Formule 1

Formule 1: Valtteri Bottas - 'Mijn laatste kans...'

De Finse coureur debuteerde in 2013 bij het Formule 1 team van Sir Frank Williams. Op 28 augustus viert Valtteri Bottas zijn 30e verjaardag en heeft noch bij Williams noch bij zijn huidige team Mercedes-AMG bereikt wat hem voor ogen stond. Tot nu toe joeg hij vergeefs op zijn eerste wereldtitel en won in al die jaren slechts 4 Grand Prix'.

Door Anjès Verhey
Foto's: PR

Valtteri-Bottas 01
Valtteri Bottas maakt zich gereed op de start van de Braziliaanse Grand Prix 2018. De Fin kende een slecht seizoen zonder een overwinning

Anjès: Valtteri, ze noemen je wel de stille Fin.
Valtteri: Wij noorderlingen dragen het hart nu eenmaal niet op de tong. Het zal wel met het klimaat en de stilte in ons land te maken hebben. Je ziet het aan Kimi, die is ook niet de uitbundigste vind ik zo...

Anjès: Terugkijkend op 2018, je doel niet bereikt.
Valtteri: Het was voor mij een seizoen om heel snel te vergeten. Dat lukte mij tijdens de wintermaanden thuis. Maar een heel jaar telkens ernaast pakken wát ik ook probeerde en hóe ik me ook inzette wil ik nooit meer beleven. Het was misschien een combinatie van gewone pech en uiteindelijk ook wel een persoonlijke inzinking. Graag volgend onderwerp!


Valtteri-Bottas 04
Vallteri Bottas (rechts) heeft zich in alle rust voorbereid op het nieuwe seizoen. Naast hem zijn grootste tegenstander Lewis Hamilton


Anjès: De 2019 openingsrace was meteen een klapper voor je! Een voorteken voor wat je ons nog meer gaat laten zien?
Valtteri: Wat mij betreft beslist. Ik zal wel moeten. Zelf ben ik in topconditie en weet dat ik het dit jaar waar moet maken bij Mercedes-AMG.

Anjès: Je bent volgens Sebastian Vettel niet de enige die met het mes tussen de tanden (moet) rijden.
Valtteri: Nee, ik besef goed dat we daar aan kop van het veld met zijn zessen hard zullen knokken. Jullie Max Verstappen wil het zijn fans nu ook definitief gaan laten zien en ik wil de jonge upstarts Pierre Gasly en Charles Leclerc ook niet uitvlakken. Zij motiveren ons aan kop om er nog harder tegenaan te gaan.


Valtteri-Bottas 02
Vallteri Bottas (links) in gesprek met teambaas Toto Wolff


Anjès: Je bent aan je zevende Formule 1 jaar begonnen. Telt de ervaring of moet je het zoals die jonkies uitsluitend op talent doen?
Valtteri: Ervaring is van grote waarde. Ik heb in de afgelopen zes jaar bij twee teams ongeveer alles meegemaakt wat er kan gebeuren. Daardoor kan bijna niets mij nog verrassen. Racen gaat echter om meer. Het vergt lef, instinctief inzicht, in seconden of in fracties daarvan beslissingen nemen. Ja, dan komt die ervaring heel goed van pas om situaties bliksemsnel in te schatten en de juiste beslissing te nemen.

Anjès: Tweede race, Bahrein, hoe pak je het aan na je overwinning in Australië?
Valtteri: Belangrijk is de set-up van de wagen. In de trainingen rijden we in daglicht en bij relatief hoge temperaturen. Dan volgt de race, invallende duisternis, dalende temperatuur. Daarop moet je je wagen zonder echt bekende gegevens proberen afstellen. Er is wel één lichtpuntje (behalve de vele lichtpuntjes langs de baan!) en dat is het feit dat we allemaal met hetzelfde probleem kampen. Uiteraard probeer ik ook hier de volgende slag te winnen. Dan zul je op het podium in Bahrein zien dat deze stille Fin toch een hoop herrie kan maken.


Valtteri-Bottas 03
Vallteri Bottas in actie tijdens de testdagen in Barcelona met de wagen van dit seizoen


Anjès: Je staat onder druk van je teammanagement, met goede resultaten komen of einde samenwerking. Wat doet dat met je?
Valtteri: Veel! Dat te weten werkt natuurlijk op mij in. Maar is aan de andere kant wel begrijpelijk van mijn team. Dit jaar is mijn laatste kans om mijn eerste Formule 1 titel te behalen, samen met Mercedes-AMG. Mijn jacht erop is in Melbourne begonnen!

Anjès: Melbourne was je mooiste race ooit... ?
Valtteri: Klopt. Mijn mooiste race ooit droeg ik op aan Charlie Whiting die daar overleed. Hij betekende veel voor ons allemaal. In ons professionele en persoonlijke leven. Hij maakte tijd vrij als je om raad kwam vragen.

  Valtteri-Bottas 05 Vallteri Bottas is een blij man. Begon het nieuwe seizoen ijzersterk met een overwinning in Australië

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet