Formula E

Formule E: Nieuws voorafgaand aan de race in Sanya

190323 FE Nieuws
Caca Bueno won de Jaguar I-Pace Trophy-race

- Met de race in Sanya, een subtropisch vakantieoord, keert de Formule E voor het eerst sinds 2015 weer terug naar 'Mainland China', ter onderscheiding van Hong Kong, dat na de teruggave door Groot-Brittannië nog steeds de status van 'special administrative region' van de Volksrepubliek heeft, overigens evenals Macau.

- Het Nissan-e-dams-team was ook in Sanya in de aanloop naar de race weer constant het snelst. Oliver Rowland eindigde bovenaan in de eerste vrije training, teamgenoot Sébastien Buemi zette in de tweede vrije training de snelste tijd neer. In de kwalificatie was het Rowland die bovenaan eindigde en daarmee voor de eerste keer in zijn loopbaan de pole-position behaalde. Hij reed in de Superpole-sessie voor de zes snelste rijders uit de kwalificatie een tijd van 1:07,945 minuten en was daarmee precies een tiende sneller dan titelverdediger Jean-Eric Vergne namens het DS-Techeetah-team. Op de tweede rij staan BMW-rijder António Félix da Costa en Audi-rijder Daniel Abt. Sébastien Buemi crashte op zijn vliegende ronde en start daarmee als vijfde, voor Alexander Sims, die vanwege een probleem met de transmissie in de Superpole-sessie geen tijd op de klokken kon zetten. Robin Frijns kwalificeerde zich als twaalfde en staat daarmee vier plaatsen voor zijn Britse teamgenoot Sam Bird, die problemen had met het vinden van de juiste snelheid en niet verder kwam dan de 16e plaats.

- In de race voor de Jaguar I-Pace Trophy stonden slechts elf auto's aan de start, nadat de Française Celia Martin verstek moest laten gaan. De overwinning in de race over twaalf ronden ging naar de Braziliaan Caca Bueno, die daarmee de vierde verschillende winnaar in vier races werd. Hij wist de Nieuw-Zeelander Simon Evans voor te blijven. Namens het team RLL, in de afgelopen twee wedstrijden in Mexico en Hongkong dominant, eindigde Bryan Sellers ditmaal als derde, teamgenote Katherine Legge moest genoegen nemen met de zesde plaats. De Chinese rijder David Cheng, die ondermeer het Jackie Chan DC Racing Team met Ho Pin Tung in het FIA WEC runt, reed met de VIP-auto van Jaguar en eindigde op de negende plaats.

- Jaguar pakt flink uit tijdens het evenement in China, voor het merk een zeer belangrijke markt. Er zijn ruim duizend gasten op uitnodiging van Jaguar in Sanya aanwezig en het merk nodigde ook nog eens zo'n 200 journalisten uit om ter plekke kennis te maken met de Formule E. Tevens benut Jaguar het evenement voor het houden van zijn jaarlijkse dealerbijeenkomst in China.

- De Formule E-organisatie is in nauw contact met de autoriteiten van Parijs, waar op 27 april de achtste race van het seizoen verreden wordt. Door de 'gele hesjes'-betogingen, die net als de Formule E-races op zaterdagen plaatsvinden, is het in weekeinden al maandenlang onrustig in het centrum van de Franse hoofdstad.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet