VLN

VLN: Jeroen Bleekemolen met Zakspeed-Viper in actie op de Nordschleife

winn33
In 2016 reed Jeroen Bleekemolen nog met een Viper in de IMSA-serie, zoals hier op Sebring

Soms gaan dingen, zeker in de autosport, heel snel. "Eigenlijk heb ik nog niks voor de 24 Uur op de Nürburgring", verklaarde Jeroen Bleekemolen vorige week nog toen we hem spraken in Sebring. Nu echter komt hij aanstaande zaterdag al in actie tijdens de openingswedstrijd van de VLN Langstreckenmeisterschaft op de Nürburgring en het plan is dat hij naast de nodige VLN-wedstrijden ook zal deelnemen aan het ADAC Total 24h-Rennen op 22 en 23 juni. De auto en het team zijn zonder meer spectaculair te noemen: het gaat om een Dodge Viper, de voormalige auto van het RaceArt-team van Roger Grouwels uit de Supercar Challenge, die zal worden ingezet door het Duitse Zakspeed Racing van Peter Zakowski.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Willem J. Staat, Ed Heuvink

Pas afgelopen maandag belde Peter Zakowski Jeroen Bleekemolen op met de vraag of hij als rijder betrokken wilde zijn bij het Viper-project. "Hij had me in oktober of november vorig jaar al eens een keer gebeld en wilde toen van alles over de Viper weten, maar daarna had ik nooit meer iets van hem gehoord, dus ik heb er toen verder ook niet meer over nagedacht", vertelt Jeroen Bleekemolen, net bezig om zijn tas in te pakken voor het raceweekeinde in de Eifel als we hem bellen. "Maar begin deze week belde Zakowski dus op en zei: 'Jij bent degene die ik nodig heb, want jij weet alles over die auto'."

Inderdaad beschikt Bleekemolen over voldoende Viper-ervaring, want drie jaar geleden reed hij nog met zo'n auto in de GTD-klasse van het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship. "Die auto is verkocht aan een verzamelaar, maar Zakowski heeft een Viper gekocht die eerder in de Supercar Challenge uitkwam. Hij heeft volgens mij inmiddels ook contact met Bill Riley en ik denk dat die ook wel gaat helpen met de techniek, want die kent die auto natuurlijk als geen ander."

190321 Viper DSC
Zakspeed verwierf de Viper waarmee Roger Grouwels en Robert van der Zwaan enkele jaren geleden uitkwamen in de Supercar Challenge

De Viper waarmee Bleekemolen op de Nürburgring in actie komt, is in de basis een GT3, maar mag niet meer meedoen in Blancpain of IMSA, omdat de auto niet meer voorzien is van een actuele GT3-homologatie met de nodige updates. "We hebben daar destijds nog wel naar gekeken, maar dat werd allemaal te kostbaar, dus vandaar dat we toen in IMSA zijn overgestapt naar de Mercedes-AMG GT3", vertelt de rijder.

Komende zaterdag deelt Jeroen Bleekemolen de auto met de Duitsers Christian Mamerow en Florian Strauss, waarbij laatstgenoemde een oud-winnaar is van de Nissan PlayStation Academy. De samenstelling voor de overige races, waaronder de 24-uurswedstrijd, zal in een later stadium bekendgemaakt worden. Het Zakspeed-team kent een rijke en succesvolle historie met de Viper op de Nürburgring: in de jaren 1999, 2001 en 2002 won het team uit Niederzissen telkens de 24-uursrace met een Viper, destijds een dikke GTS-R.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet