V8 Supercars

V8 Supercars: Gary Rogers Motorsport dumpt Garth Tander. Richie Stanaway opvolger

GRM Motorsport maakte vandaag bekend dat Richie Stanaway in 2019 voor het team zal uitkomen en dat men afscheid neemt van Garth Tander die overigens over een tweejarig contract met het team beschikte. Na het vertrek van Craig Lowndes zou Tander overigens dit jaar de oudste deelnemer op de grid geweest zijn. Stanaway werd overigens eind vorig jaar door gebrek aan resultaat door Tickford Racing(Ford) voortijdig aan de kant geschoven.

2016 Tander
Supercarlegende Garth Tander werd door GRM op weinig elegante wijze aan de kant gezet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's GRM/archief autosport.nl

Gary Rogers Motorsport dumpt Garth Tander. Richie Stanaway opvolger
In Australië sloeg het nieuws vanmorgen in als een bom. Drievoudig Bathurst 1000 winnaar Garth Tander werd voor de tweede maal binnen drie jaar zijn team aan de kant geschoven. Eerder gebeurde dit in 2016 toen Tander na het winnen van de Sandown 500 door Ryan Walkinshaw aan de kant werd gezet. Vervolgens vond Garth onderdak bij het team waar zijn Supercar carrière begon. In totaal reed Tander maar liefst 617 Supercar wedstrijden, stond 149 maal op het podium, behaalde 54 overwinningen en 30 poles.

In een statement zegt teambaas Gary Rogers het volgende. "Voor de meesten van ons komt het als een verrassing dat Garth Tander in 2019 niet voor GRM zal uitkomen. Garth heeft in de geschiedenis van het team van een aantal grote momenten gezorgd zoals het winnen van de Bathurst 2000 met Jason Bargwanna. Tweede in het kampioenschap dat seizoen achter Mark Skaife en het succes van de Holden Monaro in de Bathurst 24 Uursraces. Bij zijn comeback in 2017 hebben wij Garth een tweejarig contract aangeboden en daarna een managementpositie.

Tander Race Na het winnen van de Sandown 500 door Ryan Walkinshaw in 2016 aan de kant gezet.

Garth heeft te kennen gegeven dat 2019 zijn laatste jaar als fulltime coureur zou zijn. Bovendien speelde het aspect mee dat Garth zich in de laatste fase van zijn carrière bevond. Ik ben mij er ook volledig van bewust dat ik degene was die met Garth zijn carrière begon en zijn full time carrière beëindigde. Dit gaat je niet in de koude kleren zitten. In een perfecte wereld zou ik hem graag het afscheid gegeven hebben dat hij verdiend had. Maar ik ben het feit dat de autosport nooit op één individuele rijder maar het team gericht is."

Het commentaar van Tander was vrij kort. "Ik ben erg dankbaar dat Gary mij de kans in de Supercars gegeven heeft. Ik begrijp zijn beslissing waarom er een einde aan mijn fulltime carrière is gekomen. Moet nu mijn toekomst overwegen en die zal zeker niet bij GRM zijn. Voor de toekomst wens ik het team het beste." Samen met zijn vrouw Leanne beschikt Tander nog over Tander Motorsport en komt regelmatig voor Audi in GT wedstrijden uit.

Richie Stanaway
Richie Stanaway. The real deal voor GRM in 2019?

Het vertrek van Tander leidde tot de komst van Richie Stanaway die eind vorig jaar bij Tickford Racing werd ontslagen.Tevens beschikt GRM voor 2019 over een nieuwe sponsor Boost Mobile, een telefoonprovider. Richie Stanaway: " Erg verheugd dat Boost Mobile en GRM mij de kans geven om in één van de sterkste kampioenschappen ter wereld te kunnen racen. Mijn benadering en mijn houding vorig jaar kwamen voort uit eigen frustratie. Ik ben mij ervan bewust dat dit de verkeerde benadering was. Excuses aan de mensen en de fans die steeds in mij geloofd hebben. GRM en Boost Mobile hebben mij de kans gegeven en ik zal er 100% voor gaan om dit team overwinningen te bezorgen." Naast Stanaway komt James Golding eveneens voor het team van GRM uit. Die was in zijn eerste jaar nog niet echt spectaculair maar Gary Rogers heeft er alle vertrouwen in dat hij over het potentieel van een succesvol coureur beschikt.

Reacties

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet