GT

GT: Vol veld voor Brits GT-kampioenschap, seizoensstart Blancpain GT World Challenge America

190305 GT opening
Bijna twee keer zoveel auto's als vorig jaar in de Blancpain World Challenge America

Ook deze week is er weer het nodige GT-nieuws met de aankondiging van een vol veld voor het Brits kampioenschap en de seizoensstart van de Blancpain GT World Challenge America, afgelopen weekeinde in Austin.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR 

- De organisatie van het Brits GT-kampioenschap kondigde vanmorgen een vol veld van in totaal 38 auto's voor het komende seizoen aan, bestaande uit 15 GT3's (13 Pro-Am en twee Silver Cup-inschrijvingen) en 23 GT4's. Opmerkelijk in vergelijking met bijvoorbeeld de Duitse ADAC GT Masters of de Blancpain-serie is het volledig ontbreken van Audi's en Porsches. Aston Martin is als merk met vier ingeschreven auto's het best vertegenwoordigd in het GT3-veld. Bij de GT4's zijn er zeven Aston Martins ingeschreven. Nederlandse rijders ontbreken, want ook Sam de Haan, een van de rijders in een Barwell-Lamborghini, is een Brit. De volledige lijst is hier te vinden.

- Op het Circuit of The Americas in Austin, Texas vond afgelopen weekeinde de seizoensstart van de Blancpain GT World Challenge America plaats. Na een lastig seizoen 2018 in de Pirelli World Challenge met soms slechts een dozijn auto's op de grid heeft de Amerikaanse GT3-serie dankzij de overname door SRO een nieuwe impuls gekregen, en zo stonden er in Texas 23 auto's op de grid, met het perspectief op verdere groei. De eerste wedstrijd van een uur moest al in een vroeg stadium worden onderbroken na een zware crash van David Askew in de DXDT-Mercedes. Na een onderbreking van een half uur kon de race worden hervat. De Bentley's van het K-Pax-team waren dominant en bezetten de eerste twee plaatsen: Rodrigo Baptista en Maxime Soulet wonnen voor hun teamgenoten Andy Soucek en Alvaro Parente. Op ruime afstand, meer dan 33 seconden achter de als tweede geklasseerde Bentley, eindigden Patrick Long en Scott Hargrove in de Wright-Porsche als derde. De TR3-Ferrari van Wei Lu en Jeff Segal won de Pro-Am-klasse.

In de tweede race ging de winst naar titelverdedigers Toni Vilander en Miguel Molina in de R. Ferri Motorsport-Ferrari. Het Fins-Portugese duo leidde vrijwel van start tot finish, nadat Vilander al vroeg in de race de leiding genomen had ten koste van pole-sitter Kyle Marcielli. Kort voor het einde was er nog een safety-car-interventie, waarna Molina hard moest werken om de leiding te verdedigen tegen de aanvallende Andy Soucek in de K-Pax-Bentley, maar uiteindelijk reed Molina toch de overwinning naar huis, terwijl Soucek maar net Patrick Long in de Wright-Porsche achter zich wist te houden. Zo eindigden Soucek en Alvaro Parente als tweede, voor Long en Scott Hargrove, die daarmee opnieuw derde werden. Winst in de Pro-Am-klasse was voor Martin Barkey en Kyle Marcielli in de Racers Edge Motorsports-Acura NSX.

- Zoals te verwachten viel, kondigde SRO een nieuw klassement aan voor de Blancpain GT World Challenge America (voorheen Pirelli World Challenge), de Blancpain GT World Challenge Europe (voorheen Blancpain GT Series Sprint Cup) en Blancpain GT Series Asia. Fabrikanten moeten per continent vier rijders nomineren die punten mogen scoren, waarvan er drie uit het betreffende continent moeten komen (of in ieder geval met een licentie uit een van de landen van het continent rijden). Ferrari en Mercedes-AMG zijn de twee fabrikanten die zich hebben aangemeld voor het eerste seizoen.

- Nadat ze in Europa al met succes worden gebruikt in de Blancpain GT Series inclusief de Total 24 Hours of Spa, maar bijvoorbeeld ook in de 24-uursrace op de Nürburgring, is de Blancpain GT World Challenge America het eerste Noord-Amerikaanse kampioenschap waarin de Lumirank-LED-positiedisplays worden ingezet. De displays, een product van de Duitse onderneming SAS Technologies,worden achter de voorruit in de rechter bovenhoek gemonteerd en geven met behulp van LED's afwisselend de actuele positie van de betreffende auto in de race en via een drielettercode de actuele rijder weer. Verschillende kleuren worden gebruikt om onderscheid te maken tussen de diverse klassen in de wedstrijd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet