DTM

DTM: BMW-sportdirecteur Jens Marquardt: "Dit jaar geen privé-BMW's in de DTM"

190315 DTM Marquardt
BMW-sportdirecteur Jens Marquardt (r.) in gesprek met mediavertegenwoordigers in Sebring

Er staan dit jaar geen privé-BMW's aan de start in de DTM. Wat iedereen met enig inzicht in de achtergronden van de serie al vermoedde, bevestigde BMW-sportdirecteur Jens Marquardt in Sebring tijdens een gesprek met een select aantal media, waaronder AUTOSPORT.NL. "De afspraak met Gerhard (Berger, red.) en de ITR was om twee auto's aan de start te brengen, maar we hebben geen geschikte partij met voldoende budget kunnen vinden", erkende Marquardt, die enkele weken geleden in Bathurst ook al signalen in die richting had afgegeven. "We zijn al wel met enkele partijen in gesprek voor 2020."

Tekst: René de Boer (vanuit Sebring, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Rebocar Automotive Productions

Het wegvallen van Mercedes-AMG uit de DTM leidde uiteraard tot een reductie van het aantal deelnemende auto's, die door de komst van R-Motorsport, dat op licentiebasis Aston Martins inzet, slechts ten dele wordt opgevangen. Nog voordat er zekerheid bestond over de deelname van R-Motorsport werd daarom het concept van privéteams in de DTM naar voren gebracht, iets wat ten tijde van de eerste periode van de DTM (1984-1996) goed werkte, maar sinds de realisatie van wat nog steeds de 'nieuwe' DTM wordt genoemd in het jaar 2000 nooit echt van de grond kwam. Sommige teams zetten wel op klantenbasis verouderd materiaal in, maar dienden overduidelijk slechts als veldvulling.

De beide resterende merken Audi en BMW kondigden in de loop van vorig jaar aan, in het seizoen 2019 actuele auto's beschikbaar te willen stellen aan klantenteams. Audi kondigde al tijdens de seizoensfinale 2018 op Hockenheim de deelname van het Belgische WRT op klantenbasis aan, maar bij BMW bleef het rondom dit thema angstaanjagend stil. Namen als Rowe en Motopark deden de ronde, maar moesten al in een vroegtijdig stadium erkennen dat een eventuele DTM-deelname niet kon worden gerealiseerd. Nu is het dus duidelijk dat er voor het komende seizoen geen privé-BMW's hoeven te worden verwacht.

190315 DTM WRT Audi
De WRT-Audi enkele weken geleden tijdens een persevenement in het Belgische Hasselt

"Mocht er een team komen dat het plaatje financieel kan invullen, dan maken we dat natuurlijk mogelijk, maar ik denk dat het daarvoor nu al heel laat is en ik zie voor dit seizoen ook geen serieuze kandidaat", erkende BMW-sportdirecteur Marquardt. Bij het WRT-team gaan we uit van de deelname van de Zuid-Afrikaan Jonathan Aberdein, afkomstig uit de Formule 3. Naar verluidt zijn onderhandelingen over de bezetting van de tweede Audi bij WRT nog gaande. Aanstaande donderdag houdt het team zijn presentatie in het hoofdkwartier in Baudour nabij Mons.

Reacties

  • 0
  • 0
   
  TheNextGeneration 16 maart 2019 18:50

  Dan blijven er 18 auto's over? Blijft een erg mager veld

  • 1
  • 2
   
  Anonieme gebruiker 16 maart 2019 19:43

  Vind dat er wel erg veel aandacht wordt besteed aan deze overschatte serie. Kunnen ze de naam niet veranderen in DPM = Deutsche Prototypen Masters? Met toerwagens heeft het niets te maken.

  • 3
  • 0
   
  René de Boer 16 maart 2019 21:34

  Aan de 'anonieme gebruiker' hierboven: u wordt wellicht op uw wenken bediend, want er bestaan plannen om de DTM volgend jaar een nieuwe naam te geven. En voor wat betreft de hoeveelheid aandacht voor deze serie: het is nu eenmaal een van de prominente autosportkampioenschappen in Europa, er rijdt een Nederlander in, er is een evenement in Nederland... Volop reden derhalve voor deze site om er aandacht aan te schenken. Wilt u er niets over lezen, dan klikt u gewoon niet op de betreffende artikelen.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet