Supercar Challenge

Supercar Challenge klaar voor seizoen 2019

zandvoort sc


Tijdens het Paasweekend, van 19 tot en met 21 april, begint de Supercar Challenge samen met de GT & Prototype Challenge op het circuit van Magny Cours aan alweer haar 18e seizoen. Dat de serie nog steeds aan populariteit wint blijkt wel uit het feit dat buiten de vaste gelouterde veteranen steeds nieuwe deelnemers hun weg weten te vinden naar deze populaire en plezierige klasse. Met zeven evenementen op vijf verschillende circuits in drie landen belooft seizoen 2019 weer een nieuw vervolg op het succesverhaal van de Supercar Challenge te worden.


Tekst: Marco Antheunisse/ Supercar Challenge
Fotografie: PR

Sinds de start van de serie in 2001 organiseren Dick van Elk en zijn V-Max Racing-team geheel onafhankelijk autoraces tijdens A-evenementen. Basis van het Supercar Challenge-concept is dat wordt gereden met wagens van diverse merken en met verschillende motorvermogens binnen een doordacht technisch en sportief reglement.

  prototype sc

Divisies

De indeling zoals deze was gemaakt in 2017 is voor komend seizoen ongewijzigd gebleven. Er wordt gestreden in de vier inmiddels bekende divisies GT (+ 3.4 kilo per HP), Supersport 1 (+ 4.1 kilo per HP; max. 6 cilinders), Supersport 2 (+ 4.8 kilo per HP) en Sport (+ 5.6 kilo per HP; max. 2.500 cc en max. 4 cilinders). Deze indeling is gemaakt op basis van de verhouding tussen het lege wagengewicht met rijder en het motorvermogen aan de wielen en wordt gecontroleerd met een Powerlog systeem. De Super GT is net als vorig seizoen ondergebracht in de divisie GT & Prototypes.

Banden
Voor de komende seizoenen is Hankook de vaste bandenleverancier van de Supercar Challenge. De service wordt uitgevoerd door Racetyres uit Zandvoort onder leiding van Jan Paul en Danny van Dongen.

  assen-sc

Strijdtoneel

Naast de Nederlandse circuits van Zandvoort en Assen rijdt de Supercar Challenge in 2019 ook weer op Zolder en Spa-Francorchamps. Zoals ieder jaar is er ook weer een nieuw circuit op de kalender en dit keer is dat zelfs de aftrap van het nieuwe seizoen. Van 19 tot en met 21 april rijden de divisies van de Supercar Challenge en de GT & Prototypes op het circuit van Magny Cours in Frankrijk.

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld voor zowel alle divisies van de Supercar Challenge als de GT & Prototype Challenge is hetzelfde gebleven als in 2018. Voor dit bedrag krijgen de rijders van beide raceklassen veel tracktime, televisie aandacht door de uitzendingen op RTL 7 en kan er gereden worden op de leukste evenementen in Nederland en België. Het schappelijke inschrijfgeld voor de Supersport 2 en de Sport divisie binnen de Supercar Challenge maken het voor vrijwel elke rijder mogelijk om mee te doen.

  spa-sc

Commissie bewaakt

Op dit moment zijn er al veel inschrijvingen voor alle divisies. Vele coureurs die al jaren deelnemen zijn weer van de partij, maar ook nieuwe deelnemers en nieuwe auto's worden op dit moment ingeschreven. Elke nieuwe inschrijving wordt vooraf goed bekeken of deze wel past binnen het concept. Zo wordt een nieuwe auto eerst onderworpen aan een BOP-test en wordt de inschrijving door een commissie beoordeeld. Deze commissie bewaakt de regels van de Supercar Challenge, om ervoor te zorgen dat de strijd in alle divisies eerlijk blijft.

  zolder ickx

Handicap regeling

Doordat er een grote verscheidenheid aan rijders deelneemt met verschillende ervaringsniveaus is er een zogenaamde 'secondenregeling'. Indien een deelnemer een wedstrijd wint moet hij tijdens de eerstvolgende race 15 seconden langer in de pitstraat staan. De nummer twee moet dat 10 seconden langer doen en de nummer drie 5 seconden. Zodra een finishplaats lager dan 3 wordt gehaald wordt dit ook weer afgebouwd. Een vierde plaats leidt tot 5 seconden minder, een vijfde 10 seconden en een zesde plaats of lager 15 seconden totdat de standaard 60 seconden weer van kracht zijn. Dit systeem garandeert een optimale strijd tussen de pro's, semi-pro's en gentlemen drivers. Er is een maximum van 30 te behalen resultaat seconden. De Supercar Challenge is sinds 2018 een Benelux serie en daarom kan er met een EU-licentie gereden worden.

Televisie
Jaarlijks kijken gemiddeld twee miljoen mensen naar de Tv-uitzendingen van de Supercar Challenge powered by Hankook. Gedurende een raceseizoen wordt er tussen april en oktober 12 maal op zondagmiddag een uitgebreid programma uitgezonden op RTL7. Het programma duurt 30 of 60 minuten en toont verslagen van de evenementen en achtergrondinformatie over de autosport. Voor de Belgische fans wordt in 2019 uitgezonden via Sport40 op Telenet en Proximus.

Internet en social media
Naast op de televisie is de Supercar Challenge ook te volgen via de website, Facebook, Intagram en het eigen YouTube-kanaal.


http://www.youtube.com/user/supercarchallengetv

www.supercarchallenge.nl


Kalender Supercar Challenge 2019

19-21 april - BGDC - Magny-Cours - Supercar Challenge + GT&Prototype Challenge
1-2 juni - Superprix - Circuit Zolder - Supercar Challenge + GT&Prototype Challenge
22-23 juni - Spa Euroraces - Spa-Francorchamps - Supercar Challenge + GT&Prototype Challenge
13-14 juli - Blancpain World Cup - Circuit Zandvoort - Zonder GT & Prototypes
16-18 augustus - Gamma Racing Day - TT Circuit Assen - Zonder GT & Prototypes
4-5 oktober - TCR 500 Spa - Spa-Francorchamps- Supercar Challenge + GT&Prototype Challenge
19-20 oktober - Finale Races - TT Circuit Assen- Supercar Challenge + GT&Prototype Challenge

TIJDSCHEMA Magny Cours

Voor meer informatie over deelname aan de Supercar Challenge, kun je een e-mail naar: renata@supercarchallenge.nlAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet