Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Verenigde krachten België-Nederland in zes sterke evenementen

FFSC BE - Derby Belgium-Holland - Verbesselt Dekker Valckenaere

Het duurt nog even voor het het nieuwe seizoen van de Ford Fiesta Cup van start gaat, maar het wordt duidelijk door de diverse nieuwe inschrijvingen, dat de strijd voor de diverse kampioenschappen weer een spannend verloop gaat krijgen. Op het vlak van de organisatie van zowel de Nederlandse als de Belgische Ford Fiesta Sprint Cup zijn een aantal zaken bijgestuurd.

Tekst: Aangeleverd bericht/Autosport.nl
Foto's: PR

In tegenstelling tot vorig jaar delen de twee kampioenschappen voortaan elk weekend de paddock en gaan zij ook bijna altijd samen de baan op. Alleen voor het verdelen van de punten worden er aan de finish nog steeds verschillende klassementen opgemaakt. Zo houden de Nederlanders een volledig gescheiden Junior-klassering en een apart +24 jaar klassement, terwijl de Belgische coureurs vasthouden aan één algemene uitslag per race, met ondergeschikt een Junior Ford Fiesta Cup en het vorig jaar zeer geliefde Ford Dealer – Team Championship, waarin voortaan alle ingeschreven auto's punten scoren.

  FFSC BE - Derby Belgium-Holland - Longin Kraan

Dick van Elk: "We gaan meerdere keren voor een derby België-Nederland"

"Net als vorig jaar zijn wij erin geslaagd om de Ford Fiesta Sprint Cup onder te brengen in populaire en publieksvriendelijke race weekeinden, " stelt Dick van Elk, de drijvende kracht achter zowel de Belgische als de Nederlandse Cup. "Omdat er in zulke evenementen voor een vol tribunes wordt aangetreden is het voor alle betrokken series en kampioenschappen schuiven met de beschikbare track time. Dat heeft als gevolg dat er in vier van de zes meetings gezamenlijke starts zullen zijn voor de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat geeft het voordeel dat er één groot startveld met een veertigtal Fiesta's te zien zal zijn en we op de circuit dan meerdere keren een derby België-Nederland gaan beleven. Er zijn inderdaad gescheiden klassementen, maar iedereen weet dat elke coureur tot het uiterste gaat en dat kan voor weliswaar virtuele duels borg staan! Enkel tijdens de openingsmanche op Circuit Zolder zijn er volledig gescheiden races en voor de finale op TT Circuit Assen gaan we één race apart en een andere samen strijden."

Op basis van de opgedane ervaring komt er ook versterking op het technische front. Zo zullen de KNAF-technici en de technisch verantwoordelijke van Ford Motor Company voortaan bijstand krijgen van een perfect tweetalige RACB Sport-collega.

  20180520 RL1 7609

"Het bleek voor ons, met de expertise en reputatie die we afgelopen jaar hebben opgebouwd, eenvoudiger adequaat in te spelen op de wensen van de Belgische teams en rijders en een optimale samenwerking met de Nederlandse Cup te realiseren" aldus Dick van Elk over het verenigen van de krachten. "Beide Cups worden geregistreerd bij zowel KNAF als RACB Sport en voor de technische ondersteuning zal Intrax voortaan nauw samenwerken met het Belgische TeamFloral. Tijdens alle evenementen zullen zij aanwezig zijn voor technische- en logistieke ondersteuning van de beide Cups."

TeamFloral, dat tot hiertoe als deelnemend team actief was, zal ook instaan voor de bouw en het aanleveren van specifiek, nieuwe Belgische auto's.

"Zij blijven actief als deelnemer, maar de twee structuren zullen volledig gescheiden opereren," verduidelijkt Dick van Elk nog. "TeamFloral heeft enorm veel ervaring in rally en circuit en is al vele jaren een bevoorrechte partner van M-Sport en dat geeft binnen de organisatie van de Ford Motorsport-activiteiten heel wat voordelen. Wij hebben samen de balans opgemaakt van wat er in dat eerste seizoen vooral op technisch vlak beter kon en dat heeft ertoe geleid dat we de organisatie hebben versterkt."

  fiesta cup zandvoort073

Het tweede seizoen van de Ford Fiesta Sprint Cup start op 1 en 2 juni tijdens de Zolderse Würth Superprix. Daarop gaat het richting Spa-Francorchamps met de Spa Euro Race op 22 en 23 juni. In juli trekt de karavaan naar Circuit Zandvoort voor de Blancpain GT World Challenge (12-13-14 juli) en in augustus volgt de verplaatsing naar TT Circuit Assen met de traditionele Gamma Days (17-18 augustus) en volle tribunes. Na een pauze vervolgt het kampioenschap met een tweede weekend op Spa-Francorchamps in het kader van de internationale TCR 500 (4-5 oktober) en de Finale Races komen eraan op 19-20 oktober met opnieuw TT Circuit Assen als locatie.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet