Formule 3

F3: Joey Alders verbreekt baanrecord tijdens test en krijgt kans op Formule 3-debuut

Joey Alders portret foto


Joey Alders debuteert deze maand in de Formule 3. De negentienjarige coureur uit Anna Paulowna komt namens het Chinese/Hongkongse team BlackArts Racing in actie tijdens de laatste ronde van de F3 Asian Winter Series. Die wordt gehouden in het weekeinde van 22 tot en met 24 februari op het circuit van Sepang in Maleisië. Alders is in dit kampioenschap niet de enige Nederlander, Rinus van Kalmthout gaat met vier overwinningen uit zes races aan de leiding.


Tekst: Aangeleverd bericht/Autosport.nl
Foto's: PR

Tijdens een test in een Formule Renault 2.0-auto op het circuit van Zuhai in China maakte Joey Alders zoveel indruk dat BlackArts Racing hem prompt de mogelijkheid bood zijn Formule 3-debuut te maken. Op de derde dag van zijn test verbrak Alders het baanrecord van de kampioen van de Formule Renault Asia Series van 2016, Josh Burdon. Saillant detail is dat deze Australiër tijdens de test Joey's coach en begeleider was.

Alders, die vorig jaar het ADAC Formule 4-kampioenschap bij Van Amersfoort Racing reed, was al een paar dagen voor de test naar China afgereisd om te acclimatiseren. Het team gaf hem daarom de kans om al een dag eerder dan gepland in te stappen. Zo kon hij het circuit goed leren kennen en extra meters maken. De hele test verliep vervolgens op rolletjes. Wat heet op rolletjes, op de derde dag reed de talentvolle Nederlander het baanrecord aan flarden.

Joey Alders Zhuhai

Teammanager Bill O'Brien was zeer te spreken over de test van Joey. "Hij heeft grote indruk gemaakt op ons", aldus O'Brien. "Hij beschikt over een groot natuurlijk talent en werkt goed met de data om zijn rondetijden te verbeteren. F3 wordt een nieuwe uitdaging voor hem en we kijken ernaar uit om deel uit te maken van zijn profcarrière."

Joey wordt in Sepang voor de leeuwen gegooid. Het wordt voor hem de eerste keer dat hij in een Formule 3-auto rijdt. Voor het raceweekeinde heeft hij slechts één testdag, daarna moet hij aan de bak tegen gelouterde coureurs. "Het is gewoon een geweldige kans."

Uit de test is gebleken dat een auto met veel downforce Joey goed ligt. "Je moet er ballen voor hebben", zei het talent uit Noord-Holland. "Op een F4-auto zitten wel vleugels, maar je hebt niet heel veel downforce. In een Formule Renault en een Formule 3 is die veel groter. Daar zit mijn kracht, dat ik de snelheid van de auto qua downforce optimaliseer. Het is echt een stap hogerop."

Hoewel de Formule 3-race een grote uitdaging voor Joey zal zijn, blikt hij met vertrouwen vooruit. "Ik heb bij Van Amersfoort Racing in de Formule 4 veel geleerd. De basis van het rijden met een vleugelauto en hoe je moet omgaan met de banden."

Alders oriënteert zich nu op zijn mogelijkheden voor dit seizoen. "Wat het wordt, hangt af van de sponsoring, maar we verwachten snel duidelijkheid. Nu eerst deze superkans in de Formule 3. Ik kan niet wachten!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet