Formule 1

Formule 1: Günther Steiner - 'Grote stappen zetten!'

Gunther Steiner, geboren 7 april 1965 in Merano (It.), is de stuwende kracht achter het Formule 1 team Haas. Aangevangen als monteur in de rally-sport, doorgegroeid naar technisch management functies en sinds 2016 manager van Gene Haas zijn team dat z'n vierde jaar ingaat. Met Romain Grosjean en Kevin Magnussen wil men nu grote stappen zetten. Haas is sinds 1986 weer het eerste Amerikaanse team in de Formule 1.

Door Anjès Verhey
Foto's: PR

Gunther Steiner 01 Teambaas Günther Steiner, altijd aanspreekbaar voor de media


Autosport.nl: De nieuwe Haas VF19-Ferrari... is de wagen geheel nieuw opgezet?
Gunther: Nee, maar uitgaande van de goede basis die we deels met kennis uit Maranello ontwikkelden zijn alle kritische punten en voor verbetering vatbare onderdelen vervangen dan wel aangepast.

Autosport.nl: Het zwart-gouden design verraste iedereen. Het laatste team dat ook met deze livery reed was Renault. Hoe denkt u dat het kleurenschema het in de realiteit op de baan zal doen?
Gunther: Wij hebben voor zwart-goud gekozen in samenspraak met onze nieuwe titelsponsor Rich Energy. Daar heeft men nog altijd de prachtige John Player Special Lotussen in herinnering. Temidden van het veelkleurige veld zullen we met dze VF19 behoorlijk opvallen. Daarvan zijn we overtuigd.

   J6I9475-244 Günther Steiner (midden) lacht volop tijdens de onthulling van de nieuwe livery van het Haas team, links Romain Grosjean en recht Kevin Magnussen, de beide rijders van het team

Autosport.nl: Uw team houdt vast aan beide rijders. Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Bestond daar nog enige twijfel over en wat verwacht u van ze?
Gunther: Ja, je kunt natuurlijk rondkijken of er geen jongere aanstormende talenten rondlopen. Die moeten echter alles nog leren en bewijzen. Die tijd willen we niet nemen. Bovendien is er op dit moment helaas geen geschikte Amerikaanse coureur in zicht. Dat zou, als we al niet tevreden waren, misschien een optie zijn. Maar vergeet niet dat Haas F1 een team in wording is. Wij hebben geen tijd voor experimenten. Dus willen en moeten wij met mannen die we kennen, die we waarderen en die we niets meer hoeven te leren stap voor stap verder op de weg naar boven. Daarnaast zijn zowel Romain als Kevin fijne kerels die begrijpen wat het team van ze verwacht en dat, ambitieus als zij zijn, trachten waar te maken.

Autosport.nl: Bent u volkomen tevreden met de Ferrari power-unit?
Günther: We zijn meer dan tevreden met hun motoren. Er valt weinig tot niets op aan te merken en we werken respectvol en plezierig samen met Ferrari.

  Kevin Magnussen in actie 02 Kevin Magnussen in actie tijdens de testdagen op het circuit van Barcelona in de nieuwe auto

Autosport.nl: Vorig seizoen twee keer een diskwalificatie: Romain op Monza (It.), Kevin in Austin (USA):
Gunther: De bodemplaat van Romain's wagen bleek bij controle niet reglementair. Zonde want Romain kwam met punten over de finish. Ondanks alle inspanning komen dit soort tegenvallers voor. Bovendien had het ons geen voordeel opgeleverd en dan ben je dubbel dom en gestraft. Voor ons betekenden beide diskwalificaties een les om nog beter op te passen en na te meten. Want we praten bij Grosjean over een bereik van millimeters. Bij Kevin ging het om een overschrijding van het brandstof limiet. Onnodig, jammer dus.

  Romain Grosjean in actie 03 Romain Grosjean in actie tijdens de testdagen op Barcelona

Autosport.nl: Wie van uw twee rijders is de beste?
Gunther: Daar waag ik me niet aan. Wij hebben de in onze ogen ideale coureurs. Romain lijkt wat agressiever, een tikje minder constant dan Kevin. Maar beide rijders groeien nog met ons mee en zijn voor hun resultaten afhankelijk van hoe goed onze ingenieurs het doen. Nee, ik heb geen voorkeur. Ze zijn beiden volleerd, gemotiveerd en op hetzelfde professionele niveau.

Autosport.nl: Haas is een constante factor. Het team is in de midden-sector bij de constructeurs aangekomen. Uw doel voor dit seizoen?
Gunther: Ja, er is progressie. Ons team heeft volop potentie én middelen om door te groeien. Met onze nieuwe titelsponsor willen we Formule 1 geschiedenis schrijven. Dus door naar boven! Hoog gegrepen? We willen het Red Bull Racing moeilijk maken dit jaar. Ik weet dat we dat kunnen maar tussen kunnen en doen ligt nog een stuk hard werken. Ja, het zijn grote stappen die we willen zetten!'

  Gunther Steiner 02 Günther Steiner geeft de nodige aanwijzingen aan het team tijdens een Grand Prix van het vorige seizoenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet