NASCAR

NASCAR: Glen Wood(93) geestelijke vader pitstopcrews overleden

Afgelopen vrijdag overleed op 93 jarige leeftijd een icoon in de autosport. Glen Wood van de legendarische Wood Brothers die in de zestiger jaren de basis legden voor de afwerking van de moderne pitstops in vrijwel alle takken van autosport.


Glen Wood
De geestelijke vader van de moderne pitstop strategieën overleed afgelopen vrijdag.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Indycar

Glen Wood(93) geestelijke vader pitstopcrews overleden
Het familieteam van de Woods Brothers is tevens het langst opererende team in de NASCAR geschiedenis met Ford. Daarvoor werden zij enkele jaren geleden zelfs in het Guinness Book of Records opgenomen. Nu ruim 70 jaar lang zelfs.

In 1947 reisde Glen Wood samen met zijn broer en aanstaande schoonvader naar Daytona. En daar werd de basis gelegd voor een unieke geschiedenis. Eerst als coureur die zowel op het strand als de Speedway reed.

Voor slechts 50 U$ kochten de Wood Brothers een bolide en in 2000 vierden zij hun 50 jarig bestaan in de autosport toen zij hun 1000e race bereikten. In totaal behaalde hun team 99 overwinningen en 1500 starts. Het team van de Wood Brothers werd officieel in 1953 opgericht.

Glen Wood was zelf 11 jaar lang als rijder actief en behaalde vier Cup-overwinningen. Daarna legde hij zich geheel toe op zijn team en crew. In de autosportgeschiedenis zorgden de Wood Brothers voor een revolutie die de moderne sport volledig zou veranderen. Wedstrijden werden niet meer op de baan maar in de pits gewonnen. Niet dat de coureur nog even tijdens een stop relaxte, maar hij werd zo snel mogelijk geserviced. Een fenomeen dat men nog niet eerder gezien had.

crew Clark
De Wood Brothers verwierven wereldfaam in 1965 toen Jim Clark de Indy 500 won. Toen één van de beste pitcrews ter wereld.

Hun grootste internationale doorbrak kwam misschien wel me de 1965 Indianapolis 500. Daar legden zij met hun snelle afwerking van de pitstops de basis voor het succes van Jim Clark. Glen, Leonard, Delano en Ray Lee Wood werden speciaal door Ford voor dit evenement ingehuurd. Ook in de Michel Vaillant comics wordt meermaals naar de legendarische pitstops verwezen.

Oorspronkelijk werkte Wood in een houtzagerij en kreeg dan ook de bijnaam "The Woodchopper" Grote namen zoals Dan Gurney, A.J. Foyt, David Pearson, Tiny Lund reden in de NASCAR Cup voor het team van de Wood Brothers. David Pearson, die vorig jaar overleed, bezorgde de Wood Brothers maar liefst 43 overwinningen.

2019 Len en Glen Wood Glen en Len Wood in 2011 toen eerstgenoemde in "The Hall of Fame" werd opgenomen.

In 2011 werd Glen Wood in de NASCAR Hall of Fame opgenomen. "Vanaf 1950 tot nu is het een lange reis geweest. Om hierin opgenomen te worden is wel de grootste eer die je kunt verdienen. Ik ben dit niet alleen bereikt. Ik had veel hulp. We hebben vijf broers. We hebben elkaar allemaal geholpen" sprak Glen destijds.

Vorig jaar ontbrak Glen Wood voor de eerste maal na 71 jaar op Daytona. "Nauwelijks te geloven dat ik in 71 jaar noch ziek noch gewond ben geweest. Toch wel een prestatie om dit te bereiken" verklaarde hij.

2019 Blaney
Ryan Blaney voor het team van de Wood Brothers in 2017.

Het team van de Wood Brothers won de Daytona 500 driemaal, in 1963 met Tiny Lund, in 1968 met Cale Yarborough en in 2011 met Trevor Bayne. Het team is nu in handen van Glen jr. Len en Kim. Komend seizoen zal Paul Menard hun kleuren verdedigen.Met perfectie, toewijding en revolutie veranderde Glen Wood het gezicht van de pitstop voor eeuwig.

2019 Glen Wood 1967
De man die als eerste begreep dat wedstrijden in de pits werden gewonnen. Glen Wood in 1967.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet