GT

GT: Voorbeschouwing Intercontinental GT Challenge en Liqui-Moly Bathurst 12 Hour

190201 Bathurst Preview sunrise
Met een racestart om 5.45 uur lokale tijd op zondag (19.45 uur zaterdag in Nederland) kunnen we weer uitkijken naar zo'n mooie zonsopkomst

Dit weekeinde begint met de Liqui-Moly Bathurst 12-Hour op het prachtige Mount Panorama-circuit in Australië het nieuwe seizoen in de Interncontinental GT Challenge Powered by Pirelli. De serie, een soort wereldwijde 'Champions' League' boven de diverse internationale GT-competities onder auspiciën van SRO, maakt een gestage groei door. Deze week werden Ferrari en Honda als nieuwe ingeschreven fabrikanten aangekondigd, vorige week kon de organisatie Nissan en Porsche presenteren, waarmee naast de al eerder bevestigde merken Audi, Bentley, BMW en Mercedes-AMG het totale aantal op acht komt. Naar verluidt kunnen daar binnen afzienbare tijd ook Aston Martin en Lamborghini nog bij geteld worden. Aantallen waar men bij het FIA WEC alleen maar van kan dromen... AUTOSPORT.NL blikt vanuit een zomers Bathurst vooruit op de race van komend weekeinde.

Tekst: René de Boer (vanuit Bathurst, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rebocar

190201 Bathurst preview opening
Vele prominente GT-fabrikanten zijn dit weekeinde in Bathurst vertegenwoordigd

Binnen acht jaar heeft de twaalf-uursrace in Bathurst zich tot een van de absolute klassiekers in de internationale GT3-racerij ontwikkeld. In 2011 besloot de Australische promotor de race open te stellen voor auto's volgens GT3-reglement en niet alleen teams uit Australië en Nieuw Zeeland, maar ook internationale teams voor deelname toe te laten. Dat was de cruciale stap die heeft geleid tot de positieve ontwikkeling van het evenement, dat inmiddels ook voor fabrikanten een belangrijke gelegenheid is geworden om hun producten te tonen. Zo gebruikt Audi dit weekeinde het evenement voor de nationale persintroductie van de RS 5 en laat Porsche voor het eerst in Australië de in december op de LA Auto Show gelanceerde 911 GT2 RS Clubsport zien. Niemand minder dan merkambassadeur Marl Webber zal dit weekeinde een aantal ronden met de auto op het Mount Panorama-circuit rijden.

190201 Bathurst Preview Vodafone
De Vodafone-Mercedes, hier tijdens de parade in het centrum van Bathurst, behoort tot de favorieten

Met zes auto's is Mercedes-AMG dit weekeinde getalsmatig het sterkst vertegenwoordigd in Bathurst. Daarbij gaat de meeste aandacht ongetwijfeld uit naar de auto met het startnummer 888 in de zilveren en rode kleuren van Vodafone, ingezet door Triple Eight Engineering in samenwerking met Scott Taylor Motorsport. Met Shane van Gisbergen, Craig Lowndes en Jamie Whincup heeft het team drie helden uit de Australische Supercars aan boord, die ook de twaalf-uursrace elk al minstens eenmaal hebben gewonnen.

190201 Bathurst Preview SvG Whincup
Supercar-helden Shane van Gisbergen (l.) en Jamie Whincup trekken volop belangstelling

Het Duitse team Black Falcon is na zeven jaar afwezigheid terug in Bathurst en zet samen met Craft Bamboo een auto in voor Maro Engel, Luca Stolz en Gary Paffett en onder de vlag van Griffith Corp. Team Nineteen een AMG GT3 voor onze landgenoot Yelmer Buurman, de Deense Christina Nielsen en sponsor Mark Griffith. Bij SunEnergy1 Racing rijden IGTC-brons-titelverdediger Kenny Habul en Thomas Jäger. De Fransman Tristan Vautier, die vorig jaar de IGTC-rijderstitel won, zou ook deel uitmaken van dit team, maar hij liep in Daytona een griepvirus op en wordt in Bathurst vervangen door de Oostenrijker Dominik Baumann. Het team Gruppe M Racing zet een Mercedes in de kleuren van Mann Filter in voor Maxi Buhk, Maxi Götz en Raffaele Marciello. Een Mercedes onder de inschrijving van The Bend Motorsport Park voor Yasser Shahin, David Reynolds en Luke Youlden completeert het zestal.


190201 Bathurst preview Audi teamfoto
Audi won de race al drie keer, waaronder vorig jaar met Robin Frijns

Audi wederom met sterke bezetting
Audi is met drie overwinningen sinds de start van het GT3-tijdperk het succesvolste merk op Mount Panorama. De voornaamste aandacht gaat dit jaar uit naar het Audi Sport Team Valvoline, gerund door het team Melbourne Performance Center, dat met fabriekssteun twee R8's inzet voor respectievelijk Christopher Mies, Christopher Haase en Markus Winkelhock en Kelvin van der Linde, Garth Tander en Frédéric Vervisch. Opmerkelijk: behalve Supercars-held Tander hebben al de genoemde rijders het afgelopen weekeinde ook al in Daytona gereden en doen dus 'double duty'.

190201 Bathurst preview Audi
De beide Valvoline-Audi's zijn 'gedowngrade' 2019-versies

Bij de beide auto's van het Valvoline-team gaat het om nieuwe Evo-versies, maar omdat volgens het reglement in Bathurst alleen maar auto's volgens de specificatie van vorig jaar zijn toegelaten, zijn de Audi's via een 'downgrade', die ondermeer betrekking heeft op de aerodynamica en de versnellingsbak, teruggebracht naar het niveau van vorig jaar. Overige Audi's zijn er van het team MPC, dat oorspronkelijk twee R8's zou inzetten, maar de auto met het startnummer 3 kan na een zware crash in de eerste vrije training van vanmorgen ter plekke niet meer worden gerepareerd. De resterende Audi is van Matt Stone Racing onder de vlag van 'Aussie Driver Search' met ondermeer oud-Supercar-rijders Roger Lago en David Russell.

190201 Bathurst Preview Catsburg
Nicky Catsburg rijdt met de Walkenhorst-BMW in Total-kleuren

Bathurst-première voor Nicky Catsburg met Walkenhorst-BMW
BMW is met twee auto's vertegenwoordigd, elk één van het team Walkenhorst en het team Schnitzer. Het is de bedoeling dat beide teams het volledige seizoen in de IGTC rijden, maar er bestaat nog een volledige zekerheid omtrent het Schnitzer-programma, niet in de laatste plaats ook bezien in het licht van de recente ontwikkelingen rondom het team in Freilassing. Bij Walkenhorst rijden Nicky Catsburg, Chrtistian Krognes en Mikkel Jensen, voor Schnitzer komen Augusto Farfus, Martin Tomczyk en Chaz Mostert in actie. De jonge Mostert verraste vorig jaar met BMW in Bathurst door de pole-position voor zich op te eisen.

190201 Bathurst Preview Bentley
Bentley Continental in jubileumkleuren voor het 100-jarig bestaan

Bentley is voor het derde jaar in successie actief in Bathurst en zet via het fabrieksteam M-Sport van Malcolm Wilson een tweetal Continentals van de tweede generatie in voor de combinaties Steven Kane/Jules Gounon/Jordan Pepper en Andy Soucek/Maxime Soulet/Vincent Abril. De auto's zijn voorzien van een speciale kleurstelling ter gelegenheid van het 100-jarig jubileum van het merk. Nissan, in 2015 winnaar van de twaalf-uursrace, laat zich vertegenwoordigen door het team KCMG uit Hongkong, dat twee GT-R's inzet met ondermeer Alexandre Imperatori, Oliver Jarvis en Katsumasa Chiyo. Ferrari zegevierde in 2014 en 2017 in Bathurst, maar het team Maranello Motorsports is niet langer actief. Het Taiwanese team HubAuto Corsa neemt in Bathurst de honneurs waar met rijders Nick Foster, Tim Slade en Nick Percat, waarvan de twee laatstgenoemde ook over volop Supercars-ervaring beschikken. Een tweede Ferrari is er van Spirit of Race met Paul Dalla Lana, Pedro Lamy en Mathias Lauda.

190201 Bathurst Preview Porsche 911
Earl Bamber is voor het eerst niet als coureur, maar als teambaas actief en zet twee 911's in

Porsche heeft onder de vlag van Earl Bamber Motorsports twee 911 GT3 R's aan de start met respectievelijk Romain Dumas, Sven Müller en Mathieu Jaminet alsmede Dirk Werner, Dennis Olsen en Matt Campbell. Het team Competiton Motorsports/IceBreak zet een Porsche in voor eigenaar David Calvert-Jones, fabriekscoureur Kévin Este en de kersverse Porsche-junior Jaxon Evans uit Nieuw Zeeland. Nog een Porsche was er gepland van Black Swan Racing met ondermeer Jeroen Bleekemolen, maar zoals gemeld rijdt die auto niet na de zware crash van teameigenaar Tim Pappas vanmorgen in de vrije training.

190201 Bathurst Preview Aston
Het Zwitserse R-Motorsport zet twee Aston Martin Vantages in

Alle bovengenoemde merken zijn officieel ingeschreven voor de Intercontinental GT Challenge, waarvoor per merk maximaal vier auto's kunnen worden genomineerd, waarvan dan weer de beste twee geklasseerde teams per race punten kunnen scoren. Andere merken in het GT3-veld in Bathurst zijn Aston Martin, dat via het Zwitserse R-Motorsport twee Vantages aan de start brengt, met naast teameigenaren Andreas Baenziger en Florian Kamelger ondermeer ook fabrieksrijder Jake Dennis aan boord. Lamborghini heeft met Wall Racing en Trofeo Motorsport twee teams met elk een Huracán in het veld. McLaren laat zich vertegenwoordigen door Objective Racing met ondermeer Warren Luff als een van de rijders.

190201 Bathurst Preview Drift
Chris van der Drift rijdt opnieuw in de Porsche Cup-klasse voor het Team Carrera Cup Asia

De klasse B, bestemd voor Porsche Cup-auto's, bestaat dit jaar uit een drietal 911's, waarbij Chris van der Drift, Nieuw Zeelander met Nederlandse wortels, als ieder jaar één van de rijders in de auto van het Team Carrera Cup Asia is. In de klasse C voor GT4's starten een BMW M4, drie KTM X-Bows en één Ginetta, nota bene met sponsoring van een elektrisch installatiebedrijf uit het naburige dorp Kelso – waar vind je het nog? De 'Invitational'-klasse tenslotte is als altijd het domein van de in Australië gebouwde MARC-silhouet-auto's, waarbij we gisteren al melding maakten van de deelname van onze landgenoot Mattijs Bakker en de 'Noorse Nederlander' Einar Thorsen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet