Formula 4

Glenn van Berlo debuteert in Formule 4 als rijder talentenprogramma KNAF

480 Glenn van Berlo team NL

Glenn van Berlo maakt komend seizoen zijn debuut in de formuleracerij. De zeventienjarige inwoner van Veghel gaat uitkomen in het Spaans kampioenschap Formule 4. Dat doet hij bij het Nederlandse topteam MP Motorsport. Omdat de snelle Brabander is opgenomen in het nieuwe talentenprogramma van de KNAF krijgt hij bovendien extra ondersteuning van sportkoepel NOC*NSF.

Tekst: Aangeleved bericht
Fotografie: PR

Dat talentenprogramma heet Team Nederland. Daarin heeft bondscoach Giedo van der Garde de drie beste jongeren van dit moment opgenomen, onder wie dus ook Glenn. "Ik ben superblij dat ik die kans krijg", zegt hij. "Het is een geweldige mogelijkheid om het beste uit mezelf halen."

Aangezien het Glenns eerste volledige seizoen in de autosport is, zal het jaar vooral in het teken van leren staan. Mede daarom rijdt hij het Spaans kampioenschap F4. "Het voordeel van dit kampioenschap is dat je veel track time krijgt", aldus de talentvolle coureur. "Voor elke race heb je twee vrije trainingen van veertig minuten en twee kwalificaties van vijftien minuten."

Glenn heeft bij MP Motorsport inmiddels een F4-auto getest. Dat was op het circuit van Navarra in Spanje. "Ik vond het supergaaf. Het was een heel leerzame test. Het aanpassen aan de auto ging goed. Een F4 heeft niet heel veel downforce. Maar wel meer vergeleken met bijvoorbeeld een Porsche. Dat gevoel vind ik erg gaaf. Het is namelijk heel tegenstrijdig. Hoe harder je door de bocht gaat, hoe meer de auto zich vastzuigt aan de grond. Ook vind ik het supergaaf dat je in een Formule 4-auto geen dak boven je hoofd hebt. Dat zorgt voor meer beleving omdat je de snelheid beter ervaart."

Glenn stapt dit jaar in bij een absoluut topteam. MP Motorsport leverde de afgelopen drie jaar de kampioen in het Spaanse F4-kampioenschap en was ook drie keer de sterkste bij de teams. Die status maakte het team uit het Zuid-Hollandse Westmaas wat Glenn betreft direct waar tijdens de test in Navarra. "Er was heel goede coaching en de engineers konden alle informatie heel goed op me overbrengen. Elke sessie heb ik echt grote stappen gemaakt. Uiteindelijk waren die goede coaching en de professionaliteit van het team de redenen waarom we samen met de KNAF hebben besloten om voor dit team te rijden. En MP Motorsport is actief in elke opleidingsklasse richting de Formule 1. Het voordeel daarvan is dat je altijd met dezelfde mensen kunt werken. Zo kun je snel grote stappen maken. Althans, dat is mijn doel."

Het Spaanse kampioenschap begint in het weekeinde van 7 april op het circuit van Navarra. Een circuit dat hij dus al kent. Wat Glenn betreft een lekker begin van het seizoen dat zeven raceweekeindes omvat. Hoewel hij nog geen concrete verwachtingen heeft, is hij ambitieus. Bovendien heeft hij veel talent. Dat blijkt wel uit de ondersteuning van de KNAF en het NOC*NSF. "Ik ga er keihard voor werken om er een mooi seizoen van te maken!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet