DTM

DTM: (UPD) Ferdinand Habsburg en Daniel Juncadella vullen resterende vacatures bij R-Motorsport Aston Martin in

190219 DTM Habsburg 1
Ferdinand Habsburg is de derde rijder die bij R-Motorsport voor de DTM wordt aangekondigd

Nadat vorige week donderdag binnen enkele uren na elkaar achtereenvolgens Paul Di Resta en Jake Dennis werden gepresenteerd als nieuwe rijders van het Zwitserse team R-Motorsport in de DTM, is nu ook de derde Aston Martin bezet. Zoals we al voorspelden is het de Oostenrijker Ferdinand Habsburg, die de vacature invult. De achterkleinzoon van de laatste Oostenrijkse keizer Karl I maakt daarmee de overstap vanuit de eenzitters. Ook in ons land is hij geen onbekende: in 2014 startte hij in de toenmalige NEC Formule Renault 1.6, waarin hij het seizoen als vierde afsloot. De afgelopen twee jaar was Habsburg actief in het FIA EK Formule 3.

UPD: Het lijkt wel alsof ze het erom doen, want in tegenstelling tot een eerder bericht dat de vierde en laatste rijder morgen zou worden aangekondigd, presenteert R-Motorsport nu weer twee rijders binnen een tijdsbestek van twee uur. De nog ontbrekende naam is die van de Spanjaard Daniel Juncadella, die vorig jaar en in de seizoenen 2013 tot en met 2017 voor Mercedes-AMG actief was in de DTM. Daarmee bestaat het viertal bij R-Motorsport dus uit twee rijders met DTM-ervaring, zijde Di Resta en Juncadella, en twee nieuwkomers met Jake Dennis en Ferdinand Habsburg.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, FIA EK F3/Thomas Suer

"Ik verheug me waanzinnig op mijn DTM-debuut", zegt Habsburg. "De deelname aan dit super-professionele topkampioenschap is voor mij een grote uitdaging. Het wordt niet eenvoudig om als nieuwkomer in een veld met de beste toerwagenrijders ter wereld het hoofd boven water te houden. Daarom is het mijn doel om zoveel en zo snel mogelijk te leren om van race tot race betere prestaties te kunnen leveren."

190219 DTM Habsburg
Habsburg in Oostenrijkse klederdracht met Van Amersfoort-rijdster Sophia Flörsch

Aanvankelijk gold Habsburg als een van de kandidaten voor een plek bij het Belgische team WRT, dat dit jaar als klantenteam een tweetal Audi's in de DTM inzet. Daags voor de DTM-juniortest in december in Jerez, waarvoor Habsburg al bij Audi als een van de deelnemers was aangekondigd, kwam het verrassende nieuws dat de Oostenrijker voor HWA zou testen. Dat leidde uiteindelijk tot zijn aankondiging als coureur in een van de Aston Martins van R-Motorsport. "Ferdinand is een opkomend talent en past goed bij ons jonge team", zegt teambaas dr. Florian Kamelger van R-Motorsport. "We willen Ferdinand behoedzaam opbouwen en hem de mogelijkheid bieden, zich op hoog internationaal competitieniveau te bewijzen."

190219 DTM Juncadella

Daniel Juncadella (foto) maakte in 2013 na het winnen van de titel in de toenmalige Formule 3 Euro Serie en de Masters op Zandvoort de overstap naar de DTM. Met achtereenvolgens de plaatsen 16, 18, 20 en 26 in de eindstanden van de jaren 2013 tot en met 2016 wist de rijder uit Barcelona niet echt te overtuigen. Vorig jaar, toen hij na een seizoen afwezigheid terugkeerde in de toewagenserie, ging het aanmerkelijk beter: Juncadella behaalde drie pole-positions en twee podiumplaatsen, waaronder zijn eerste overwinning op het circuit van Brands Hatch. "Met mijn ervaring wil ik R-Motorsport bij de ontwikkeling van de Aston Martin Vantage DTM helpen om in de keiharde competitie in de DTM zo snel mogelijk op ooghoogte met de concurrentie te komen", aldus Juncadella. "Gezamenlijk hebben we daarvoor nog heel wat werk te verzetten, maar ik vertrouw erop dat we met ons ambitieuze en jonge team snel tastbare successen zullen behalen."

In het persbericht van R-Motorsport met de aankondiging van Habsburg staat voor het eerst expliciet dat de Oostenrijker tijdens de DTM-seizoensstart op 4 en 5 mei in Hockenheim zal rijden. Daarmee lijkt het indirect ook te zijn bevestigd dat R-Motorsport gelijk vanaf het begin van het seizoen al met vier auto's wil aantreden, in plaats van de oorspronkelijke aankondiging om met twee auto's te willen beginnen en dan in de loop van het seizoen nog twee extra auto's te brengen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet