Groeten uit ...

Div: Groeten uit Bathurst

Bathurst trailers

In de paddock van het circuit bewonderden we de Australische racetrailers, die nog groter en indrukwekkender zijn dan wat je in Europa in de regel tegenkomt: een truck, een kleine trailer daarachter en dan nog eens een grote aanhanger. Hier de combinatie van het Triple Eight-team, het Holden-fabrieksteam uit de Supercars, dat in Bathurst in combinatie met Scott Taylor Motorsport een Mercedes-AMG GT3 voor Craig Lowndes, Jamie Whincup en Shane van Gisbergen inzette.

Bathurst trailers 2

Transportcombinaties van de Supercars-organisatie en van het Valvoline-Audi-team, gerund door het Melbourne Performance Centre.

Bathurst truck

Indrukwekkende Kenworth-truck voor de trailer van Scott Taylor Motorsport.

Bathurst support

Voor het eerst duurde het evenement in Bathurst vier in plaats van drie dagen, waardoor er wat meer ruimte in het tijdschema was voor supportraces. Er waren ondermeer wedstrijden voor Radicals, oudere Supercars en muscle cars en, zoals hier op de foto, Groep S-sportwagens met een hoog Porsche-gehalte.

Bathurst FF 1

In Australië wordt dit jaar het halve-eeuwfeest van de Formule Ford gevierd. Daartoe was er een fraai veld met Formule Ford-auto's van medio jaren zeventig tot een paar jaar geleden samengesteld, allemaal voorzien van 1600cc-Kent-motor. De 55 beschikbare startplaatsen waren binnen een week gevuld! Daartussen kwamen we een bekende auto tegen: een ex-Gerald van Uitert-Van Diemen RF 86 in Marlboro-kleuren, die in Australië werd gereden door Jeremy Mantello.

Bathurst FF 2

Zelfs de sponsoring van de firma Van Uitert in Dongen staat nog op de auto!

Bathurst FF 3

De Australiër Joshua Buchan won twee van de drie races met zijn zelf in Sydney geconstrueerde Listec WIL 05-K.

Bathurst FF 4

Ook de Spectrum-Formule Ford is een Australische constructie die je in Europa zelden ziet.

Bathurst Frazer Nash

Leuke, bepaald niet alledaagse auto op de persparkeerplaats, een Frazer Nash.

Bathurst ute

Pick-ups, ter plaatse aangeduid als 'utes', zijn in Australië een bijzonder populair vervoermiddel. Vierdeursversies, die in Nederland waarschijnlijk 'aannemersuitvoering' genoemd zouden worden, zie je echter niet zo heel vaak.

Bathurst HSV

In oktober 2017 staakte Holden, die als laatste fabrikant nog ter plaatse actief was, de lokale productie in Australië, dit model Commodore VF is de laatste in Australië gebouwde Holden. De opvolger, intern aangeduid als NG, is gebaseerd op de Opel Insignia en wordt samen met de Insignia en de Buick Regal in het Duitse Rüsselsheim gebouwd.

Bathurst Holden boek

Afgelopen najaar verschenen twee fotoboeken, samengesteld dor de Australische autosporthistoricus Aaron Noonan. De uitgaven zijn respectievelijk gewijd aan Ford in Bathurst en Holden in Bathurst, met foto's van alle (!) Fords en Holdens die ooit van start gingen n de historie van de 1000-km-Supercar-race in Bathurst. Het Holden-boek is een fraaie aanvulling op de collectie van uw redacteur.

Bathurst Holden boek 2

En natuurlijk gelijk het boek maar even laten tekenen door Craig Lowndes, Jamie Whincup en Shane van Gisbergen, drie van de succesvolste Holden-Supercar-coureurs van de afgelopen jaren.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet