Formule 3

Asian Winter Series: Rinus Veekay op weg naar de titel in Sepang

AWS Image 2

Met vier overwinningen uit zes races liet Rinus 'Veekay' van Kalmthout een verpletterende indruk achter in Azië. Dit aankomende weekend valt de beslissing voor de titel op het Sepang International Circuit in Maleisië waar onze landgenoot inmiddels een voorsprong van 29 punten heeft opgebouwd op de Chinees Ye Yifei van Absolute Racing. Theoretisch maakt de derde jongeman, de 17-jarige Fransman Alessandro Ghiretti ook nog een kleine kans op de titel.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR

De huizenhoge favoriet Dan Ticktum, die het wel eens zou laten zien, is na zijn dramatische start gewoon in Engeland gebleven. Ook David Schumacher blijft thuis nadat hij de torenhoge verwachtingen in de eerste zes races niet kon waarmaken. Gelukkig staan er bij deze drie afsluitende wedstrijden een flink aantal debutanten aan de start.

Eén van de nieuwkomers is de 19-jarige Joey Albers uit Anna Paulowna. Het wordt voor hem de eerste keer dat hij in een Formule 3-auto rijdt. Voor het raceweekeinde heeft hij slechts één testdag gehad, maar pakt deze geweldige kans met beide handen aan. Ook zijn debuut in deze serie maakt de 16-jarige Australiër Jack Doohan, zoon van vijfvoudig MotoGP Wereld Kampioen Mick. Jack maakt vorig seizoen zijn racedebuut in het Engelse F4 kampioenschap waarbij hij de rookie titel pakte. Ook reed hij om ervaring op te doen enkele races in de Duitse en Italiaanse Formule 4.

Andere nieuwe gezichten zijn de 17-jarige jonge Renault Sport Academy rijders Christian Lundgaard uit Denemarken en de Fransman Victor Martins. Lundgaard won voor het Nederlandse MP Motorsport twee F4 kampioenschappen in 2017, en behaalde het afgelopen seizoen een tweede plaats in de competitieve Formule Renault Eurocup en komt het komende seizoen uit in het nieuwe FIA F3 kampioenschap. Asian Winter Series teamgenoot Martins werd tweede in de Franse F4 strijd in 2017 en behaalde vorig seizoen een vijfde plek in de Eurocup Formule Renault.

De eerste race gaat op zaterdag 9 uur plaatselijke tijd van start (2 uur vrijdagnacht Nederlandse tijd), gevolgd door de tweede race op 13:05 uur plaatselijke tijd (5 over 6 zaterdagochtend Nederlandse tijd). De afsluitende laatste race van de Asian Winter Series is op zondag 10:20 plaatselijke tijd (zaterdagnacht 3:20 uur Nederlandse tijd). De races worden rechtstreeks uitgezonden via www.f3asia.com en op de Facebook pagina van de serie.

Deelnemerlijst:
1. Alessandro GHIRETTI (FRA) Hitech Grand Prix
2. Pavan RAVISHANKAR (GBR) Hitech Grand Prix
7. Vivien KESZTHELYI (HUN) BlackArts Racing
11. Victor MARTINS (FRA) Pinnacle Motorsport
13. Motoyoshi YOSHIDA (M) (JPN) B-Max Racing Team
15. Eshan PIERIS (LKA) Absolute Racing
16. YE Yifei (CHN) Absolute Racing
17. Jack DOOHAN (AUS) Hitech Grand Prix
21. Rinus VEEKAY (NLD) Hitech Grand Prix
23. Joey ALDERS (NLD) BlackArts Racing
28. Tairoku YAMAGUCHI (M) (JPN) B-Max Racing Team
29. Akash NANDY (MAL) Pinnacle Motorsport
31. Christian LUNDGAARD (DEN) Pinnacle Motorsport
38. Charles LEONG (MAC) BlackArts Racing
81. Tomoki TAKAHASHI (JPN) Super License
85. Miki KOYAMA (JPN) B-Max Racing Team

  AWS Rinus van Kalmthout

Asian Winter Series Driver stand na zes races:

1. Rinus VEEKAY (NLD) Hitech Grand Prix 133
2. YE Yifei (CHN) Absolute Racing 104
3. Alessandro GHIRETTI (FRA) Hitech Grand Prix 73
4. Tomoki TAKAHASHI (JPN) Super License 44
5. Akash NANDY (MAL) Pinnacle Motorsport 44
6. Pavan RAVISHANKAR (GBR) Hitech Grand Prix 43
7. David SCHUMACHER (GER) Pinnacle Racing 43
8. Dan TICKTUM (GBR) Hitech Grand Prix 38
9. Eshan PIERIS (LKA) Absolute Racing 27
10. Amaury CORDEEL (BEL) Pinnacle Motorsport 22
11. Max FEWTRELL (GBR) Hitech Grand Prix 20
12. Vivien KESZTHELYI (HUN) BlackArts Racing 9
13. Tairoku YAMAGUCHI (M) JPN B-Max Racing Team 5

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet