Diversen

NASCAR/ARCA: Afscheid van Leilani Münter. Harrison Burton wint ARCA 200 Daytona

We draaien het gezegde maar eens om. Er is een tijd van gaan en komen. Leilani Münter gaat en Harrison Burton komt. De jonge Harrison Burton won afgelopen zaterdag op de Daytona International Speedway de ARCA Menards Series Lucas 200 met een Venturini Motorsports Toyota. Zijn teamgenote Leilani Münter, de racende milieuactiviste nam met een 15e plek definitief afscheid van de sport.

Munter
Ze noemde zichzelf te Happy Vegan Chick en wist veel mensen op haar manier te overtuigen. Leilani Münter, een uniek mens de begrijpt dat je de wereld niet in éen dag kunt veranderen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's ARCA/NASCAR

Afscheid van Leilani Münter. Harrison Burton wint ARCA 200 Daytona
Harrison Burton won de ARCA 200 op Daytona afgelopen weekend. Maar de meeste focus lag op twee deelnemende vrouwen. De 21-jarige Natalie Decker en de inmiddels 44 jarige Leilani Münter die haar definitieve afscheid van de autosport aankondigde. De racende milieuactiviste bevond zich gedurende lange tijd in de Top 10 maar sloot haar allerlaatste wedstrijd als 15e af. Münter is ruim 18 jaar lang in de sport actief geweest. Vorige maand was zij nog de snelste tijdens de ARCA pre-season tests op Daytona en hoopte haar carrière glanzend te kunnen afsluiten. Het wedstrijdverloop besliste echter anders.

Na afloop kreeg Leilani een staande ovatie van haar team. Leilani die 18 jaar geleden in de Indy Lights begon en vervolgens naar de ARCA Series overstapte besloot enige tijd geleden al dat dit haar laatste wedstrijd zou worden. Aan snelheid ontbrak het afgelopen weekend zeker niet. Leilani liet de derde snelste wedstrijdronde noteren en de winnaar stond daarbij niet op de lijst

Oud rijder en teammanager Frank Kimmel: " Ze heeft alles gedaan van wat zij kon. Het was fantastisch. Zowel Leilani als Natalie Decker hebben bewezen dat vrouwen hier op Daytona hun plek hebben. Gebrek aan voldoende sponsoring maakte eigenlijk een voortijdig einde aan de carrière van Münter die zichzelf als Vegan Chick en Dierenactiviste omschrijft. Toch wist zij met haar groene standpunten zelfs in de stockcarwereld behoorlijk veel mensen te overtuigen. "Ik ben oververmoeid, niet van het racen, maar om telkens weer op deuren aan te kloppen" verklaarde Leilani na afloop.

Haar teamgenote Natalie Decker(21) bevond zich vrijwel de gehele wedstrijd in de Top 10. Lag voor een herstart zelfs nog vierde, maar versliep deze duidelijk en kwam als zesde over de streep. Natalie was zelf meer dan tevreden en komt deze week nog op Daytona met de Trucks in actie.

Voor de 18-jarige Harrison Burton betekende het zijn allereerste Daytona start overigens. De zoon van oud NASCAR-coureur Ward Burton deed het uitstekend en wist na een herstart zijn teamgenoot Todd Gilliland achter zich te houden. Burton reed overigens ruim 48 ronden aan de leiding. Polesitter Christian Eckes eindigde als vierde.

Burton Daytona
Doorbraak voor Harrison Burton op Daytona.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet