NASCAR

NASCAR: J.D. Gibbs(49), mede oprichter van Joe Gibbs Racing overleden

Afgelopen vrijdag overleed J.D. Gibbs, zoon van NFL Washington Redskins Coach Joe Gibbs op 49-jarige leeftijd aan degeneratieve neurologische ziekte. Volgens specialisten kan dit het gevolg zijn van sportletsel dat op eerdere leeftijd werd opgelopen.

J.D. Gibbs
J.D. Gibbs heeft heel veel voor de Amerikaanse sportwereld gedaan. Hij was tevens de man die Toyota overhaalde om richting NASCAR te gaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

J.D. Gibbs(49) mede oprichter van Joe Gibbs Racing overleden
Gisteren werd bekend dat J.D. Gibbs op 49 jarige leeftijd is overleden. Vermoedelijk aan letsel dat hij op jongere leeftijd had opgelopen maar dit kon niet door de specialisten bevestigd worden. Sinds eind 2017 was J.D. Gibbs niet meer in het openbaar verschenen. In 2015 trad hij af "vanwege condities die aan de hersenfunctie gerelateerd" werden.

In zijn jeugd speelde J.D. als quarterback in de NFL terwijl zijn vader met de Washington Redskins drie titels wist te winnen. De overstap naar de autosport kwam in 1992 toen hij samen met zijn vader Joe Gibbs Racing formeerde. JGR Racing behoort o.a. samen met Penske en Ganassi tot één van de grote drie NASCAR powerhouses. Zelf was J.D. van 1998 tot 2002 in diverse NASCAR kampioenschappen als part time coureur actief. Ooit redde hij op een lokaal baantje het leven van een andere rijder die hij uit zijn brandende auto trok.

Team mede-eigenaar J.D. draaide er zijn hand niet voor hem om, om als "Over the Wall" crew member zelf de banden te verwisselen.
NASCAR verklaarde bij monde van Jim France het volgende: " Wij hadden het voorrecht om J.D. Gibbs met zijn vertederende persoonlijkheid te zien groeien in deze sport. Een scherp oog voor talent en het zakelijke inzicht dat Joe Gibbs Racing tot één van de grootse NASCAR heeft doen groeien. NASCAR heeft een speciaal familielid verloren."

J.D. Gibbs was ook de man die Danny Hamlin op één van de lokale baantjes in de USA ontdekte en architect was van de totstandkoming tot de deal met Toyota.

Danny Hamlin: "Ik ben erg dankbaar voor wat zijn familie voor mij gedaan heeft en mij veertien jaar geleden de kans gegeven heeft."

Kyle Busch: " Ontzettend bedankt dat je me naar de juiste weg geleid hebt. Samen hebben we verloren en gewonnen maar je had altijd weer een manier om het licht in de kamer aan te steken en vrede te stichten."Vrijwel alle rijders en teams betuigden gisteren hun steun aan de familie Gibbs. Concurrenten of niet gisteren waren ze op twitter allemaal even één.

Vader en Zoon Gibbs
Vader en zoon Gibbs in betere tijden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet