IndyCar

Indycar: Colton Herta verrast met snelle tijd Indycar voorjaarstest COTA

Aan het eind van de eerste testdag van de NTT Indycar-series op COTA/Austin prijkte de naam van Harding Steinbrenner-coureur Colton Herta verrassenderwijs bovenaan de timesheets. Achter Herta volgden de Penske-coureurs Will Power en Helio Castroneves.

Colton Herta
Verrassend snel tijdens zijn eerste Indycar optreden. Colton Herta voor het team van Harding Steinbrenner dat de laatste dagen behoorlijk onder vuur ligt.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Colton Herta verrast met snelle tijd Indycar voorjaarstest COTA
Met een tijd van 1.46.6258 secs. liet Colton Herta, de zoon van oud Indycar-coureur Bryan Herta, op de eerste dag in zijn Dallara Honda de snelste tijd noteren.

Colton Herta eindigde vorig jaar als tweede in het Indy Lights kampioenschap. Herta: "Supergelukkig over het verloop van de dag en erg verheugd over het feit hoe dat het team het voor elkaar kreeg. Er waren geen problemen met de auto. Perfect. Er waren geen problemen waardoor wij tijd konden vinden. Aan het eind van de dag waren we met een behoorlijk verschil het snelst. Ik kan nauwelijks wachten tot woensdag."

Door de 25 aanwezige coureurs werden er in totaal 1034 ronden afgelegd. Achter Herta volgden de Penske-coureurs Will Power en Helio Castroneves met resp. 1.47.1044 en 1.47.6949. Castroneves wil dit jaar proberen om de Indy 500 voor de vierde maal op zijn naam te schrijven. Ook neemt hij aan de GP van Indianapolis op de roadcourse deel.

Helio Castoneves Helio Castoneves in de schitterende Penzoil livery wil beide wedstrijden op Indy op zijn naam schrijven.

Will Power: " In de set-up window hebben we geprobeerd kleine afstellingen aan te brengen en veranderden nogal wat. Ook hebben wij geprobeerd te begrijpen wanneer de band op zijn best functioneert en hoelang dit duurt. En met welk pakket wij willen rijden. We hebben nogal wat veranderingen aangebracht. De baan is eigenlijk fenomenaal. Hij beschikt over elke bocht waarvan je als coureur alleen maar kunt dromen. Ik denk dat elke coureur hier graag terug wil komen.

Achter de beide Penske-Dallara Chevrolets volgden de Chip Ganassi-coureurs Felix Rosenqvist en Scott Dixon. Rosenqvist liet een tijd van 1.48.0451 noteren terwijl regerend kampioen Scott Dixon met 1.48.04774 de vijfde tijd liet registreren.

Marcus Ericsson
Marcus Ericcsson bevindt zich nog in een leerproces.

Ex- F1 coureur Marcus Ericsson was bijzonder snel tijdens de eerste sessie maar sloot de dag als elfde af. Marcus Ericsson: " Ik denk dat het een bijzonder goede eerste dag was. Voor mij is het nog steeds een leerproces. Ik moet deze auto, het team en de ingenieurs leren begrijpen. We hebben verschillende veranderingen in de set-up aangebracht waardoor ik ervaring op kan bouwen. Ook kijkt het team hoe dat ik op deze veranderingen reageer. Dat was de hoofdfocus voor vandaag. Het leren van de baan was het belangrijkst. Voor mij was het de allereerste keer hier in een Indycar. Een productieve dag met veel afgelegde rondjes en daar zijn we erg verheugd over."

Helio Castroneves: "Ik was de cavia, het werkpaard. Ik heb van alles gedaan van wat er aan mij gevraagd werd. Long runs short runs. Daarvoor ben ik ook hier. Fantastisch voor het team. We zijn hier om issues te elimineren zodat we snel kunnen blijven. De focus ligt absoluut niet hier maar op de GP Indianapolis. Als we alles uitgevonden hebben dan is dit goed voor het team. Goed om met de familie terug in de NTT Indycar series terug te zijn. Ik kijk nu al naar de maand mei uit."

Scott Dixon
Regerend kampioen Scott Dixon vindt COTA technisch gezien een interessante baan.

Scott Dixon: "Ik ben nog nooit in Austin geweest. Het is een baan met nogal wat hoogteverschillen. Pas wanneer je erop rijdt merk je dit. Mijn eerste schock was wel hoe steil Turn 1 eigenlijk is. Ook de veranderingen in hoogte tussen Turn 3 en Turn 9 zijn complex. Op het einde van de dag hebben we er nog een setje banden doorheen gejaagd maar we zijn erg verheugd over de progressie."

Alexander Rossi(7e tijd): "Fantastisch om hier met het volledige startveld aanwezig te zijn. Daardoor krijg je een indicatie hoe de ontwikkeling in het offseason is verlopen. De baan is een klein beetje verschillend van de Firestone test eind vorig jaar. Want die vond vijf dagen na de F1 plaats. Nogal een verschil waardoor we de nodige veranderingen moesten aanbrengen. Wij kijken naar de data van alle vier de auto's en dan zetten we de puzzel voor de woensdag in elkaar."

Ferrucci
Santino Ferrucci houdt Europese stijl banen zoals COTA.

Santino Ferrucci(9e) "Een opwindende eerste dag. Met verbeteren van de balans boekten we nogal wat vooruitgang. De baan is op zijn manier uniek. Eigenlijk beschikt dit circuit over de Europese stijl. Hier voel ik me eigenlijk meer thuis dan op de "old school tracks" Een erg snelle baan maar ook erg technisch in het langzame gedeelte. Goede punten en punten waar je toch echt wel moeite hebt. Maar het is wel genieten."

Cota Testing time

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet