IndyCar

Indycar: Indycar introduceert tegenhanger Halo, de AFP

De NTT Indycar-series kondigde vandaag de volgende stap aan om de veiligheid in de cockpits te verbeteren. Indycar maakt daarbij gebruik van een door Dallara ontwikkeld stuk titanium dat de AFP genoemd wordt.

2019 AFP

Tekst Willem J. Staat
Foto Indycar

Indycar introduceeert tegenhanger Halo, de AFP
Bij de Open Test die op 24 april a.s. plaatsvindt zullen alle auto's voor het eerst uitgerust zijn met het AFP systeem(Advanced Frontal Protection).
Het AFP systeem dat iets meer dan 3 inch lang is waarvan driekrwart in de breedte is ontworpen om brokstukken van de rijders vandaan te houden. De AFP wordt voor de cockpit geplaatst langs de midellijn van het chassis. Het onderdeel heeft dezelfde sterkte als de Dallara rolbeugel. Verschillende versies van de AFP zijn sinds 2012 zowel op de baan als in de simulator getest.

De Indycar teams werden vandaag hiervan op de hoogte gesteld. Alle deelnemende wagens aan de 103e editie van de Indy 500 worden hiervan voorzien. Ook voor de rest van het seizoen zal het systeem van toepassing zijn."Veiligheid is een eeuwigdurend streven, en dit is INDYCAR's nieuwste stap in de evolutie," zei INDYCAR President Jay Frye.

Indycar heeft een Halo overwogen maar dit kan niet aan het huidige chassis worden aangepast.Indycar heeft uitgebreide tests uitgevoerd met een door PPG Aerospace ontwikkelde voorruit. Deze tests werden destijds uitgevoerd op de ISM Raceway en de Indianapolis Motor Speedway. Geen enkele rijder rapporteerde problemen maar recente tests bij PPG in Huntsville Alabama bewezen dat er voorlopig nog voldoende werk aan de winkel is voordat men dit systeem kan implementeren. De AFP is dan ook voorlopig een tussenoplossing.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet