Diversen

Retro: In memoriam Charly Lamm (1955-2019)

190125 Charly

Als een absolute schok voor iedereen in de Duitse en internationale autosport kwam vandaag het nieuws van het overlijden van Karl 'Charly' Lamm, ruim vier decennia lang het gezicht achter het BMW-team Schnitzer. Lamm beleefde tijdens de Grand Prix van Macau, waar Augusto Farfus met de door Schnitzer ingezette BMW M6 GT3 de FIA GT World Cup won, zijn laatste race als teambaas. Eerder al was aangekondigd dat hij daarna het team niet meer zou leiden om plaats te maken voor Herbert Schnitzer jr., de zoon van oprichter Herbert Schnitzer sr., halfbroer van Charly en Dieter Lamm. Naar nu bleek had Charly Lamm aan zijn verblijf in Macau een virus overgehouden, waaraan hij gisteren na een kort ziekbed op 63-jarige leeftijd overleed. Zijn tweelingbroer Dieter overleed in 2014.

Tekst: René de Boer (vanuit Daytona, Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

Charly Lamm speelde een cruciale rol in vrijwel alle grote BMW-successen in de toerwagen- en lange-afstandsracerij in de afgelopen 40 jaar. Tot de belangrijkste Schnitzer-BMW-successen onder leiding van Charly Lamm behoren de overwinning tijdens de 24 Uur van Le Mans in 1999, in totaal tien overwinningen tijdens de 24-uursraces in Spa-Francorchamps en op de Nürburgring, kampioenstitels in het WK en EK Toerwagens, de DTM en het British Touring Car Championship.

"Volledig onverwacht heeft ons het bericht van de familie Lamm bereikt, dat Charly Lamm donderdag overleden is", zei BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt in reactie op het overlijden van de jarenlange teambaas. "Ons intense medeleven gaat uit naar de familie Lamm en de familie Schnitzer. Het is gewoon onvoorstelbaar dat Charly niet meer bij ons is. Hij heeft tientallen jaren lang een beslissend stempel gedrukt op de autosport bij BMW, met zijn team grandioze successen gevierd en fans over de hele wereld met zijn unieke passie voor de autosport gefascineerd. Hem zo plotseling te verliezen is een schok en een tragedie, in het bijzonder ook omdat Charly net aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven was begonnen. We rouwen om een internationaal gewaardeerde en geliefde persoonlijkheid, die voor altijd nauw met BMW Motorsport verbonden zal zijn. Dank voor alles, Charly. We zullen je oneindig missen."

Ook Alex Zanardi, die dit weekeinde in Daytona in actie voor BMW in actie komt, uitte zijn verdriet. "Het is ongelooflijk wat hij allemaal voor BMW Motorsport betekend heeft. Het is een triest moment voor de hele BMW-familie. Iedereen die Charly heeft gekend, weet dat dit voor ons allemaal een enorm verlies betekent." De beide BMW M8 GTE's tijdens de Rolex 24 at Daytona en de beide Formule E-auto's van het BMW-Andretti-team in de E-Prix van Santiago zullen dit weekeinde worden voorzien van een rouwband ter nagedachtenis aan Charly Lamm.

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 januari 2019 20:28

  Ook voor de gewone liefhebber, die wel eens in de paddock of achter de trailers rondstruinde, een zeer benaderbare en sympathieke man. ''Ein tolles Auto, damit ging fast alles wie von alleine. Unser bestes !'' Toen ik hem vroeg een foto van een Groep A M3 te signeren.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 januari 2019 20:51

  Een zeer nette en open man is van ons heen gegaan. Vaak bij de diverse ETC en WTCC wedstrijden als "klant" op "kantoor" gehad om zaken te bespreken en nooit een kwaad woord over de genomen beslissingen. R.I.P. Karl.

  • 1
  • 0
   
  Racing-Fan 25 januari 2019 22:43

  R.I.P.

  • 1
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 25 januari 2019 23:58

  Altijd aardig, vriendelijk, humoristisch en bovenal een gedreven, perfectionistische vakman. Vaarwel Charly.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 26 januari 2019 11:51

  Alleen al voor zo'n man wil je BMW Motorsport fan zijn! #thankyoucharly #goodbyecharly

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet