GT

Div: WRT met vol programma in jubileumseizoen, Aberdein in DTM, Rik Breukers in Blancpain GT

WRT 1
Teamfoto bij het tienjarig jubileum en de seizoenspresentatie van WRT.

Gisteravond vond in het Belgische Baudour nabij Mons, dichtbij de Belgisch-Franse grens, de presentatie plaats van het W-Racing Team, kortweg WRT. De renstal van Vincent Vosse en Yves Weerts viert dit jaar het tienjarig jubileum en kon in het afgelopen decennium al vele autosportsuccessen vieren, van de Blancpain GT Series via de Trophée Andros tot TCR en FIA GT World Cup. Dit jaar begint het team, een van de grootste en professioneelste in de Benelux, met de deelname aan de DTM aan een nieuw hoofdstuk. De Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein, promoverend vanuit de Formule 3, werd zoals verwacht als de eerste DTM-coureur bij WRT aangekondigd. Met Rik Breukers is er dit jaar ook weer een Nederlander voor de Belgische renstal actief: de Limburger komt met een Audi R8 LMS in actie in de Blancpain GT Series, waarin hij zowel de Sprint- als de Endurance-competitie rijdt.

Tekst: René de Boer (vanuit Baudour, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Patrick Hecq/WRT, Rebocar

"Middle of nowhere" is nog vriendelijk uitgedrukt voor de locatie waar WRT gevestigd is, maar iedereen die het complex eenmaal heeft bereikt – zonder de wielophanging van de auto te hebben beschadigd op de beruchte Belgische 'potholes' – is zonder uitzondering onder de indruk van de fraaie faciliteiten waarin het team is gehuisvest. Professioneel ingericht en met volop ruimte voor de diverse auto's van de vele categorieën waarin WRT actief is, maar zeker ook voor de talrijke trofeeën die in de afgelopen tien jaar al werden gewonnen.

WRT 5
De GT-racerij vormt sinds de oprichting het hart van de activiteiten van WRT

WRT, dat ontstond op initiatief van oud-coureur Vincent Vosse en de Belgische projectontwikkelaar en autosportliefhebber Yves Weerts, kan ondanks de nog maar relatief korte bestaansperiode bogen op een indrukwekkende reeks successen. Ook dit jaar heeft het team weer een omvangrijk raceprogramma in de toerwagens en GT's, terwijl ook de onderneming ARP, gevestigd in Stavelot nabij het circuit van Spa-Francorchamps, onderdeel uitmaakt van WRT. Hier worden onder andere de auto's voor de VW Fun Cup gebouwd, inmiddels al zo'n 400, alsmede de rolkooien voor TCR- en rallyauto's van ondermeer Honda en Skoda.

WRT 2
Vincent Vosse (r.) in gesprek met Tom Kristensen, die samen met John Hindhaugh van Radio Le Mans de avond presenteerde

Rik Breukers met WRT in Blancpain GT Series
WRT neemt dit jaar met drie Audi's deel aan de Endurance Cup van de Blancpain GT Series en zet vier R8's in tijdens de wedstrijden om de Sprint Cup. Onze landgenoot Rik Breukers, die het seizoen met de overwinning in Dubai en klassezeges in Daytona en Sebring begon, maakt in beide programma's deel uit van de rijdersbezetting van WRT. "Het contact kwam tot stand via Massimo Portalier, een van de engineers bij Van der Horst Motorsport, mijn sponsor, die ook heel goede connecties bij WRT heeft", vertelt Breukers. "Via hem ben ik met WRT in gesprek geraakt en uiteindelijk is dit eruit gekomen. Het was wel lastig om het allemaal voor elkaar te krijgen, maar ik heb nog een sponsor in Amerika gevonden, het bedrijf Cellmark, en uiteindelijk is het allemaal zo gelukt. WRT is een van de topteams, misschien wel het beste team, in de GT3 en daarom ben ik er heel trots op dat ik hier dit jaar mag rijden."

WRT Breukers
Rik Breukers (r.) vormt samen met Oscar Tunjo een team in de Blancpain Sprint Cup

Breukers rijdt samen met de Colombiaan Oscar Tunjo in de Sprint Cup en vormt met de Belg Charles Weerts, overgestapt vanuit de Formule 4, en de Mexicaan Ricardo Sanchez een trio in de Endurance Cup. "Het doel is om in beide series een gooi te doen naar de titel in de 'Silver Cup', het klassement voor rijders onder de 25", zegt hij. "De eerste testritten, vorige week op Paul Ricard en deze week op Monza, verliepen bijzonder goed. In vergelijking met de Lamborghini, waarmee ik tot dusver reed, is de Audi een auto die je heel 'smooth' moet rijden, meer als een prototype, terwijl je in de Lamborghini juist vrij agressief en met heel veel overstuur rijdt, maar ik heb me snel kunnen aanpassen."

De overige WRT-combinaties in de Sprint Cup zijn Ezequiel Perez-Companq/Dries Vanthoor, Tom Gamble/Shae Davies en Charles Weerts/Christopher Mies. In de Endurance Cup komen naast het trio Breukers/Weerts/Sanchez ook Alex Riberas/Ezequiel Perez-Companq/Dries Vanthoor en Shae Davies/Paul Petit/Alex MacDowall voor WRT in actie. De deelname van Tom Gamble is daarbij interessant: de Brit won vorig jaar de prestigieuze Autosport McLaren BRDC-Award, maar koos, anders dan voorgaande winnaars, voor de GT-racerij in plaats van de formulewagens.

WRT GTs

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet