Sportscars

Sportscars: Wat zeggen de voormalige concurrenten over Alex Zanardi?

Tijdens de "Roar before the 24H" op Daytona werd Alex Zanardi herenigd met enkele oude bekenden. Voor Zanardi voelde het als een thuiskomst aan en herinneringen aan die schitterende CART/Champcar jaren kwamen weer naar boven. In 1997 en 1998 won hij de titel en keerde vervolgens weer terug naar de Formule 1. Bij Chip Ganassi, Jimmy Vasser en Bryan Herta kwamen de oude herinneringen weer boven drijven.

2019 Zanardi Vasser Ganassi
Eigenlijk voor altijd met elkaar verbonden en vrienden voor het leven. Alex Zanardi, Jimmy Vasser en Chip Ganassi.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BMW Motorsport

Wat zeggen de voormalige concurrenten over Alex Zanardi?
Tijdens de "Roar" ontmoette Alex al veel oude bekenden. Alex Zanardi: " In dit land heb ik van prachtige momenten in mijn carriere kunnen genieten en ik mocht met velen mijn emoties delen. Een aantal van deze mensen in de paddock hebben voor mij tot een beter leven bijgedragen. Een voorrecht waaraan nooit een einde komt. Prachtig om er zoveel van hen weer terug te zien. Ik kan nauwelijks een paar stappen zetten of ik ontmoet wel iemand die graag met mij wat meer tijd wil besteden of mij voor een etentje uitnodigen. Natuurlijk doet iedereen hier zijn eigen werk maar het is natuurlijk prachtig om door zovele "familieleden" omgeven te zijn."

Eén van zijn oude vrienden is Jimmy Vasser, destijds zijn teamgenoot bij Chip Ganassi en nu eigenaar van een GTD Team in het IMSA Weather Tech Sports Car Championship.

Zanardi
Alex Zanardi koos voor Daytona i.p.v. Le Mans.

Jimmy Vasser: "Goed om Alex weer terug te zien. Privé hebben we veel tijd samen doorgebracht en interviews onze herinneringen aan de tijd bij Ganassi opgehaald. Zoals gewoonlijk luisterde ik meer dan dat ik iets zei. Prachtig de terugkomst van Alex in de Noord Amerikaanse autosport. De concurrentie mag wel oppassen!"

Ook ontmoette Alex zijn voormalige teambaas Chip Ganassi. Chip Ganassi: "Over Alex kan eigenlijk niets mij meer verbazen. Zijn prestaties in Indycar bij ons, Formule 1, de gouden medailles bij de Olympische Spelen en nu de Rolex 24 Hrs. Over hem valt er eigenlijk weinig meer te zeggen. Hij belichaamt alles wat goed is aan de menselijke geest. Ik kijk er naar uit om hem later deze maand op Daytona te zien te rijden. Een man waar iedereen voor gaat."

2019 Rahal Bobby Rahal. Vroeger een tegenstander. Nu zijn teambaas.

Bobby Rahal: "Toen Alex voor de eerste maal naar Indycar kwam, was hij een bijzonder getalenteerde rijder. Met zijn speciale handtekening, de doughnut, won hij veel wedstrijden. Hij was een magnetische persoonlijkheid en vanwege zijn energie begonnen mensen van hem te houden. Plezier in het leven en dat soort dingen. Hij wist mensen aan zich te binden. Toen had hij dit verschrikkelijke ongeluk dat hij gelukkig overleefde. En als je naar het verhaal van vandaag kijkt is hij een bron van inspiratie voor velen. Hij kwam terug en muntte uit in vele andere dingen van het leven en niet alleen in de racerij. Voor ons ontzettend opwindend om Alex bij BMW Team RLL te hebben. Een voorrecht en ik heb er vertrouwen in dat hij goed werk gaat leveren."

"Maar één ding heb ik hem nog steeds niet vergeven zegt Rahal met twinkelende ogen. Het verscheurde mijn hart. "The Pass" in the CART Race op Laguna Seca eind 1996." Ruim 23 jaar na dato wordt hier nog steeds over gesproken en op You Tube is het altijd nog een hit. Er wordt nog steeds over gesproken. Maar nu is de cirkel rond want niet alleen Zanardi rijdt voor BMW Team RLL maar ook Colton Herta, de zoon van Bryan.

Bryan Herta: " Eerlijk gezegd in onze CART dagen waren we grote rivalen en geen beste vrienden. Op de baan hadden we een paar minder plezierige momenten maar wat Alex nu op de baan en in de Paralympics gepresteerd heeft is gewoonweg fantastisch. Ten tijde van "The Pass" was mijn zoon nog niet eens geboren. Hij kent het verhaal maar het is voor hem nu erg spannend om met hem van het team deel uit te mogen maken. Daar verheug ik mij op. Ik hoop Alex gedurende het 24 Uurs weekend te ontmoeten en opnieuw kennis te maken. Ik ben onder de indruk van hetgeen hij allemaal wist te bereiken. Alex blijft een verbazingwekkend persoon."

2019 Michael Andretti
Michael Andretti en Alex Zanardi beiden nu lid van de BMW familie.

Rivalen op de baan destijds, maar nu allebei lid van de BMW familie Alex Zanardi en Michael Andretti(Formule E). Michael Andretti: "Hij kon eveneens op Le Mans racen maar koos Daytona. Prachtig voor ons. Hij houdt van Amerika en wij houden van hem. Ongelofelijk van wat hij gepresteerd heeft. Een inspiratie voor ons allemaal."

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet