TCR Series

TCR: TCR SPA 500 laat traditie lange-afstandsraces toerwagens in Spa herleven

191016 TCR Spa 500
Een lange-afstandsrace, exclusief voor TCR-toerwagens

Het deed al een tijdje als gerucht de ronde, maar nu komt dan inderdaad de bevestiging: de jarenlange traditie van lange-afstandsraces voor toerwagens op het circuit van Spa-Francorchamps krijgt dit najaar een vervolg. Op 5 en 6 oktober organiseren WSC, de instantie die de rechten op het technisch reglement van de TCR-klasse in handen heeft, en het Nederlandse bureau Creventic, bekend als promotor van de 24H Series, de eerste editie van de TCR SPA 500, wat als zelfstandige race het uitgangbord van de TCR-klasse moet worden. Gestreefd wordt naar een aantal van tenminste 40 auto's.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: PR

De traditie van toerwagenraces in Spa gaat natuurlijk al terug tot de vroegste dagen van de jaarlijkse 24-uursrace in de jaren twintig van de vorige eeuw, maar zoals bekend is de 24-uursrace in Spa sinds de eeuwwisseling het exclusieve domein van de GT's. 'TCR SPA 500' is de naam van de wedstrijd, waarbij '500' verwijst naar het aantal geplande ronden. Het valt op dat er nergens een verwijzing naar de duur van de race te vinden is, maar met TCR-rondetijden van rond de 2:39 minuten in de Hankook 12H SPA van vorig jaar, kan iedereen de rekensom zelf maken.

Fabrikanten die een TCR-auto in het programma hebben, krijgen volop mogelijkheden voor activatie en promotie, inclusief ruimte in de paddock en de optie voor parades met straatauto's. In de beste traditie van lange-afstandsraces is er voorafgaand aan het evenement een parade met raceauto's van het circuit naar het centrum van het nabijgelegen Malmedy, waar een handtekeningsessie gehouden wordt.

"De groei van de TCR-klasse is het succesverhaal in de internationale autosport van de afgelopen jaren", zegt WSC-bestuursvoorzitter Marcello Lotti. "Het idee van een internationale lange-afstandsrace, uitsluitend voor TCR-auto's, is de kers op de taart." Namens Creventic verklaart Gerrie Willems: "We zijn er trots op dat we de rijke traditie van lange-afstandsraces voor toerwagens op Spa-Francorchamps nieuw leven kunnen inblazen."

Reacties

  • 2
  • 0
   
  Racing-Fan 16 januari 2019 16:39

  Klinkt interessant, zeker als men een veld van 40 auto's bij elkaar krijgt. Wat betreft het weer is oktober misschien niet de meest gunstigste periode.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 januari 2019 05:44

  Eindelijk komen de toerwagens terug, was er in 1987/1988 zelf bij. Tussen 1950 en 1963 vond er slechts één 24 uurs race plaats, n.l. in 1953. De eerste vingt quatre heures voor toerwagens was pas in 1964, 40 jaar na de eerste editie.

  • 0
  • 0
   
  Anonieme gebruiker 18 januari 2019 05:59

  Rekening houdend met slecht weer, safetycar e.d. met een gemiddelde rondetijd van pakweg 3 minuten kom ik uit op 25 uur. LOL

  • 0
  • 0
   
  Racing-Fan 18 januari 2019 18:05

  Daarom zal er wel een maximale tijd aan gekoppeld zijn, b.v. 24 uur.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet