Sportscars

Sportscars: Rik Breukers: "Het wachten waard"

190127 Breukers actie 2
Rik Breukers met de GRT-Lamborghini in de regen

Een jaar geleden stond Rik Breukers, toen nog maar 19 jaar jong, als winnaar van de GTD-klasse op de hoogste trede van het podium in Daytona. Een memorabel feit, want samen met zijn teamgenoten Rolf Ineichen, Mirko Bortolotti en Franck Perera bezorgde hij destijds Lamborghini de eerste 24-uurszege in de historie van het merk. In nagenoeg dezelfde samenstelling, alleen Christian Engelhart had de plaats ingenomen van Perera, herhaalde het GRT Grasser Racing Team ditmaal het succes tijdens de Rolex 24 at Daytona. In de regen kwam de groen-oranje Lamborghini Huracán GT3 met het startnummer 11 als GTD-klassewinnaar uit de bus.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR, Rolex, Rebocar

Twee weken geleden had Rik Breukers, inmiddels 20 jaar, in Dubai met de Car Collection-Audi zijn eerste algehele overwinning in een 24-uursrace behaald. Nu was hij voor het tweede opeenvolgende jaar succesvol in Daytona, wederom met de Lamborghini van het Grasser Racing Team. Een rit op een kameel bleef hem ditmaal bespaard, nu was het lange wachten in de stromende regen voor de officiële huldiging na afloop van de wedstrijd het enige fysieke ongemak. "Maar dat was het wel waard", straalde Breukers, zichtbaar blij met het behaalde succes.

190127 Breukers actie

De 24-uursrace van Daytona van dit jaar gaat de boeken in als een race die door de extreme regenval bijzonder zwaar was. Ook het uiteindelijk winnende team in de GTD-klasse bleef niet van problemen gevrijwaard. "Ik geloof dat we uiteindelijk drie drive-through-penalties hadden. We hadden veel problemen en maakten ook veel fouten, maar dat gold voor iedereen. Het team werkte uitstekend samen en het goede is dat we erin bleven geloven", zei Breukers. "Christian heeft het aan het eind uitstekend gedaan door de auto op de baan te houden en naar de eerste plaats te rijden. We zijn allemaal heel blij met en trots op dit resultaat."

Zoals vele rijders uitte ook Breukers zich kritisch over de late beslissing van de organisatie in Daytona om de wedstrijd te staken. "Er was heel veel aquaplaning, er was eigenlijk niet te rijden. Ze hadden al veel eerder de rode vlag uit moeten hangen. Op het einde was het eigenlijk niet meer verantwoord, maar gelukkig pakte het wel in ons voordeel uit en daarmee hebben wij nu voor het tweede jaar op rij de overwinning te pakken!"

190127 Breukers podium
Rik Breukers (2e van rechts) op het podium met teamgenoten Rolf Ineichen, Christian Engelhart en Mirko Bortolotti (vlnr)

Net als in Dubai, waar hij maar liefst negenenhalf uur reed, had Breukers ook in Daytona met enkele sterke stints een flink aandeel in de overwinning. "Vooral mij eerste stint was erg mooi", blikt hij terug. "Ik reed op de elfde plaats in de klasse, maar op de baan was ik laatste, omdat we net de pits uit kwamen. Ik heb toen in de eerste twee ronden tien auto's ingehaald, en toen zat ik tussen onze eigen concurrenten in de klasse. Dat was een extreem mooie stint, en toen heb ik op het einde ook nog wel mooie tijden kunnen rijden, dus daar ben ik wel trots op!"

Een race als deze verloopt vrijwel nooit zonder een paar spannende momenten, waarvan ook Breukers er enkele beleefde. "Op een bepaald moment was ik in gevecht met een Lexus om de tweede plaats, en bij het aanremmen van de 'Kink' geeft hij me gewoon met opzet een duw aan de zijkant. Dat was wel 'close'. Verder moest ik nog een keer de hoofdstroomschakelaar uit- en weer aanzetten, dat werkte niet, maar toen werkte het opeens wel in de banking, maar toen drukte ik er niet op. Daarmee viel de stuurbekrachtiging uit, dus dat was allemaal een beetje lastig, maar gelukkig is er verder niks fout gegaan."

Rik

Met zijn successen in Dubai en Daytona is het nog jonge racejaar voor Rik Breukers op een geweldige manier begonnen. Over wat er verder dit jaar nog voor hem op het programma staat, kan hij nog geen uitsluitsel geven. "We zijn nog met de nodige dingen bezig, ik kijk wel wat er op mijn weg komt", zegt hij. De jonge Breukers heeft inmiddels op meer dan overtuigende wijze zijn visitekaartje afgegeven, dus dat komt vast wel goed.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet