 – De weg is nog lang

De belangrijkste les van cursusdag 2 is een hele harde. Een ‘natural’ ben ik niet. Natuurlijk, iedereen moet leren racen, het is niet iets dat je bij je geboorte al hebt meegekregen. En je gaat niet voor niets naar een Racing School. Maar ergens hoop je diep van binnen dat je direct iedereen verbaasd doet staan met vlekkeloos gereden ronden op hoge snelheid. Dat zit er dus nog niet in.


Tekst: Marco Antheunisse
Fotografie: Gerrie Hoekstra, Danny van Dongen en Marco Antheunisse


 BMW drift

Zo moet het dus ...

Cursusdag 2
De aanloop naar cursusdag twee verliep een stuk relaxter dan vorige week. Je weet wat er van je verwacht wordt, de auto is er klaar voor en je hebt ongeveer een beeld van wat er allemaal te gebeuren staat. De eerste stress komt dan ook pas op zondagochtend. Als ik bij Danny van Dongen aankom wil de auto niet starten. De auto die de oplegger met de cursusauto naar het circuit moet brengen wel te verstaan. Broer Jan Paul van Dongen, die technisch alles met auto’s kan, wordt op zondagochtend vroeg uit z’n bed gehaald. Wat moet de familie Van Dongen een hekel aan mij krijgen. Maar ook Jan Paul krijgt hem niet aan de gang, dus wordt er een alternatief gezocht. Dat wordt gevonden in een Nissan met trekhaak. De oplegger achter de Nissan hangen lukt vlot en zo gaan we, iets later dan gepland, op weg naar het circuit. Onderweg tanken we de cursusauto af, een vreemd gezicht om de auto op een oplegger van benzine te voorzien. We tanken hem niet helemaal tot de nok toe vol, want door de snelheid in de bochten wordt de auto straks flink heen en weer geschud en verlies ik misschien benzine.

Gespannen
Als we de lange toegangsweg naar het circuit afrijden merk ik dat ik meer gespannen ben dan vorige week. Dat komt waarschijnlijk omdat ik vorige week onbevangen inging, niet precies wist wat me te wachten stond. Nu wel. Te hard de bocht ingaan, te langzaam er weer uitkomen, net wel of net niet meer de controle over de auto houden, maar vooral flink gasgeven.

Briefing
Danny is zo vriendelijk om de auto van de oplegger te halen en de auto vast warm te rijden. Aan de glimlach op zijn gezicht te zien vindt hij dat niet vervelend. Grappig, hij rijdt in monsters als een Marcos LM600 over allerlei circuits in Europa, maar kan blij worden als hij in een cursusauto een rondje over zijn thuiscircuit kan rijden. Dat kenmerkt denk ik de echte coureur, het maakt niet uit waar of waarin, als er maar geracet kan worden. Ik ga vast naar de Pitlane voor de briefing. Die is gelukkig nog niet begonnen, er is zelfs genoeg tijd om vast een kopje koffie te bestellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet